Άποψη - Γνώμη

Published on August 14th, 2017 | by fileto

0

Μαμά Ελλάς …γερνάμε!

Στη χώρα που έζησε διωγμούς και ξεριζωμούς, εμφυλίους και αποδεκατισμούς, μετανάστευση και προσφυγιά, κατορθώσαμε μια εποχή κοντινή στο σήμερα να έχουμε ένα κράτος 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όμως κάθε φορά που τούτος ο τόπος κατορθώνει να σταθεί στα πόδια του έρχεται η καταστροφή και ξαναγυρνά στα παλιά.

Για να μην πάμε μακριά μετά την Μικρασιατική καταστροφή μέσα σε μια δεκαπενταετία φτάσαμε να κάνουμε ένα μικρό θαύμα που ο πόλεμος και ο εμφύλιος κατέστρεψαν.

Μετά ήρθε η μετεμφυλιακή εποχή και κάπου εκεί στο ’60 άδειασαν τα χωριά με την μετανάστευση της εποχής εκείνης προς την δυτική Ευρώπη.

Φτάσαμε στο 80 και πάλι κάτι άρχισε να γίνεται σε τούτο τον τόπο που κράτησε για μια 30ετία όπου όλα πήγαιναν σε μια θετική κατεύθυνση. Μας ήρθαν ακόμη και πολλοί Βαλκάνιοι, η Αλβανία μετακόμισε στην Ελλάδα, μαζί με μετανάστες από την Αφρική και την Ασία και μεγαλώσαμε!

Τι τα θέλετε όμως, ήρθε η κρίση και από το 2010 ξεκινήσαμε την δημογραφική μας κατηφόρα η οποία συνεχίστηκε με τον «διωγμό» νέων παιδιών και επιστημόνων στην Ευρώπη και την Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία!

Κι όπως φαίνεται με την οικονομική δυσπραγία θα ξαναζήσουμε την εποχή του 60 όπου ο ταχυδρόμος (τώρα μέσω e-banking) οι ξενιτεμένοι πιθανόν να στέλνουν στους υπερήλικες αυτής της χώρας κάτι τις για να την βγάλουν μια και οι συνάξεις θα είναι της πείνας και της κακουχίας!

Δυστυχώς και χωρίς να θέλω να είμαι απαισιόδοξος όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν μια και ακολουθούμε συνεχώς φθίνουσα πορεία όσον αφορά τον πληθυσμό της Ελλάδας που ως τα μέσα του αιώνα μας (2050), θα εξανεμίζεται.

Αυτό προβλέπει μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, η οποία αναλύει γενικότερα το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης και αναδεικνύει ανάμικτες τάσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

Η μελέτη επισημαίνει ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Προβλέπει ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%.

Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη επισημαίνει ότι εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μόνον η Ιταλία στην Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.

Οι Γερμανοί ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.

Μπορεί η Μέρκελ για ψηφοθηρικούς λόγους να αναφέρεται στους Έλληνες και να λέει ότι δεν είναι τεμπέληδες, αλλά σε λίγο οι Έλληνες με τα μνημόνια και τους άθλιους διαχειριστές τους θα είναι μια χώρα …μικρή και μίζερη!

Αλλά μην ξεχνάτε ότι και η Ευρώπη δεν θα γλυτώσει της γήρανσής της. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη είναι δημογραφικά διαιρεμένη. Στο βορρά, στη δύση και στο κέντρο της ηπείρου υπάρχουν σχετικά υψηλοί δείκτες γονιμότητας και μετανάστευσης που διασφαλίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμού στο προβλεπτό μέλλον. Αντίθετα, η νότια και η ανατολική Ευρώπη καταγράφουν επιταχυνόμενη γήρανση και απώλειες πληθυσμού.

Η Ευρώπη είναι στην κυριολεξία μια «γηραιά» ήπειρος, έχοντας πληθυσμό κατά μέσο όρο πιο γερασμένο από τις άλλες ηπείρους.

Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 32 συνταξιούχοι για κάθε 100 εργαζόμενους 20 έως 64 ετών, δηλαδή περίπου τρεις εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ένα συνταξιούχο. Αυτή η αναλογία προβλέπεται να πέσει όμως σε δύο εργαζόμενους ανά συνταξιούχο έως τα μέσα του 21ού αιώνα.

Η μελέτη εκτιμά ότι έως το 2050 η υψηλότερη μέση ηλικία του πληθυσμού, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, θα υπάρχει στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, δύο χώρες που επίσης θα γνωρίσουν και συρρίκνωση του πληθυσμού τους, εκτός από τη γήρανση. Όπως επισημαίνεται, η μόνιμη εγκατάσταση και η επιτυχής ενσωμάτωση περισσότερων μεταναστών μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο σε αυτές τις δύο αρνητικές τάσεις.

Οι ερευνητές προτείνουν ακόμη μέτρα στήριξης των γεννήσεων και των εργαζομένων μητέρων, καθώς επίσης κρατικές πολιτικές γενικότερα που να διευκολύνουν τους γονείς να συνδυάζουν τη δουλειά με την οικογένεια.

Τονίζεται ότι ουσιαστικά σήμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι γυναίκες αποκτούν λιγότερα παιδιά από όσα απαιτούνται για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός τους χωρίς τη βοήθεια των μεταναστών.

Για να συμβεί μια τέτοια σταθεροποίηση, χρειάζεται ένας δείκτης γονιμότητας περίπου 2,3 παιδιών ανά γυναίκα, αλλά σήμερα ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών είναι μόνο 1,58 παιδιά ανά γυναίκα.

Με βάση τις αναλύσεις της Eurostat, εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των χωρών της Ευρώπης θα χρειασθούν τη συνεισφορά των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρξει δημογραφική σταθερότητα στην Ευρώπη έως το 2050.

Με άλλα λόγια κάτι ξέρουν όσοι μιλούν για διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, αλλά προφανώς το κάνουν χωρίς πρόγραμμα και σταθερή στρατηγική.

Ένα είναι το σίγουρο.

Οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες ή οι οικονομικοί μετανάστες ήρθαν για να μείνουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑