Uncategorized

Published on July 4th, 2024 | by fileto

0

Απέραντο… βιβλιοπωλείο η Νέα Παραλία

Θεσσαλονίκη: Αυλαία το Φεστιβάλ Βιβλίου

Με τη συμμετοχή 400 εκδοτικών οίκων, 500 συγγραφέων και χιλιάδων τίτλων  βιβλίων ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 5 Ιουλίου το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του μήνα, με τα επίσημα εγκαίνια να πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.

Η φετινή γιορτή του βιβλίου είναι αφιερωμένη στα Κυπριακά Γράμματα και την Κυπριακή Ποίηση με ξεχωριστή βραδιά (Δευτέρα 15 Ιουλίου) αφιερωμένη σε ποιητές από τη Μεγαλόνησο.

Το φεστιβάλ εξερευνά τις συνδέσεις μεταξύ της παραδοσιακής λογοτεχνίας και των νέων τάσεων που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που δημιουργούμε, διαβάζουμε και αντιλαμβανόμαστε το βιβλίο.

Οι φίλοι του βιβλίου θα έχουν την δυνατότητα να αναζητήσουν στα 110 εκθετήρια που έχουν στηθεί στη Νέα Παραλία τα βιβλία της αρεσκείας τους, νέες κυκλοφορίες και φυσικά μεγάλα κλασικά έργα.

Πάνω από 500 συγγραφείς θα υπογράψουν τα έργα τους στη διάρκεια του Φεστιβάλ, προσφέροντας στους αναγνώστες μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουν από τους ίδιους τους δημιουργούς, τις ιστορίες πίσω από τα βιβλία τους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι το Φεστιβάλ τιμά τα Κυπριακά γράμματα και την ποίηση ως μια προσφορά στον Κυπριακό ελληνισμό και μια προσπάθεια σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Κύπρο.

«Φέτος θα παρουσιαστεί όλη η σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, 10.000 χιλιάδες νέοι τίτλοι βιβλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο στην πατρίδα μας, μαζί και με προηγούμενες εκδόσεις από τους εκδοτικούς οίκους που υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 40.000 χιλιάδες τίτλοι βιβλίων που θα εκτεθούν σ’ ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο της παραλίας» σημείωσε ο κ. Μπαρμπουνάκης.Image


Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης τόνισε πως το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους θεσμούς της πόλης, μία γιορτή του βιβλίου και της φιλομάθειας.

«Για περίπου τρεις εβδομάδες οι Θεσσαλονικείς, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να «βουτήξουν» στον κόσμο του βιβλίου. Ό,τι και να γίνει, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δύναμη που έχει ένα βιβλίο. Η δύναμη του βιβλίου είναι ότι μπορεί διαβάζοντας να διεγείρει κανείς τα εγκεφαλικά του κύτταρα, να φανταστεί και να παράγει τις δικές του εικόνες», ανέφερε.

Ο κ. Γάκης αποκάλυψε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να αξιοποιήσει ένα από τα δύο περίπτερα πολιτισμού που υπάρχουν στη Νέα Παραλία, προκειμένου να δημιουργηθεί μια λέσχη βιβλίου, ένας χώρος που ο πολίτης θα μπορεί να κάθεται μέσα στο πράσινο, να διαβάζει το βιβλίο του, να επικοινωνεί και να ανταλλάσσει απόψεις.

Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού επισήμανε πως στόχος του Δήμου είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο να δοθεί σε χρήση το κτήριο των Παλιών σφαγείων (LABattoir) και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στα προσεχή «Δημήτρια».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑