Εκδηλώσεις

Published on March 1st, 2017 | by fileto

0

Μαθητιάδα σε Κομοτηνή και Καβάλα τον Μάιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, δια του Παναγιώτη Κεραμάρη, ανακοινώνει ότι για πρώτη φορά φέτος, διοργανώνει Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού, με δράσεις που θα λάβουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από τις 3 έως και τις 5 Μαΐου 2017, στις πόλεις της Κομοτηνής (3 και 4 Μαΐου) και της Καβάλας (5 Μαΐου, ναυτικά αθλήματα). Συμμετέχοντες σε αυτή τη γιορτή θα είναι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο σκοπός της Μαθητιάδας είναι πρωτίστως παιδαγωγικός. Με σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» παρακινεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να μάθουν να αγωνίζονται στα γήπεδα και να μην μένουν θεατές. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αποσκοπούμε να

επηρεαστούν θετικά έτσι ώστε αργότερα να μάθουν να γίνονται οι πρωταγωνιστές της ζωής και όχι απλοί θεατές της. Παράλληλα με κύριο όχημα τον αθλητισμό, παρακινούνται να γνωρίσουν τα αθλήματα και να ασχοληθούν μόνιμα με αυτά, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη. Επίσης, σημαντικός στόχος της Μαθητιάδας είναι η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών από διαφορετικά μέρη σε κοινό χώρο με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Τέλος, δύναται η δυνατότητα να συμμετέχουν όχι μόνο οι μαθητές-αθλητές αλλά όλοι αν είναι δυνατόν οι μαθητές-μαθήτριες σε αθλητικούς αγώνες με εσωτερική παρακίνηση, για να γνωρίσουν τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού.

 

Συμμετέχοντες θα είναι μαθητές-αθλητές

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα Γυμνάσια της Περιφέρειας. Ο αριθμός των μαθητών που θα μπορούν να συμμετέχουν από κάθε σχολείο θα καθοριστεί από τις αθλητικές υποδομές και το πρόγραμμα των αγώνων. Η συμμετοχή των σχολείων είναι εθελοντική.

Επισκέπτες-συμμετέχοντες: Όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας θα έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν τις εκδηλώσεις και να συμμετέχουν με πολιτιστικές δράσεις τους στο πρόγραμμα της Μαθητιάδας καθώς και να συμμετέχουν στις αθλητικές δράσεις κοινού και στις παραολυμπιακές δράσεις.

 

Δράσεις

Αθλητικές: Διεξάγονται όσα περισσότερα ολυμπιακά (διαδεδομένα και μη) αθλήματα επιτρέπουν οι υποδομές (συνήθως 15-20).

Οι μαθητές που παίρνουν μέρος δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα αθλήματα και μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα ατομικό και ένα ομαδικό αγώνισμα. Απαγορεύεται αθλητές υψηλών επιδόσεων να παίρνουν μέρος στο αγώνισμά τους.

Τα αθλήματα διεξάγονται με τους κανονισμούς, τις προκηρύξεις και τον τρόπο οργάνωσης της Πανελλήνιας Μαθητιάδας. Τα αγωνίσματα διεξάγονται κυρίως σε ομίλους έτσι ώστε κάθε μαθητής να μπορεί να δώσει περισσότερους από έναν αγώνες.

Οι νικητές των αγωνισμάτων θα παίρνουν σε ειδική απονομή μετάλλιο και δίπλωμα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα παίρνουν δίπλωμα συμμετοχής.

Θα υπάρχουν ενσωματωμένες στο αθλητικό πρόγραμμα ειδικές ώρες κοινού, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι επισκέπτες μαθητές σε αθλητικές δράσεις.

Παραολυμπιακές: Στον ευρύτερο χώρο των εκδηλώσεων, διεξάγονται ταυτόχρονα με τα αθλήματα και παραολυμπιακές δράσεις (βιωματική συμμετοχή σε αθλήματα, επίδειξη αθλημάτων, παιχνίδια εξοικείωσης) σε όσα περισσότερα παραολυμπιακά αθλήματα είναι δυνατόν σύμφωνα με την υλικοτεχνική υποδομή.

Πολιτιστικές: Στον ίδιο χώρο διεξάγονται και πολιτιστικές δράσεις που χωρίζονται σε δύο είδη. Πρώτον είναι οι παρουσιάσεις από δουλειές σχολείων (θεατρικά, χορευτικά κτλ) και δεύτερον τα εργαστήρια και οι εκθέσεις από σχολεία αλλά και από φορείς των τοπικών κοινωνιών (Δήμοι, Σύλλογοι κτλ)

Τουριστικές: Σε ειδικό χώρο θα δίνεται η δυνατότητα στα σχολεία να εκθέτουν τις ομορφιές του τόπου τους, σε συνεργασία με τους Δήμους τους.

 

Φιλοξενία

Τα σχολεία θα έρχονται και θα φεύγουν με δικά τους λεωφορεία χωρίς διανυκτέρευση (εξαίρεση ίσως αποτελούν οι νησιώτικες περιφέρειες). Το μεσημέρι στην ξεκούραση, το γεύμα θα γίνεται με ευθύνη των σχολείων (όπως στις ολοήμερες εκδρομές) ύστερα από πρόταση της οργανωτικής επιτροπής.

 

Εθελοντισμός

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή εθελοντών, κυρίως εκπαιδευτικών. Στην οργάνωση και πραγματοποίηση της Περιφερειακής Μαθητιάδας δύναται να συμμετέχουν ανά περίπτωση και να συμβάλλουν αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής καθώς και άλλοι φορείς π.χ. Ομοσπονδίες κα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑