Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 21st, 2024 | by fileto

0

Πλούσια σε εκδηλώσεις τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στη Δράμα

Παρασκευή 21 Ιουνίου 202418:00 

Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Ευρωπαϊκή ημέρα της μουσικής.

Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας παρουσιάζει μια σειρά από διάφορα σύνολα και σχήμα τα οργανικής και φωνητικής μουσικής προς τιμήν της ημέρας αυτής που άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ.

21:00 Πλατεία Καλλιφύτου Δράμας.

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιφύτου Δράμας αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα: οι φωτιές του Αϊ Γιάννη, το αμίλητο νερό και η κάθαρση. Το έθιμο του Κλήδονα αποτελεί το δημοφιλέστερο έθιμο του καλοκαιριού. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στο δρόμο και τις πηδούν ενώ οι ανύπαντρες κοπέλες με το αμίλητο νερό βλέπουνποιον θα παντρευτούν. Το έθιμο το αναβιώνουμε κάθε χρόνο στην Καλλίφυτο Δράμας παραμονή του Αϊ Γιάννη.

21:00 Αύλειος χώρος Γυμνασίου Αρρένων.

Τα Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα  Καβάλας και ο Σύλλογος Ποντίων Δράμας «οι Κομνηνοί»παρουσιάζουν μια θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση «Το δοκίμιν της αγάπης»…μάρμαρο νέχει ο αφέντης μου, δοκίμιν της αγάπης, κι’ όποιος βρεθή και πιάση το, κι’ οπίσω του το ρήξη, εκείνος είναι ο άντρας μου κ’ εγώ είμαι η ποθητή του…

21:15 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Η παιδική θεατρική ομάδα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία»παρουσιάζει το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους Μάικ Κένι, «Το αγόρι με τη Βαλίτσα»Μια περιπέτεια με θέμα την προσφυγιά, που θα συναρπάσει αλλά και θα προβληματίσει θεατές κάθε ηλικίας.

Κυριακή 23 Ιουνίου 202419:00 Ιερός Ναός Άγιου Ευγένιου του Τραπεζούντιου, Αρκαδικό.

Εορτασμός γενέθλιου του Άγιου Ευγένιου του Τραπεζούντιου και Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.Τα ποντιακά σωματεία του Νομού Δράμας θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού του Άγιου Ευγένιου με τα χορευτικά παιδικά τμήματα των συλλόγων μας.

Τρίτη 25 Ιουνίου 202420:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας, o Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αμισού και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος» συμπράττουν σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση, στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» Δράμας, με τίτλο «Ανάθεμά σε ξενιτιά».Συμμετέχουν οι παραδοσιακές χορωδίες και τα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 202419:00 Αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Δράμας.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» σας προσκαλεί στηνΗμερίδα για τα 100 χρόνια ιδρύσεως του Μαυροβάτου 1924-2024 με θέμα:«Η ιστορική πορεία των προγόνων μας από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα».

19:30 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας.

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «Δράση» σε συνεργασία με την ΠΑΜΘ-Π.Ε. Δράμας, τον Δήμο Δράμας και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, σας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και σε μια συναυλία με το μουσικό σχήμα «Επτά Όγδοα»

19:30 Πλατεία Χωριστής.

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμον» συμμετέχει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2024» του Δήμου Δράμας με τον Όγδοο Φιλαν θρωπικό Αγώνα ΔρόμουΗ εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνουν μπροστά από την πλατεία του Δ.Δ. Χωριστής.

21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».«ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ»,

ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Δράμας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη γυναίκα της ελληνικής παράδοσης. Προσεγγίζοντας με σεβασμό τον πολύπλευρο ρόλο της, τη μοναδική πρόσφορά της, τη διαχρονική της αξία, αλλά και τις αιματοβαμμένες ιστορίες της παράδοσης μέσα στις πατριαρχικές και ανδροκρατικά συγκροτημένες κοινότητες, η παράσταση αυτή επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα αγάπης, στήριξης και αλληλεγγύης προς κάθε γυναίκα που παλεύει και προσπαθεί καθημερινά να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Πέμπτη 27 Ιουνίου20:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Μουσικοχορευτική παράσταση των χορευτικών τμημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας με τίτλο: «Χαρά σε κείνον που γελά, μα τα παθήματά του, που κάνει γλέντι τον καημό, χορό τα βήματά του»

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 Εγκαταστάσεις του συλλόγου «Venus Tennis Club», 3ο χλμ. Δράμας-Καβάλας.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των «Ελευθερίων» Δράμας 2024, η Ακαδημία Αντισφαίρισης Δράμας διοργανώνει ένατριήμερο τουρνουά αντισφαίρισης με την ονομασία «Ελευθέρια Όπεν 2024».Από το 2021 και κάθε χρόνο πραγματοποιείται πανελλαδικό τουρνουά με σκοπό να τιμήσουμε τις γιορτές της πόλης μας. Αθλητές, προπονητές και συνοδοί απ’ όλη την Ελλάδα επισκέπτονται την πόλη της Δράμας για να συμμετέχουνστο τουρνουά και ταυτόχρονα στις παράλληλες γιορτές.

Έναρξη: Παρασκευή 28.06.2024 στις 18:00, Σάββατο 29.06.2024 από 09:00 έως 20:00 (θα ακολουθήσει μια μουσική βραδιά),

Κυριακή 30.06.2024 από 09:00 έως 20:00.19:00 Πλατεία Μοναστηρακίου.

Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου διοργανώνει αποκεντρωμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Μοναστηράκικαι στην κεντρική μας πλατεία για την ιστορική «ΠΛΑΤΕΑ ΤΩΝ ΕΥΖΩΝΩΝ» υπενθυμίζοντας και αναβιώνοντας τα γεγονότα της 1ης Ιουλίου 1913 προς τιμήν της διμοιρίας των Ευζώνων, που φιλοξενήθηκε τότε στο χωριό, και η οποία ενισχύει τη λογική της στήριξης και της ανάδειξης του ιστορικού τόπου. Έτσι συνδέονται τα σύμβολα της εμπράγματης και της φυσικής κληρονομιάς με τα μηνύματα που εμπεριέχουν, συσπειρώνοντας περαιτέρω την κοινότητα γύρω από ένα ορατό και εμπράγματο πόρο για την ιστορική και πολιτιστική διάσταση της καθ’ ημέρας πράξη, Μετά τις εκδηλώσεις το γλέντι θα συνεχιστεί με το μουσικό σχήμα «SIRIS»!

20:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

«Μια μάνα είχε ένα γιο…» Μια μουσικοχορευτικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο δραμινό τραγούδι «Κωνσταντίνος». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Δράμας « Η Βοϊράνη» και ο Χορευτικός Όμιλος Δράμας σας προκαλούν σε μια δραματοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού.

Σάββατο 29 Ιουνίου 202420:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Η Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα την «Ιστορία και τη συντελεστική συμβολή των Σουλιωτών στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης του 1821».

Πρόκειται για ομιλία πλαισιωμένη από δημοτικά τραγούδια για το Σούλι και ανάλυσή τους, προβολή βίντεο, έκθεση βιβλίου από το Σούλι και παρουσίαση σουλιώτικων χορών από χορευτικό τμήμα της Ένωσης. Ομιλητής: ο φιλόλογος Μαρτίνης Γρηγόρης.

Κυριακή 30 Ιουνίου 202411:00 Δημοτικός κήπος Δράμας

O Σκακιστικός Όμιλος Δράμας σας καλεί να συμμετέχετε σε αγώνες σκάκι που θα γίνουν στον δημοτικό κήπο της Δράμας στα πλαίσια των Ελευθερίων από τις 11:00 έως τις 14.00.

Tο τουρνουά θα είναι Blitz (3 λεπτά και 2 δευτ. ανά κίνηση για όλητην παρτίδα) και θα γίνουν 9 γύροι.Θα υπάρχει Live αναμετάδοση των 5 πρώτων σκακιερών στην σελίδα Lichess.org.

20:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «Οι Ρίζες μας»διοργανώνει μια πολιτιστική εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου τριών επετείων: 1904-2024: 120 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα,1924-2024: 100 χρόνια από το ερχομό των προσφύγων της Καππαδοκίας,1974-2024: 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ομιλία – παρουσίαση από την υπεύθυνη προγραμματισμού εκδηλώσεων Λίτσα Τσελεμπή. Συμμετέχουν: οι χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι ρίζες μας» με φορεσιές Μακεδονίας, Καππαδοκίας και Καρπασίας Κύπρου και η ΠαραδοσιακήΧορωδία Κυργίων Δράμας.

20:30 Πλατεία Αρκαδικού.Τιμούμε τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο – Αρκαδικό. Επιμνημόσυνη δέηση.Ομιλία Δημάρχου Δράμας κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου με θέμα τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο – Αρκαδικό.Κατάθεση στεφάνων.Χορωδιακή συνάντηση.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 202408:00 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας.Έπαρση Σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής Δήμου Δράμας.

10:00 Παλαιός Μητροπολιτικός Ναός Δράμας.Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Δωρόθεου. Αναπαράσταση της συνάντησης του 1ου αγήματος του Ελληνικού Στρατού, που εισήλθε στην πόλη, με τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο.

11:30 Δημοτικός κήπος, Άγαλμα «Ελευθερίας».– Επιμνημόσυνη δέηση.– Κατάθεση στεφάνων.– Τήρηση ενός λεπτού σιγής.– Εθνικός Ύμνος.– Λήξη τελετής.

20:00 Προαύλιο Χώρο του Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου.

Ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Αγωνιστές» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε μια θεατρική παράσταση της ομάδας των παιδιών του συλλόγου. Η εκδήλωση είναι εμπλουτισμένη με μουσική με σύγχρονο και λαϊκό ρεπερτόριο.

20:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». «Αδά ειμές, αδά ειμές ολ’εμούν εντάμα».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος Ο Τραπεζούντιος» τιμώντας τις εκδηλώσεις των «Ελευθερίων» 2024, παρουσιάζει ήθη και έθιμα από την παράδοσή μας.

Τρίτη 2 Ιουλίου 202420:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Η Ένωση Κυριών Δράμας παρουσιάζει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Βόλτα στην Ελλάδα».21:00 Δημοτικό Ωδείο Δράμας.Συναυλία «Χρόνια Πολλά κύριε Χατζιδάκι !»

Με το εμβληματικό έργο «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, για τα 30 χρόνια από το θάνατό του, ανοίγει η 3η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία (DISMA 2024) του Δημοτικού Ωδείου Δράμας στις 2 Ιουλίου του 2024 στην Αίθουσα Συναυλιών του ΔΩΔ. Η DISMA δίνει την ευκαιρία στους νέους όχι μόνο να παρακολουθήσουν σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες, διαλέξεις και συναυλίες υψηλών προδιαγραφών, αλλά και να λάβουν μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς. Συμμετέχουν 18 σπουδαίοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων που καλύπτουν πολυεπίπεδες θεματικές ενότητες και γνωστικά αντικείμενα της Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 202420:30 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας.

Χορευτική διαδρομή στον Πόντο με τον Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης»,τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύτες», τον Σύλλογο Ποντίων Σκαλωτής «Ακρίτες», τον Σύλλογο Κουδουνιών, τον Σύλλογο Μαυροβάτου «το Καρς», τον Σύλλογο Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά», τον Σύλλογο Λιβαδερού «Η Ρωμανία», τον Σύλλογο Ποντίων Διποτάμων «Άγιος Νικόλαος», τον Σύλλογο Ν. Αμισού, τον Σύλλογο Αγίου Αθανασίου «Βοϊράνη», τον Σύλλογο Φτελιάς, τον Σύλλογο Καλλιφύτου.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 202420:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

«Θα δημιουργώ απ’ τα χαλάσματα, μ’ όσα ήρθαν και κράτησαν, μ’ όσα ακόμα δεν άρχισαν». Η δραμινή ερμηνεύτρια, πιανίστα και δημιουργός Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζει τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, με τίτλο «Σασπένς». Σε μουσική και στίχους δικούς της, συνδυαστικά με την ευρηματική ενορχήστρωση του Θανάση Καρυπίδη, τα τραγούδια της Σάσας ηχογραφούνται στον τόπο γέννησής της, τη Δράμα, και ετοιμάζονται για μια διαδρομή έξω από τα συνήθη μουσικά σύνορα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Κώστας Μπαλάφας» Στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «ΚΥΚΛΩΨ» φιλοξενούνται δύο ενότητες από το έργο του φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα:«Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα» και «Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, 1969-2001».

Ο Κώστας Μπαλάφας ανήκει στους ανθρωπιστές φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής φωτογραφίας. Στο έργο του, μαρτυρία μοναδικής σημασίας για την ιστορία και την κοινωνία της χώρας, πρωταγωνιστεί οάνθρωπος.Καπναποθήκη Αναστασιάδη, Οδός Φιλελλήνων Σπήρερ, Πηγές Αγίας Βαρβάρας.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη ως Κυριακή 11:00-14:00 & 18:30-21:30.Έκθεση του Μουσείου Μπενάκη στον εκθεσιακό χώρο Σαντιρβάν «Μύθοι και ιστορίες στο έργο του Γκίκα»

Ο Γκίκας εμπνεύστηκε πολλά από τα θέματά του τόσο στη ζωγραφική του όσο και στη γλυπτική του από την ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα. Τα εν λόγω θέματα συναντάμε σε σχέδια, ελαιογραφίες και χαρακτικά, κυρίως τη δεκαετία του’70, μία περίοδοκατά την οποία ο Γκίκας στράφηκε περισσότερο προς νατουραλιστικές συνθέσεις.

Στη γλυπτική, ωστόσο, η μυθολογία αποτελεί το κυρίαρχο θέμα του ήδη από το 1948.

Αναπάντεχες συναντήσεις, γενναίοι άθλοι, εκδικητικοί θεοί, ανεκπλήρωτοι έρωτες, ζηλοτυπίες, κρυμμένα όντα, παρουσιάζονται σε τέσσερις ενότητες στην παρούσα έκθεση, ζωντανεύοντας τους μύθους και τις ιστορίες που σφράγισαν το έργο του καλλιτέχνη, από την δεκαετία του ’30 μέχρι και τη δεκαετία του ’80.

Η πρώτη ενότητα αφιερώνεται στους μυθικούς ήρωες με πρωταγωνιστές τον Οδυσσέα και τον Ηρακλή. Η δεύτερη ενότητα αφορά στις θεατρικές παραστάσεις που εμπνέονται από την μυθολογία και συγκεκριμένα το χορόδραμα της Περσεφόνης και τον Προμηθέα Δεσμώτη.

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται τα έργα που εικονίζουν θεούς, νύμφες και στοιχειά της φύσης, άλλοτε μέσα σε ειδυλλιακά και άλλοτε σε απειλητικά τοπία. Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στους μυθικούς εραστές. Πρόκειται για έξι ανάγλυφα μετάλλια με γνωστά ζευγάρια της μυθολογίας, που δημιούργησε ο Γκίκας το 1976, εκπληρώνοντας την επιθυμία του «να ζωντανέψει το λυρισμό, το πάθος και τη δύναμη του έρωτα μέσα από τη μυθολογία».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 20.00.Σαντιρβάν: Αγαμέμνονος 4, Δράμα

Διάρκεια έκθεσης: 08/06 – 10/11/2024Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-14:00 και 18:00-21:00Κυριακή: 11:00-14:00 και 18:00-21:00


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑