Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 19th, 2018 | by fileto

0

Τζάμπα το ψηφιακό ραδιόφωνο στον Έβρο

Μία μέρα μετά τη δημοσίευση του Χάρτη Συχνοτήτων, προκηρύχθηκε την Πέμπτη το απόγευμα από την ΕΕΤΤ η δημοπρασία για τον πάροχο, ή μάλλον τους παρόχους δικτύου του ψηφιακού ραδιοφώνου για τα επόμενα 15 χρόνια. Η χώρα έχει χωριστεί σε 34 περιοχές και κάθε περιοχή παίρνει για τους περιφερειακούς της σταθμούς από έναν έως 3 διαύλους (6 για την Αττική), με χωρητικότητα 10-18 σταθμούς στον κάθε δίαυλο. Οι υποψήφιοι πάροχοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για μεμονωμένους διαύλους που επιθυμούν. Έτσι, για τα περιφερειακά ραδιόφωνα μπορεί να υπάρξουν πολλοί πάροχοι δικτύου, ακόμα και στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, το δίκτυο πανελλαδικών ραδιοφωνικών σταθμών μπορεί να “χτυπηθεί” από έναν και μόνο πάροχο.

Στους συμμετέχοντες απονέμονται οι δίαυλοι με τέτοια προτεραιότητα ώστε πρώτα να χορηγείται ο μέγιστος αριθμός Διαύλων της κάθε περιοχής, στη συνέχεια να χορηγούνται δίαυλοι DAB+ στον μέγιστο δυνατό αριθμό συμμετεχόντων και τέλος να μεγιστοποιείται η συνολική αξία του διαθέσιμου φάσματος.

Επίσης, η προκήρυξη της δημοπρασίας προβλέπει ένα ανώτατο όριο στο ποσό το οποίο θα μπορεί να χρεώνει ο πάροχος δικτύου στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, προκειμένου να τους αναμεταδίδει. Το ανώτατο όριο προσδιορίζεται από μια μαθηματική φόρμουλα που λαμβάνει υπόψιν της το κόστος εγκατάστασης ανά περιοχή αλλά και τον αριθμό των ραδιοφωνικών σταθμών που (θα) εκπέμπουν στη αυτήν. Οι Υπερθεματιστές, θα υποβάλλουν στην ΕΕΤΤ, εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών από την εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, τα στοιχεία κόστους που απαιτούνται για την ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου.

Τιμές εκκίνησης ανά περιοχή

Οι πανελλαδικές άδειες τιμώνται ούτε λίγο ούτε πολύ στο ένα εκατομμύριο ευρώ! Ενδιαφέρον έχει ωστόσο πώς κοστολογούνται οι τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας ανά περιοχή. 

Η πιο ακριβή είναι η Αττική, με 77.300 ευρώ ανά δίαυλο, με τη δυνατότητα να φτάσει περίπου στο μισό εκατομμύριο. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη και η κεντρική Μακεδονία με 31.400 ανά δίαυλο, με τη δυνατότητα και οι τρείς δίαυλοι να φτάσουν τις 94.200 ευρώ. Ακολουθούν με τιμές εκκίνησης ανά δίαυλο η Λάρισα με 10.400, η Πάτρα με 6.600, η Λαμία με 6.400, το Ηράκλειο και τα Ακαρνανικά με 6.000, το Παγγαίο (Ανατ. Μακεδονία) με 5.400 και η Δυτική Κρήτη (Χανιά Ρέθυμνο) με 5.300 ευρώ. Το μικρότερο κόστος έχουν το Καστελόριζο με 100 ευρώ, το Καρπενήσι με 400 και η Σάμος με 900.

    Τιμές Εκκίνησης ανά αριθμό Διαύλων ανά ΠΑ (σε ευρώ)
α/α Περιοχή Απονομής 1 Δίαυλος 2 Δίαυλοι        
ΠΑ4 PAGGAIO 5.400 10.800        
ΠΑ3 THASSOS 4.900 9.800        
ΠΑ1 EVROS 1.500 3.000        


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑