Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 20th, 2016 | by fileto

0

Αποζημίωση 1,5 εκατ. ευρω στον δήμο Καβάλας από το Δημόσιο για το λιμάνι

Φανερά ικανοποιημένη και χαρούμενη εμφανίστηκε χθες μπροστά τους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Δημωφέλεια Αναστασία Ιωσηφίδου για να ανακοινώσει στους δημότες της Καβάλας την δικαίωση του δήμου, σχετικά με την αποζημίωση που επιδίκασε ο Άρειος Πάγος σχετικά με την χρήση δημοτικής έκτασης στο Εσκί Καπού, όπου εγκαταστάθηκε το Εμπορικό Λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β΄».

Η ιστορία είναι παλιά και σχεδόν κλείνει έναν δεκαετή δικαστικό αγώνα μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, Οργανισμού Λιμένα Καβάλας και Δήμου Καβάλας, ο οποίος ξεκίνησε όταν σε δημοτική έκταση 74 στρεμμάτων την οποία κατείχε η Δημωφέλεια (την απέκτησε επί δημαρχίας Εριφυλλίδη), η επιχείρηση του δήμου Καβάλας, φτιάχτηκε το νέο λιμάνι για το οποίο δεν δόθηκε καμία αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Βέβαια το Δημόσιο επειδή χρησιμοποίησε μια έκταση 11 στρεμμάτων θεώρησε σκόπιμο να μην αποδώσει στον δήμο την αποζημίωσή του και έσυρε την υπόθεση στα δικαστήρια.

Η πρωτόδικη απόφαση ήταν υπερ του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά στη συνέχεια το Εφετείο Θράκης έκρινε ότι ο δήμος Καβάλας είχε δίκαιο που ζητούσε αποζημίωση για τον χώρο του Εσκί Καπού που χρησιμοποιήθηκε.

Η υπόθεση ως ήταν φυσικό πήγε στον Άρειο Πάγο ο οποίος με δύο αποφάσεις του επιδίκασε αποζημίωση 1,4 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο Καβάλας, εκτός των τόκων και των δικαστικών εξόδων, ανεβάζοντας τελικά την όλη αποζημίωση στα 1,7-2,0 εκατομμύρια ευρώ, απορρίπτοντας το αίτημα αναίρεσης του ΟΛΚ.

Φυσικά ο δήμος Καβάλας έχει λαμβάνειν από το Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα αυτά, αλλά πάντα υπάρχει και η περίπτωση της ανταλλαγής του ποσού με ακίνητο, οικόπεδο ή άλλης ίσης αξίας έκταση.

Το σημαντικό είναι ότι οι Καβαλιώτες ωφελούνται από την δικαστική αυτή περιπέτεια και μένει έκθετο το Δημόσιο αλλά και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση, ως μεσολαβητής του υπουργείου Υποδομών.

Η κ. Ιωσηφίδου χθες ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη και αφιέρωσε την «νίκη» αυτή του δήμου σε όλους τους Καβαλιώτες.

Η ίδια τόνισε ότι για την υπόθεση αυτή εργάστηκε τόσο η ίδια όσο και η νομική σύμβουλος του δήμου Βούλα Καρκαλέτσου αλλά και ο σύμβουλός της μηχανικός Βασίλης Καμπούρης, τους οποίους ευχαρίστησε όπως και τη οικογένειά της που την στήριξε πολύ.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑