Άποψη - Γνώμη

Published on September 17th, 2016 | by fileto

0

Ξεκάθαρος αλλά ασαφής

Παρακολούθησα όλη την ομιλία και την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, αλλά σοφότερος δεν έγινα.

Πολύ σωστή η πρόθεσή του να πεί την αλήθεια στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται εδώ και 6 χρόνια από την κρίση, δίκαιη η προσπάθειά του να φανεί ότι είναι φερέγγυος, περισσότερο από τον Σύριζα, αλλά κουβαλάει ένα βάρος.

Το βάρος αυτό λέγεται διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και είναι μια περίοδος στιγματισμένη από την επιδρομή που έκαναν τα κόμματα της μεσαίας τάξης στην ίδια την μεσαία τάξη και την ρήμαξαν.

Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε και έκανε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρας ως ίσος προς ίσον αλλά αυτή η ευαγγελιζόμενη από τον ίδιο «συμφωνία αλήθειας» μένει να αποδειχθεί και αυτό θα γίνει με την υπερψήφισή του και την ανάδειξή του σε πρωθυπουργό της χώρας.

«Είμαστε φερέγγυοι και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος. Εμείς δεν πάμε ως επαίτες στην Ευρώπη. Οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δέχθηκα εισηγήσεις να είμαι πιο τολμηρός αλλά θέλησα να αναφερθώ μόνο σε όσα μπορώ να δεσμευθώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υποστήριξε, δε, ότι υπάρχει και κάποιο περιθώριο για μονομερείς ενέργειες αναφερόμενος στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Εις μάτην όμως γιατί πλέον ο εκλογικό σώμα δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανέναν παίκτη, ούτε στο μικρότερο ποσοστό, εκτός των πολύ κομματικών.

Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόσο θα έρχεται πιο κοντά ο κίνδυνος ενεργοποίησε ο κόφτης. «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μπει στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης για να φτάσουμε σε μερικούς μήνες με την πλάτη στον τοίχο. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει όσα υπέγραψε. Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει τους πειραματισμούς του κ. Τσιπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τοι μεγάλο λάθος του αρχηγού της ΝΔ και μάλλον οφείλεται στους συνεργάτες του είναι ότι αναφέρθηκε εκτενώς στα κανάλια και στις άδειες χωρίς να είναι ξεκάθαρος.

Επρεπε να πει μια φράση και τέλος. Αλλά πολλές φιοριτούρες δείχνουν ότι κάποιοι τον πιέζουν να αποδεχθεί μέρος του σχεδίου Τσίπρα και Παππά.

Είπε για τα αλλοιωμένα στοιχεία του Γεωργίου ότι «Δεν θέλω Ελλάδα απέραντο δικαστήριο για το χθες, αλλά ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο – Να κοιτάξουμε μπροστά ενωμένοι, χωρίς διχαστικό λόγο». Λόγια όχι ξεκάθαρα.

Για την οικονομία είπε αυτά που έπρεπε και ήθελε να ακούσουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι όμως ακόμη δεν ξεχνούν τα μέτρα του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά που τους πετσόκοψε και τους ξεκλήρησε σε σημείο να αναζητούν σανίδα σωτηρίας από τότε στην γειτονική Βουλγαρία.

Να θυμίσουμε τα χαράτσια; Να θυμίσουμε τους φόρους αλληλεγγύης; Να θυμίσουμε την μεταρρύθμιση στο δημόσιο για την οποία και ο ίδιος ο σημερινός αρχηγός είναι υπόλογος ότι δεν την καθάρισε και δεν ξεκαθάρισε το θέμα;

Δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο καλός, ο εργατικός δημόσιος υπάλληλος όχι απλώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αντίθετα έχει κάθε λόγο να τις υποστηρίξει. Αγωνίστηκα να επιβάλλω την έννοια της αξιολόγησης, που πρωτίστως είναι εργαλείο επιβράβευσης των καλών δημόσιων υπαλλήλων – Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού, και αναφέρομαι στην ανάγκη κινητικότητας.

Δηλαδή πάλι χάδια στο δημόσιο μη τυχόν και τρομάξει η ιερή αγελάδα. Τα ίδια Παντελάκη μου…

Είπε ο κ. Μητσοτάκης για νέα πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία, με ουσιαστική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι απαραιτήτως με στελέχη εκ μεταγραφής από άλλους χώρους. Καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Δεν θα υπάρχουν βιλαέτια, φέουδα και διαφορετικές γραμμές στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ωραίο πεδίο να το αποδείξει και να ξεκαθαρίσει ποια είναι η καθαρή εικόνα της ηγεσίας της ΝΔ. Να βγάλει μια φωτογραφία με τους πρωτοκλασάτους για να δουν τα στελέχη και οι φίλοι που τον ψήφισαν προς τα πού πηγαίνει το κόμμα.

Είπε για το προσφυγικό: «Δεν επιτρέπω φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Νέα Δημοκρατία. Πριν από ακριβώς έξι μήνες, είχα την εντύπωση ότι είχαμε συμφωνήσει σε μια εθνική γραμμή διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, με κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους δεύτερους. Επίσης είχαμε συμφωνήσει σε μια κατανομή των προσφύγων αναλογικά σε όλη την επικράτεια της χώρας. Τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει. Είχαμε τις καταγγελίες του Οδ. Βουδούρη ότι η συντήρηση ενός πρόσφυγα κοστίζει στην Ελλάδα περισσότερο από ό,τι στη Νορβηγία. Σε αυτές τις καταγγελίες η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει».

Ναι ωραία λόγια και ρώτησε τους δικούς σου πως διαχειρίστηκαν το θέμα αυτό. Τι έλεγε ο Άδωνις, τι έλεγε ο Βορίδης, τι λένε ακροδεξιά στοιχεία στη ΝΔ και φυσικά το προσφυγικό δεν λύνεται με ισοκατανομή, γιατί από ότι δείχνει το πράγμα είναι το θέμα που η Ελλάδα θα υποστεί για πολλές δεκαετίες ακόμη και πρέπει να το διαχειριστούμε.

Ολοκληρώνω με την άποψή του για την στρατηγική διακυβέρνησης της ΝΔ.

Είπε ο αρχηγός: «Κινούμαστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και θα προσθέσει και άλλες. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται βήμα βήμα και θα είναι μια επίπονη δουλειά γιατί έχει γίνει μεγάλη ζημιά από τον κ. Τσίπρα.
Θα την κερδίσουμε τη μάχη αυτή γιατί είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, γιατί πιστεύουμε ότι είναι οι σωστές για τη χώρα – Όταν υπάρχει οδικός χάρτης και μια αποφασισμένη ομάδα, μπορούμε να πετύχουμε».

Με άλλα λόγια η πολιτική της καμένης γης στήνεται κανονικά από την ηγετική ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν κατακλείδι θολό το τοπίον προς το παρόν, στην κεντροδεξιά παράταξη ή για να τα λέμε λαϊκά «πέσε μήλο να σε φάω!».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑