Άποψη - Γνώμη

Published on January 29th, 2017 | by fileto

0

Τα σπάνε τα εικονικά διαζύγια λόγω κρίσης

Διαλύεται η ελληνική κοινωνία και αυτοί περί άλλων τυρβάζουν.

Μπορεί τα πολικά αηδόνια να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να μας δίνουν την εντύπωση ότι κυβερνούν μια άλλη χώρα, αλλά εμείς στην καθημερινότητα βιώνουμε τραγικές απώλειες που μας οδηγούν στην καταρράκωση του οικογενειακού ιστού και σε διαλυμένες οικογένειες λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Το λένε τα στοιχεία και τα γραφεία των νομικών που χειρίζονται τις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την άνευ προηγουμένου κατάσταση με τις αιτήσεις για αλλαγή φορολογικής έδρας στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού καθώς χιλιάδες πολίτες αναζητούν διέξοδο από τις μεγάλες φορολογικές  επιβαρύνσεις και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Με άλλα λόγια ένας σύζυγος που είναι μαυρισμένος από τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία επιλέγει ή να μείνει στην Ελλάδα και να κλαίει την μοίρα του αλλά και να έχει τον φόβο κάποια στιγμή να τον συλλάβουν ή κάνουν αυτό που πολλοί επιχειρηματίες διεκδικούν, με μικρό κόστος να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι άλλων χωρών, μεταφέροντας δραστηριότητες στο εξωτερικό και μειώνοντας τα δηλωμένα εισοδήματα στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν κάνουν  κάτι τέτοιο φροντίζουν να χωρίσουν με το έτερον ήμισυ για να μην κουβαλά κι αυτό τα χρέη και το φορτίο της ήττας και επιλέγουν μετά χώρες όπως Κύπρος, Μάλτα, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο που αποτελούν τις βασικές τους επιλογές, εφόσον έχουν μια καβάντζα για το ξεκίνημα.

Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται εκατοντάδες ραντεβού, όπου εξειδικευμένες εταιρείες συμβούλων παρέχουν λύσεις για την καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και φορολογικών υποχρεώσεων.

Εκεί που γίνονται «χρυσές» δουλειές είναι οι υπηρεσίες προς ελεύθερους επαγγελματίες, που διατηρούν σχετικά υψηλά εισοδήματα.

Ξαναγυρίζουμε την αρχική μας ανάλυση, καθώς από το 2013 ξεκίνησε το φαινόμενο να έχει εκτιναχτεί στην Ελλάδα της κρίσης ο αριθμός των αιτήσεων για συναινετικά διαζύγια.

Η πλειοψηφία των συναινετικών διαζυγίων, έχει ως σημείο αναφοράς την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια από αυτή. Ωστόσο, είναι αρκετές και οι περιπτώσεις που έχουμε εικονικά διαζύγια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που μας περιέγραψε ζευγάρι στη Καβάλα.

Ο σύζυγος ελεύθερος επαγγελματίας, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια χρέη στην εφορία και στον ασφαλιστικό του φορέα, καθώς δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Καθώς, η σύζυγός του έχει μερικά ακίνητα και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, αποφάσισαν να καταφύγουν στη λύση του «εικονικού» διαζυγίου, μπροστά στο φόβο κατασχέσεων. Φυσικά, συνεχίζουν την κοινή τους διαβίωση και χωρίς κανένα πρόβλημα στη σχέση τους.

Στο «συναινετικό διαζύγιο» φτάνουν και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την διαθεσιμότητα -πριν εκδοθεί η σχετική απόφαση που δεν εξαιρεί τις μονογονεϊκές οικογένειες από τη διαθεσιμότητα- ή να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Την τάση αυτή, για «εικονικά», συναινετικά, διαζύγια επιβεβαιώνουν οι δικηγόροι που ξέρουν τα πράγματα από μέσα.

Από τους κυριότερους λόγους είναι πρώτον η νομοθετική διευκόλυνση των διαζυγίων, δεδομένου ότι από τις 2 Απριλίου του 2012, έχει καταργηθεί η χρονοβόρα διαδικασία των δύο συζητήσεων και το συναινετικό διαζύγιο εκδίδεται πλέον κατόπιν κατάθεσης αίτησης και μιας μόνο δικασίμου.

Σίγουρα στη μεγάλη αυτή αύξηση, μεγάλη ευθύνη φέρει η οικονομική κρίση που βιώνουν πολλές οικογένειες.

Επειδή το οικογενειακό εισόδημα έχει μπει στη διαδικασία βαριάς φορολόγησης, τα ζευγάρια καταφεύγουν στην εικονική λύση του γάμου, προκειμένου να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση, την ίδια ώρα όμως που ζουν κανονικά κάτω από την ίδια στέγη.

Έχουν την εικόνα ότι μέχρι το συναινετικό διαζύγιο φτάνουν και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα ή να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Το κέρδος που έχουν τα ζευγάρια που παίρνουν εικονικό διαζύγιο, αφορά από το επίδομα της πρόνοιας που μπορεί να αποκτά το δικαίωμα ο ένας εκ των δύο να λάβει, δηλώνοντας μικρό ή μηδενικό εισόδημα, μέχρι και τα ευεργετήματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Το διαζύγιο – μαϊμού βοηθάει ακόμα και στην εισαγωγή φοιτητή στη φοιτητική εστία, στη λήψη υποτροφίας, στην εγγραφή στο δημοτικό – παιδικό σταθμό κι αλλού.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα ζευγάρια που προσπαθούν να ωφεληθούν από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προβαίνουν σε αίτηση διακοπής του γάμου τους, προκειμένου να διατηρήσουν τα όποια ακίνητά τους, εφόσον το δικαστήριο προστατεύει μόνο μια, την κύρια κατοικία, από τον πλειστηριασμό.

Όταν ο στόχος επιτευχθεί, οι δύο σύζυγοι δηλώνουν ότι συμφιλιώθηκαν ή ξαναπαντρεύονται και επανακαταθέτουν κοινή φορολογική δήλωση.

Πενία τέχνας κατεργάζεται που έλεγον και οι αρχαίοι μας πρόγονοι και πώς να γίνει διαφορετικά όταν το οικονομικό επιτελείο συνεχώς βρίσκει τρόπους να στραγγίσει κάθε ικμάδα του ελληνικού νοικοκυριού και της επιχείρησης που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν έχει φραγμούς και κοινωνική ευαισθησία σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντίπαλης πλευράς σε ότι αφορά την συνοχή στην ελληνική οικογένεια που είναι η βάση της ελληνικής κοινωνίας.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο που ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις καταλαβαίνουμε ότι οδεύουμε σε μια αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα καταντήσει ένα ρεμπέτ ασκέρ που δεν θα μπορέσει ποτέ να μπει σε τάξη και να αποδώσει ως σύνολο.

Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Ωμή πραγματικότητα θα σας απαντήσω!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑