Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 17th, 2018 | by fileto

0

Χαμηλά τα ποσοστά αυθαιρεσίας της ΕΛΑΣ στην ΑΜ-Θ

Kατά 10 θέσεις βελτιώθηκε το 2017 η θέση της Ελλάδας σε σχέση με την παγκόσμια κατάταξη της το 2016, σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνειας» για το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από την 69η θέση που κατείχε το 2016, κατατάχθηκε στην 59η θέση για το 2017 επί συνόλου 168 χωρών.

Η επικεφαλής της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» επεσήμανε ότι η άνοδος της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε ένα χρόνο σίγουρα αποτυπώνει τις προσπάθειες των αρμόδιων κρατικών φορέων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων των ετών 2016 και 2017, οι καταγγελίες που δέχθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και οι δικογραφίες που χειρίστηκε, παρουσιάζουν μικρή μείωση σε ποσοστό 8,5% και 15%, αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την τελευταία 9ετία, την διετία 2013-2014 καταγράφηκαν τα περισσότερα περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς αστυνομικών σε βάρος πολιτών και με συντριπτικά ποσοστά σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Περαιτέρω, οι υποθέσεις στις οποίες ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και το σύνολο των συλληφθέντων προσώπων μειώθηκε αισθητά σε σχέση με το 2016 σε ποσοστό 44%.

Η τελευταία μείωση οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό καταγγελιών που δέχθηκε η Υπηρεσία το 2017 για αδικήματα που τελέστηκαν στα χρονικά όρια του αυτοφώρου, σε σχέση με αυτές που δέχθηκε το 2016. Γενικότερα, η μείωση των στατιστικών στοιχείων (καταγγελίες, δικογραφίες, αυτόφωρα και συλλήψεις) συμπορεύεται με τη βελτίωση της θέσης που είχε η χώρα μας το 2017 στην παγκόσμια κατάταξή της, σε ότι αφορά στο «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς».

Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια έκθεση απολογισμού του Εσωτερικών Υποθέσεων για το περασμένο έτος, από την «χαρτογράφηση» των καταγγελιών/πληροφοριών ανά Περιφέρεια της χώρας παρατηρείται πως οι μισές καταγγελίες (54,2%) που υποβάλλονται στην Υπηρεσία αφορούν την Αττική, ενώ η κατανομή τους στην υπόλοιπη χώρα είναι σχετικά ομοιόμορφη, με ελαφρά συγκέντρωση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (12,5%), της Κρήτης (4,4%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4,3%).

Ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οφείλεται ιδίως σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπών.

Οι συνολικές δικογραφίες που χειρίστηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατά το 2017, παρουσιάζουν μείωση, συγκριτικά με το 2016, ενώ διαφαίνεται μια αύξηση στις δικογραφίες που αφορούσαν συμμετοχή αστυνομικών και υπαλλήλων του δημοσίου (σε ποσοστό 18%) και μικρή μείωση στις δικογραφίες που αφορούσαν υπαλλήλους του δημοσίου τομέα (σε ποσοστό 10%).

Τέλος, μείωση 27% παρουσιάζουν οι δικογραφίες που αφορούν αδικήματα αστυνομικών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑