Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 13th, 2018 | by fileto

0

Οι μεγάλες αλήθειες του Α. Μιτζάλη για τον τουρισμό στη Θάσο

Στις ευκαιρίες που έχει και τις απειλές που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη Θάσο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας και ξενοδόχος της Θάσου, Αντώνης Μιτζάλης, ως ένας εκ των βασικών ομιλητών στην πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης Αυτοδιοικητικών Ελλάδας (ΕΝΑ) στο Καλογερικό την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τον κ. Μιτζάλη, υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες στη Θάσο μορφές τουρισμού. Καταρχάς δεν έχουν αναδειχθεί και αξιοποιηθεί η μυθολογία και η ιστορία, η τέχνη αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις όπως πχ η ορεινή ποδηλασία και ο γύρος της Θάσου που δεν έχουν, όπως είπε, αξιοποιηθεί επικοινωνιακά.

Άλλοι αναξιοποίητοι παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η τοπική γαστρονομία, το μάρμαρο Θάσου, οι εναλλακτικές δραστηριότητες και οι βιωματικές εμπειρίες.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τον περιηγητικό τουρισμό μιας και η Θάσος είναι πολύ κοντά σε άλλους προορισμούς και προσφέρεται για αυθημερόν μετάβαση, για τον παραθεριστικό τουρισμό, για τον συνεδριακό, τον θαλάσσιο κ.α.

 

Μείζον ζήτημα οι υποδομές

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα των υποδομών, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, οι υπηρεσίες καθαριότητας αλλά και η επαρκής ηλεκτροδότηση του νησιού.

 

Ίντερνετ και επιμόρφωση κρίνουν το μέλλον του τουρισμού

Έδωσε ιδιαίτερο βάρος σε 2 σημαντικούς παράγοντες: ο πρώτος αφορά στις ταχύτητες ίντερνετ που δίνουν τα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα τηλεφωνίας του νησιού. Το ίντερνετ θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τον τουρισμό κυρίως στο μέλλον λόγω της ραγδαίας άνθησης της τεχνολογίας. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στην ανάγκη επιμόρφωσης των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό, ώστε να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες που αλλάζουν συνεχώς.

 

“Να θυμόμαστε που ήμασταν χθες και που έχουμε φτάσει σήμερα”

Σε σημείο της ομιλίας του είπε: “Η αγαπημένη ερώτηση των δημοσιογράφων στους τουριστικούς φορείς: «Πώς θα πάει (πήγε) η σαιζόν;» Συχνά αναρωτιέμαι γιατί πάντα η ίδια ερώτηση. Προφανώς γιατί όλοι θέλουν να ξέρουν. Αποδεικνύει έμμεσα το βάθος της συμβολής του τουρισμού στην εθνική και τοπική οικονομία, απασχόληση κλπ. Απασχολεί πλέον τον κάθε κάτοικο του νησιού να έχει μια έγκαιρη και σωστή πρόβλεψη για το μέλλον του τουρισμού. Αλλά για να προβλέψουμε το αύριο θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά που βρισκόμασταν χθες και που έχουμε φτάσει σήμερα”.

 

Σημασία δεν έχουν οι (φετινοί) αριθμοί αλλά οι τάσεις στον τουρισμό

Η επισήμανση Μιτζάλη είχε ιδιαίτερο νόημα: για να κατανοήσει κανείς το τι συμβαίνει στον τουρισμό πρέπει να κοιτάξει στο πρόσφατο, τουλάχιστον, παρελθόν, ώστε να κατανοήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε ο τουρισμός αλλά και οι πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Ο κ. Μιτζάλης έδωσε ξεχωριστό βάρος στην έννοια “τάσεις” τις οποίες πρότεινε να αναλύουν όλοι, παρά τους απόλυτους αριθμούς επισκεπτών ή αύξησης / μείωσης σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στις τάσεις, είπε, κρύβεται η πορεία του τουρισμού κι αυτό πρέπει να απασχολεί τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων.

 

Μέσα σε μία 5ετία: 30% αύξηση αφίξεων +57% διανυκτερεύσεις & αύξηση τζίρου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στη Χρυσούπολη. Ομοίως και οι ακτοπλοϊκές αφίξεις στη Θάσο που παρουσιάζουν αύξηση την τελευταία πενταετία κοντά στο 30%. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εξάλλου και ο συντονιστής της εκδήλωσης Τάσος Αποστολίδης που ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία καταγράφονται διαδοχικές αυξήσεις αφίξεων κάθε χρόνο που έρχονται να προστεθούν στην προηγούμενη χρονιά.

Σε βάθος πενταετίας, σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη που επικαλέστηκε όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα, καταγράφηκε “αύξηση 57% στις διανυκτερεύσεις και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο λόγω αύξησης και της μέσης τιμής δωματίου”.

 

3 στους 4 επισκέπτες της Θάσου είναι οδικοί τουρίστες

Υπό αυτό το πρίσμα αξίζει να δει κανείς τη γενικότερη εικόνα: στη Θάσο κατά την τελευταία πενταετία ή δεκαετία, υπήρξε σημαντικότατη αύξηση επισκεπτών, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον οδικό τουρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη, ο οδικός τουρισμός εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 75% της συνολικής τουριστικής κίνησης. Δηλαδή 3 στους 4 επισκέπτες φτάνουν στη Θάσο οδικώς (κατά οικογένειες ή παρέες με το ΙΧ τους) και μόλις 1 στους 4 είναι αεροπορικοί επισκέπτες.

 

“Δεν υπάρχει κλάδος τουριστικής δραστηριότητας χωρίς αύξηση”

Ενδιαφέρον είχε και το άλλο συμπέρασμα που ανέφερε ο κ. Μιτζάλης: “δεν υπάρχει κλάδος τουριστικής δραστηριότητας στο νησί που να μην παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια – Ακτοπλοΐα, Θαλάσσιος τουρισμός, Καταλύματα, Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, και δεκάδες υποστηρικτικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες”. Όσον αφορά τις ευκαιρίες και τις απειλές, μεγάλο νόημα και τροφή για περαιτέρω συζήτηση περιείχε η εξής φράση του: “Σε ότι αφορά τον τουρισμό, η πρόκληση για τη Θάσο είναι να μπορέσει να ισορροπήσει στα διλήμματα και να μην γίνει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της”.

 

Ρεύματα & δυνάμεις που επιδρούν στο μέλλον του τουρισμού της Θάσου

Αίσθηση προκάλεσε το γράφημα που παρουσίασε ο κ. Μιτζάλης με φετινά στοιχεία του ΔΝΤ σχετικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων αλλά και των περισσότερων οδικών επισκεπτών της Θάσου. Από το 2005 μέχρι σήμερα, το εισόδημα του κάθε πολίτη σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία όχι απλώς ανέβηκε αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε, γεγονός που εξηγεί και με το παραπάνω γιατί στη Θάσο παρουσιάστηκε έκρηξη αφίξεων από αυτές τις χώρες. Αύξηση ΑΕΠ είχε αυτά τα χρόνια μέχρι και η Σερβία σχεδόν κατά 50%.

Μια δύναμη λοιπόν που επιδρά σημαντικά στον τουρισμό της Θάσου είναι η γεωγραφία και η πλεονεκτική θέση του νησιού δίπλα/κοντά σε αυτές τις χώρες. Οι δε προβλέψεις (όσο κι αν δεν εμπιστεύεται κανείς το ΔΝΤ) δείχνουν τάσεις ανόδου του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε κάθε μία από αυτές τις χώρες (και στην Ελλάδα).

 

Απρόβλεπτες οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Μέγας αστάθμητος παράγοντας –και σίγουρα έξω από τον δικό μας έλεγχο- είναι τόσο οι εσωτερικές εξελίξεις μέσα σε κάθε μία από αυτές τις χώρες όπως και οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, τις οποίες δεν ελέγχουμε αλλά μπορούμε να παρακολουθούμε.

 

Οι μεγάλοι επιταχυντές του τουρισμού ως απειλή αλλά και ως ευκαιρίες

Ο κ. Μιτζάλης έκανε λόγο για τους «Μεγάλους Επιταχυντές» όπως η «Ψηφιακή Αναστάτωση», η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας στις τοπικές κοινωνίες. Ακολουθούν αυτούσια τμήματα της ομιλίας του:

Ψηφιακή Αναστάτωση (Digital Disruption): Να μην υποτιμούμε την συμβολή της τεχνολογίας στην έκρηξη του τουρισμού καθώς και στους τρόπους προβολής πώλησης και παροχής των τουριστικών υπηρεσιών. Το internet και το 4G έχουν φέρει τα πάνω κάτω στον τουρισμό. Εκεί οφείλεται η σαρωτική άνοδος των πλατφορμών τύπου Booking.com, Airbnb κλπ που διαμορφώνουν απόλυτα τη διάθεση του τουριστικού προϊόντος. Η επόμενη «μεγάλη αναταραχή» θα έρθει με το 5G και το AI – την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μεγάλες πλατφόρμες προετοιμάζονται ήδη γι’ αυτό.

Κλιματική αλλαγή: η επιστήμη μάς βεβαιώνει ότι συμβαίνει και εμείς ταξιδεύουμε και καταναλώνουμε σας να μην υπάρχει αύριο. Είναι πάρα πολλοί οι τρόποι που κάνει την παρουσία της αισθητή. Μεγαλύτερα και θερμότερα καλοκαίρια (το ζούμε και στο νησί), Διάβρωση των ακτών, Αύξηση του κίνδυνου πυρκαγιών, Προβλήματα λειψυδρίας.

Πρέπει να γίνει υποχρεωτικό και μετρήσιμο το κριτήριο της αειφορίας κατά τον σχεδιασμό είτε πρόκειται για τουριστική επένδυση είτε για δημόσια υποδομή.

Ανθρωποι και τοπική κοινωνία: Ο εποχικός τουρισμός απαιτεί ανθρώπινη παρουσία και εργασία 24/7 που δοκιμάζουν τις σωματικές και ψυχικές αντοχές όλων μας. Ο ανθρώπινος παράγων δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις μηχανές ακόμα και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Το φαινόμενο του τουριστικού κορεσμού overtourism είναι το τίμημα της υπερβολικής επιτυχίας. Οι ανάγκες για στέγαση, επιμόρφωση, υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού αυξάνονται. Αυξάνονται οι απαιτήσεις για εργατικά χέρια. Για να παραμείνει ο προορισμός ανταγωνιστικός χρειάζεται περισσότερος κόπος. Η δουλειά δεν βγαίνει πια σε 5 μήνες. Ο κόσμος συνηθίζει να λέει ότι ζούμε σε μια εποχή αλλαγών.

Τώρα ζούμε σε μια εποχή επιταχυνόμενων αλλαγών. Η πορεία του τουρισμού στη Θάσο το αποδεικνύει. Όποιος το 2004 πίστευε ότι 15 χρόνια μετά η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Θάσου θα ήταν η Ρουμανική θεωρείτο γραφικός. Επίσης γραφικοί μας φαίνονταν όσοι πρόβλεπαν το 2009 (ή και πολύ νωρίτερα) την ελληνική κρίση…

 

Τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα

Η απάντηση στον τίτλο της σημερινής ομιλίας είναι ότι για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και προοπτικές που θα έρθουν θα πρέπει:

–Να μην κλείνουμε τα μάτια στις αλλαγές γιατί αυτές θα έρθουν και θα είναι σαρωτικές.

–Να είμαστε σε διαρκή δημιουργική εγρήγορση, να αφουγκραζόμαστε τις νέες τάσεις, να είμαστε θετικοί στην εκμάθηση της νέας τεχνολογίας, έτοιμοι να εξελισσόμαστε και να μαθαίνουμε διαρκώς.

–Σε ότι αφορά τις σχέσεις μας και τις συνεργασίες με τους ανθρώπους να είμαστε ανοιχτοί στο διαφορετικό και να δίνουμε τόπο και ευθύνες στους νέους μας.

–Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνει ο τουρισμός στην προσέγγιση με το ξένο ώστε να γνωρίσουμε τους άλλους καλύτερα και να τους αποδεχτούμε.

–Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητηθούν οι συνέργειες που θα μας εξελίξουν όλους με ταχύτερους ρυθμούς. Γιατί στις εποχές που ζούμε, η ανάπτυξη συνεργασιών και η κοινή διαχείριση των εργαλείων που διαθέτει ο καθένας μας, θα θωρακίσει και θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές μας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑