Uncategorized

Published on September 28th, 2017 | by fileto

0

Ο Βαγγέλης Αποστόλου στην Καβάλα για την αλιεία

Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Airotel Galaxy η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μεταξύ άλλων, την παρακολούθησαν οι κυβερνητικοί βουλευτές Καβάλας με τον Σύριζα, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Παγγαίου και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Καβάλας, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Καβάλας Δημοσθένης Τουλκίδης και Ηλίας Καλανταρίδης, καθώς και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας, Μιχάλης Σκορδάς.

Στις θέσεις παρακολούθησης ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος ο οποίος επέλεξε να καθίσει δίπλα στον καπετάνιο Ανδρέα Καραμπουρνιώτη, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης κ.α.
Αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες στόχοι ανάπτυξης
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «έχουμε μπει σε μια διαδικασία προκηρύξεων και εντάξεων έργων που αφορούν τον αλιευτικό χώρο. Είναι ένας χώρος στον οποίο έχουμε αποφασίσει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, θέλοντας ουσιαστικά και να απορροφήσουμε τα χρήματα που αφορούν το Ε.Π.ΑΛ., αλλά ταυτόχρονα να ανατάξουμε ένα χώρο που μέχρι προχθές ήταν στη γωνία. Η αλιεία είναι ένας χώρος που για εμάς, πλέον και με τα χρήματα που διαθέτουμε, αλλά και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που μια μετά την άλλη θα φέρνουμε, θα μπει στην πρωτεύουσα θέση, όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Φυσικά ο υπουργός ξέχασε να αναφέρει γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ να απορροφήσουμε πόρους που η ίδια η Ε.Ε. μας τους έχει χορηγήσει για την ανάπτυξη του ισχυρού αυτού βραχίονα της πρωτογενούς παραγωγής.
Γιατί η συνεδρίαση στην Καβάλα;
Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Κασίμης, γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις δηλώσεις του επισήμανε: «Θεωρήσαμε σωστό να οργανώσουμε αυτή τη συνεδρίαση στην Καβάλα, μια πόλη στην οποία η αλιευτική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά σημαντική, με ένα ισχυρό αλιευτικό στόλο. Έγινε συζήτηση για την πρόοδο του προγράμματος αλιείας, ακούσαμε τις απόψεις των μελών της επιτροπής παρακολούθησης και σχεδιάσαμε τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του Ε.Π.ΑΛ. Είναι ένα πρόγραμμα του οποίου οι προκηρύξεις έχουν ξεκινήσει και αυτήν την εβδομάδα προκηρύχθηκε σημαντικός αριθμός επενδυτικών μέτρων. Είναι ένα πρόγραμμα με κοινοτική χρηματοδότηση 388 εκατομμυρίων ευρώ, που μαζί με την εθνική συμμετοχή θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρώ ότι είναι σημαντικά ποσά που πρέπει να αξιοποιήσουμε, να τα εκμεταλλευτεί ο τομέας, ώστε πραγματικά να καταστήσουμε την ελληνική αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες ανταγωνιστικές γιατί μπορούν να είναι κι έχουν δείξει σημαντικά στοιχεία».
Δυναμικά απορροφά κονδύλια η Αναπτυξιακή Καβάλας
Ο Μιχάλης Σκορδάς, διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας, ανέφερε ότι: «η Αναπτυξιακή Καβάλας είναι ένας μηχανισμός της τοπικής κοινωνίας, για να διεκδικήσει την αναπτυξιακή της προοπτική. Άρα η Καβάλα είναι αυτή που διεκδικεί, αυτή που κερδίζει, αυτή που χάνει. Η πόλη έχει την μοναδική ευκαιρία, αφού έχει μόνο αυτή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Θάλασσας και Αλιείας στον άξονα 4, άρα μπορούν να γίνουν δημόσια έργα και ιδιωτικές επενδύσεις που θα προσδιορίσουν την ουσία, αυτό που ονομάζουμε γαλάζια πόλη, αφού η γαλάζια ανάπτυξη είναι στρατηγική της Ε.Ε. σε σχέση με τη θάλασσα και την αλιεία. Άρα σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υλοποιήσει μια στρατηγική ανάπλασης της πόλης. Ήδη επομένως έχει ένα πρόγραμμα μόνο η Καβάλα σαν αστική περιοχή προσέγγισης LEADER, το οποίο μπορεί να το τριπλασιάσει.
Οι πόροι υπάρχουν, η στρατηγική πρέπει να είναι αυτή που μοχλεύει πόρους, τα έργα και οι επενδύσεις που θα τρέχουν και θα απορροφούνται. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο πολυταμειακό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά το ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για το σύνολο της υπόλοιπης περιφερειακής ενότητας Καβάλας.
Άρα έχουμε μια ακτογραμμή 200 χιλιομέτρων που ακριβώς φιλοδοξούμε να γίνουμε η πιλοτική περιοχή της χώρας, όπου τελικά και το επιχειρησιακό πρόγραμμα σε επίπεδο χώρας, αλλά και Ε.Ε., θα αποκτήσει εκείνη τη διάσταση με εισροές χρημάτων που θα λειτουργήσουν σε μια κατεύθυνση για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑