Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 8th, 2016 | by fileto

0

Μέτρα ανακούφισης για τους Ρομά από την κυβέρνηση

«Με έμφαση στη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, επενδύουμε στις κοινωνικές δομές και αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζε το κράτος τους Έλληνες Τσιγγάνους», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε μήνυμά του, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα των Ρομά.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου του για την επίλυση των προβλημάτων τους, ενώ καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η διαφορετικότητα των ανθρώπων είναι πλεονέκτημα, είναι το υλικό που χρειάζεται για να κτίσουμε μια κοινωνία με βάση το σεβασμό στην ελευθερία, μια κοινωνία με βάση τον άνθρωπο».

Το μήνυμα του υπουργού είναι το ακόλουθο:

«Η 8η Απριλίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως ημέρα των ΡΟΜΑ σε ανάμνηση του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου τους που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971.

Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Ρομά, αλλά και για όλο τον κόσμο, καθώς συμβολίζει των αγώνα που δίνουν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για να διεκδικήσουν το αυτονόητο για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, ίσα δικαιώματα.

Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να είναι το μεγάλο πρόβλημα που τους κρατά στο κοινωνικό περιθώριο. Τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ενεργοποιούν τους μηχανισμούς εκείνους, που θα αναλάβουν να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν τους συνανθρώπους μας.

Με έμφαση στη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, επενδύουμε στις κοινωνικές δομές και αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζε το κράτος τους Έλληνες Τσιγγάνους (Ρομά). Τα Κέντρα Κοινότητας, η εργασιακή τους ένταξη και ο συντονισμός των κοινωνικών δράσεων, είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες που το υπουργείο μας έχει ενσωματώσει στο στρατηγικό σχεδιασμό του. Έχοντας την πεποίθηση πως η πολιτική θα πρέπει να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και να ενθαρρύνει τον κοινωνικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Συλλόγων των Ελλήνων Τσιγγάνων να πραγματοποιήσουν ένα πανελλαδικό συνέδριο / ημερίδα προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Η ημέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε ότι η διαφορετικότητα των ανθρώπων είναι πλεονέκτημα, είναι το υλικό που χρειάζεται για να κτίσουμε μια κοινωνία με βάση το σεβασμό στην ελευθερία, μια κοινωνία με βάση τον άνθρωπο».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑