Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 6th, 2016 | by fileto

0

Κόντρες για τον αγωγό ΤΑΡ στα Τενάγη των Φιλίππων

Ένταση χθες το μεσημέρι στο αγρόκτημα του Ζυγός όπου τα μηχανήματα του αναδόχου μπήκαν σε ιδιοκτησία και επικράτησε το πανδαιμόνιο.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, ανέφερε ότι: «σήμερα μηχανήματα της κοινοπραξίας έφτασαν στο Ζυγό και «ξεκίνησαν παράνομα να κάνουν εργασίες. Κατέβηκαν τα μηχανήματα από το βουνό και επιχείρησαν να μπούνε μέσα στα χωράφια χωρίς να έχουν την άδεια των ιδιοκτητών. Καταπατούνται διεθνείς συνθήκες.

Πλέον από το ελληνικό κράτος δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Δε θα τους επιτρέψουμε να περάσουν μέσα από τα χωράφια μας. Πλέον δεν έχει σημασία ποιος έδωσε τα χωράφια του και ποιος όχι. Σε ποσοστό 30% έχουν υπογράψει υπέρ της όδευσης -που πρόκειται για ανθρώπους που δε ζουν εδώ- όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ενάντια. Η διεθνής συνθήκη προβλέπει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα, θίγονται τα ατομικά δικαιώματά μας αλλά και οι επόμενες γενιές, μπορούμε να σταματήσουμε το έργο χωρίς να έχουμε καμία επίπτωση. Έτσι λοιπόν θα σταματήσουμε το έργο και δε θα επιτρέψουμε να περάσει από εδώ ο αγωγός, με οποιοδήποτε κόστος», τονίζει.

Ο κ. Καλπακίδης εξηγεί πως τα μηχανήματα πρόλαβαν και προχώρησαν μέσα στα χωράφια για περίπου 50 μ.. «Μία ομάδα αγροτών που είδαν ότι μπήκαν τα μηχανήματα του TAP στα χωράφια, μπήκαν μπροστά και τους σταμάτησαν.

Στη συνέχεια ήρθε η αστυνομία και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις. Ήδη το ένα μηχάνημα έφυγε από το σημείο και θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει», λέει ο ίδιος.

Πάντως οι αγρότες και τα μέλη της Συντονιστικής μετά την προτροπή της Δημάρχου Καβάλας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όπως και μετά από τα λεγόμενα και του νομικού συμβούλου του Δήμου, θα προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά του εργολάβου και της εταιρείας του ΤΑΡ για κάθε παρατυπία που θα γίνεται από δω και πέρα.

Προχθές το βράδυ στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Καβάλας, έγινε η συνάντηση των μελών της Επιτροπής με την ομάδα Νομικών που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του δίκαιου και της νομιμότητας των κατοίκων της περιοχής και ενημερώθηκαν για την πορεία των μέχρι σήμερα ενεργειών τους.

Παράλληλα πάρθηκε η απόφαση να συνεχιστούν σε νομική βάση ενέργειες οι οποίες θα καταγγέλουν κάθε πράξη ενάντια στην οποιαδήποτε αυθαιρεσία της εταιρείας, ακόμη και σε δοκιμαστικές έρευνες-τομές, και φυσικά θα ζητούν την επέμβαση του εισαγγελέα, σε κάθε καταπάτηση χωραφιών.

Δεν πέρασαν μερικές ώρες και τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως είχαν καταγγείλει οι ίδιοι αγρότες οι οποίοι παραμένουν σε επαγρύπνηση στο αγρόκτημα για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους και τις καλλιέργειές τους.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία κωφεύει στις επιταγές των τοπικών κοινωνιών και στην εταιρεία που συνεχίζει να αγοράζει από συνταξιούχους και οικονομικά ανήμπορους κατοίκους την γη τους για να περάσει τον αγωγό από τα Τενάγη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα δεν θα υποχωρήσει.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑