Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 2nd, 2016 | by fileto

0

Πρωταθλήτρια στα αποτσίγαρα στις παραλίες η ΑΜ-Θ

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός που ενδημεί στις παραλίες της Ελλάδας; Τα αποτσίγαρα. Με αριθμητική διαφορά ακολουθούν τα πλαστικά αντικείμενα, με κυρίαρχα τα πλαστικά πώματα μπουκαλιών. Κρατούν σθεναρά τις δύο πρώτες θέσεις στον κατάλογο των 10 πολυπληθέστερων αντικειμένων που ρυπαίνουν τις ελληνικές ακτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), τις αμέσως επόμενες εφτά θέσεις κατέχουν πλαστικά που έχουν προέλευση τον τρόπο αναψυχής στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Και αυτά είναι: πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, καπάκια συσκευασιών, πλαστικά κομμάτια σε μέγεθος μικρότερο των 2,5 εκατοστών, συσκευασίες τροφίμων, οι αγαπημένες πλαστικές σακούλες, ακολουθούν τα παραχωμένα στην άμμο ή στον βυθό της θάλασσας αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών, που μέσα τους πολλοί σφηνώνουν και διάφορες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, αν δεν τις θάψουν στην άμμο.

Η καταγραφή και περισυλλογή των απορριμμάτων έγινε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, αφορά το έτος 2015 και είναι δράση που οργανώθηκε και συντονίστηκε από την HELMEPA σε 11 περιφέρειες της χώρας -με «πρωταθλήτριες» την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Ήπειρο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα της- στο χρονικό διάστημα μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου.

Για την ακρίβεια, στο πλαίσιο των δράσεων έγιναν 104 καθαρισμοί ακτών σε όχθες ποταμών και λιμνών συνολικού μήκους 73 χιλιομέτρων. Υπεύθυνοι για την περισυλλογή και καταγραφή των σκουπιδιών ήταν πάνω από πέντε χιλιάδες εθελοντές. Τι είδαν τα μάτια τους και τι μάζεψαν;

Συνολικά περισυνέλεξαν και κατέγραψαν 9 τόνους απορριμμάτων. Από αυτά οι τέσσερις τόνοι αφορούσαν ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία προωθήθηκαν στις μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης.

Οι δράσεις ευτυχώς επεκτάθηκαν και σε 16 καθαρισμούς του βυθού θαλασσών. Εκατόν τριάντα πέντε εθελοντές δύτες επενέβησαν σε περιοχές όπως το Αγαθονήσι, οι Αγ. Θεόδωροι, το Αναυρο Μαγνησίας, τα Ισθμια, η Λίμνη Ηραίου και το Λουτράκι.

Τα σκουπίδια που «ζούσαν» στον υποθαλάσσιο κόσμο και περισυνελέγησαν έφτασαν τους πέντε τόνους.

Ανάμεσα στα πολλά ανασύρθηκαν, κατά σειρά πρωτοτυπίας και όχι αριθμού, 135 ελαστικά αυτοκινήτων, 18 βάζα, 2 κάδοι σκουπιδιών, 238 μέτρα σχοινί, 112 μεταλλικοί σωλήνες, 42 άγκυρες, 21 σαγιονάρες και 6 οδοντόβουρτσες. Πρωτοστάτησαν τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια (421), τα αλουμινένια κουτιά (215) ενώ έδωσαν στίγμα παρουσίας και οι πλαστικές σακούλες (62).

Τα ευρήματα όμως των καθαρισμών δεν περιορίστηκαν στα προαναφερθέντα είδη.

Ο κατάλογος εμπλουτίστηκε και από ένα ολόκληρο νοικοκυριό. Ητοι, μια πολυθρόνα, ένα τραπέζι με οχτώ πλαστικές καρέκλες, δύο χαλιά, μία ηλεκτρική σκούπα, δύο ηλεκτρικά σίδερα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, 52 ζευγάρια παπούτσια, πιπίλες, πάνες, μωρομάντιλα, οικοδομικά υλικά και τρεις κουδούνες ζώων. Μέσα σε όλα αυτά και μια ξένη σημαία. Προφανώς στο σπιτικό που καταποντίστηκε φιλοξενούσαν φίλους από το εξωτερικό.

Φανταστείτε πώς θα ήταν να πηγαίνατε για μπάνιο και, αντί να βουτήξετε στα δροσερά νερά, να προσγειωνόσασταν σε μια θάλασσα πενήντα τεσσάρων χιλιάδων τετρακοσίων είκοσι τριών αποτσίγαρων, πλαισιωμένων από χιλιάδες πώματα μπουκαλιών. Ή να απλώνατε την πετσέτα σας επάνω τους για να ξαπλώσετε;

Γιατί αυτός είναι ο αριθμός των τσιγάρων που σβήστηκαν στις συγκεκριμένες παραλίες. Και είναι όσα δεν παρασύρθηκαν από τα κύματα, αλλά παρέμειναν εκεί. Αναρωτιέται ποτέ κανείς πόσα καταλήγουν να επιπλέουν στα νερά των θαλασσών; Και τι ζημιά προκαλούν τόσο στη θαλάσσια ζωή όσο και στα πουλιά;

Το δυστύχημα είναι ότι -αντλώντας και συγκρίνοντας τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της HELMEPA- καταγράφεται τραγική αύξηση των σκουπιδιών από πλαστικό. Εν έτει 2015 αγγίζουν το 50% του συνόλου των απορριμμάτων, ποσοστό που το 2004 κατείχε το 21% του συνόλου.

Ποιους πρέπει να ευχαριστούμε για το σημαντικό έργο των καθαρισμών των ακτών; Τα παιδιά και τους νέους 54 δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων με τους δασκάλους τους -πολλά από αυτά είναι μέλη των παιδικών προγραμμάτων της HELMEPA ή ανήκουν στους «Ναυτίλους» της-, έντεκα εταιρικά μέλη της με τις οικογένειές τους, οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους, ναυτικούς ομίλους και αλιευτικούς συνεταιρισμούς, πρωτοβουλίες πολιτών, είκοσι λιμεναρχεία και λιμενικούς σταθμούς αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που και πάλι υποστήριξε τη δράση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑