Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 16th, 2016 | by fileto

0

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τους εργαζόμενους στην ELFE

Αύριο το απόγευμα στις 7 Πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο στην Πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα.

Πιέσεις προς τους εργαζομένους να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη δουλειά τους και να επαναπροσληφθούν μέσω εργολαβικών εταιριών, ασκεί η διοίκηση των Λιπασμάτων Καβάλας. Πρόκειται για το επόμενο βήμα που πραγματοποιείται σε βάρος των εργαζομένων, μετά τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού και την πολιτική των περικοπών.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στην επιχείρηση εργάζονται περίπου 700 υπάλληλοι, οι μισοί μόνιμοι και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι. Το θέμα έλαβε διαστάσεις και υπήρξε παρέμβαση της ΓΣΕΕ, που με επίσημη ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «παράλογες  και παράνομες απαιτήσεις της εργοδοσίας».

Η Συνομοσπονδία μαζί με την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και ότι «θα αντιπαλέψουν με κάθε μέσο και τρόπο αυτές τις απαράδεκτες εργοδοτικές πρακτικές, οι οποίες οδηγούν στην εξαθλίωση των εργαζομένων, καταστρατηγώντας κάθε εργασιακό τους δικαίωμα».
Επίσης, η ΓΣΕΕ καλεί το Υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, να παρέμβουν άμεσα ώστε να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων, τόσο στα Λιπάσματα Καβάλας όσο και σε κάθε επιχείρηση που εκμεταλλεύεται την κατάσταση στην αγορά εργασίας για να αυξήσει τα κέρδη της.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Απριλίου έχει ξεσπάσει εργασιακή κρίση στη  βιομηχανία λιπασμάτων της Καβάλας, που οδήγησε και σε 48άωρη απεργιακή κινητοποίηση. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της διοίκησης να ενημερώσει τους εργαζόμενους  ότι σταματάει κάθε διάλογο για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ότι προτίθεται να διατηρήσει μόνο τα τέσσερα επιδόματα που έχουν μείνει ζωντανά μετά τις μνημονιακές παρεμβάσεις (σπουδών, τέκνων, προϋπηρεσίας, βαρέων και ανθυγιεινών). Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με μειώσεις έως και 40% στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από το 2014, από τα λιπάσματα Καβάλας (ΕΛΦΕ, πρώην ΒΦΛ), ιδιοκτησίας Λαυρεντιάδη, δημιουργήθηκαν δύο θυγατρικές, η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και η PFIC, με τους εργαζόμενους να υποχρεώνονται σε έναν ιδιότυπο «δανεισμό» διάρκειας έξι μηνών, σε μία από τις δύο. Ουσιαστικά, η ίδρυση αυτών των εταιριών, υποκρύπτει προσπάθεια να καλυφθούν τυχόν χρέη προς την Εφορία. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός πως το εργοστάσιο δούλευε κανονικά, εντούτοις τα έσοδα της επιχείρησης κατέγραφαν μειώσεις.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑