Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 14th, 2024 | by fileto

0

Ένοχος ο Κομοτηναίος που συνελήφθη για κατασκοπία στη Ρόδο

Ενοχοι κρίθηκαν, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, δύο κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας, όπως είχαν κριθεί ένοχοι και πρωτόδικα.

Πρόκειται για έναν 39χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου κι έναν 56χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου Ε/Γ – Ο/Γ Σταύρος που κρίθηκαν ένοχοι κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Υπενθυμίζεται πως για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, είχαν κριθεί πρωτόδικα αθώοι. Εκείνο το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο, και 4 ετών στον 53χρονο.

Η ποινή του 39χρονου δεν είχε ανασταλεί αρχικά, αλλά πριν δέκα μήνες είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, όπως μετέδωσε η Δημοκρατική Ρόδου. Τώρα επιστρέφει στη φυλακή, καθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο δεν ικανοποίησε το σχετικό αίτημά του.

Η πρωτόδικη ποινή του 56χρονου μειώθηκε κατά ένα έτος. Ο ίδιος δεν ήταν παρών στη δίκη και εκπροσωπήθηκε διά πληρεξουσίου.

Τι ισχυρίστηκε ο πρώην γραμματέας του τουρκικού προξενείου

Η Δημοκρατική Ρόδου μεταδίδει πως ξεκινώντας την απολογία, ο 39χρονος ανέφερε πως γεννήθηκε στην Κομοτηνή και σπούδασε μαθηματικός, πως υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό και τον Απρίλιο του 2012, έπειτα από εξετάσεις, προσελήφθη ως γραμματέας στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο.

Σημείωσε ότι μετά τη σύλληψή του, έχει τεθεί σε αναστολή από την εργασία του και ότι είναι έγγαμος πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστήριξε ότι οι σχέσεις του με τον συγκατηγορούμενό του ήταν κοινωνικές και ανθρώπινες και δεν υπέκρυπταν κάτι άλλο.

Ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση διογκώθηκε λόγω της εργασίας του ως γραμματέα του τουρκικού προξενείου, αν και, όπως μεταδίδει η Δημοκρατική, δεν έδωσε εξηγήσεις για τους λόγους που βρέθηκε και ανακτήθηκε από κινητό του τηλέφωνο φωτογραφία πολεμικού πλοίου της Ελλάδας που είχε τραβηχτεί από την οθόνη άλλου κινητού.

Σε σχετική έκθεση πάντως, αναφέρεται πως η οθόνη που φαίνεται στην επίμαχη φωτογραφία ανήκε στο κινητό του μάγειρα, γεγονός που ο 36χρονος αρνήθηκε. Παρότι ερωτήθηκε κατ’ επανάληψη από τον πρόεδρο της έδρας δεν απάντησε σε ποιον ανήκε τότε το κινητό, ούτε τον λόγο που ο ίδιος τράβηξε την επίμαχη φωτογραφία μέσα από την οθόνη του ξένου κινητού, όπου απεικονιζόταν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο στο Καστελλόριζο. Ο πρώην γραμματέας του τουρκικού προξενείου περιορίστηκε μόνο να αναφέρει ότι δεν θυμάται.

Ο 56χρονος είχε ομολογήσει και μετά ανασκευάσει

Στο πλαίσιο της προανάκρισης ο 56χρονος είχε ομολογήσει ότι κατέγραφε τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις, από το πλοίο που εργαζόταν, και ότι προωθούσε το υλικό στον συγκατηγορούμενό του.

Οπως είχε υποστηρίξει ο μάγειρας του πλοίου Ε/Γ – Ο/Γ Σταύρος, ο 39χρονος του είχε ζητήσει να του μεταφέρει τις πληροφορίες τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα για να μην αφήνει ψηφιακά ίχνη. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσε συχνά την εφαρμογή WhatsApp.

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο 39χρονος ήταν άκρως φορτικός και πως τον έπεισε να του μεταφέρει πληροφορίες που του ζητούσε, πράγμα που έπραξε μόνο δύο φορές μέσα σε έναν μήνα.

Είχε ισχυριστεί ότι η τελευταία διά ζώσης συνάντηση με τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου ήταν στις 6 Νοεμβρίου 2020. Τότε του είχε ζητήσει εκ νέου να συνομιλούν μέσω WhatsApp και να σβήσει όλα τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει και που περιείχαν κυρίως ερωτήσεις για τις κινήσεις πολεμικών πλοίων στο Καστελλόριζο. Την επομένη του απέστειλε ένα πακέτο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Αλλά ενώ ο 56χρονος είχε παραδεχθεί αρχικώς την εμπλοκή του δίνοντας μάλιστα λεπτομέρειες για τις συναντήσεις του με τον συγκατηγορούμενό του, ενώπιον της ανακρίτριας ανασκεύασε την απολογία. Ερωτηθείς για τις ανακολουθίες με την προανακριτική του ομολογία παραδέχθηκε ότι έδωσε τις πληροφορίες στον συγκατηγορούμενό του για τα πλοία και τους φαντάρους και ότι η τελευταία φορά που το είχε κάνει ήταν στις 7 Νοεμβρίου 2020.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιδιώξει να ισχυρισθεί ότι δεν θυμόταν και να ανασκευάσει όλα όσα είχε ισχυρισθεί νωρίτερα.

Τι είχε βρεθεί στο κινητό του πρώην γραμματέα του προξενείου

Στο κινητό τηλέφωνο του 39χρονου είχαν βρεθεί αρχεία εικόνας, μεταξύ των οποίων και τρεις φωτογραφίες πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με λήψεις από 6.11.2020, τραβηγμένες από ύψος, ώστε να είναι καλύτερα εμφανής ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική, η καταγραφή αριθμών των πλοίων και των θέσεών του επαληθεύεται από το γεγονός ότι ο 39χρονος σε μήνυμα που απέστειλε στον 56χρονο στις 3/11/2020, ζητούσε πληροφορίες για τη θέση συγκεκριμένου σκάφους. Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;, με τον 56χρονο να του απαντά: Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά.

Υστερα από αυτή την επικοινωνία, ο 39χρονος, σήμερα, πρώην γραμματέας του τουρκικού προξενείου είχε περιηγηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Με πληροφορίες από Δημοκρατική


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑