Άποψη - Γνώμη

Published on March 29th, 2020 | by fileto

0

Ανοσία της αγέλης και η επόμενη μέρα μιας πανδημίας

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι διαχειρίζεται σοβαρά και με την λογική την πανδημία του κορωνοιού στη χώρα μας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που ουσιαστικά ήταν καλές παρεμβάσεις που υποστήριξαν σθεναρά, παρά τις έντονες αμφισβητήσεις, οι πολίτες παρά το γεγονός ότι ακόμη είναι νωρίς για να κάνουμε απολογισμό

Μπορεί οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης να μην έχουν αντιληφθεί ακόμη τους κινδύνους ή μπορεί να έχουν τις δικές τους πεποιθήσεις για το πώς αντιμετωπίζεται μια πανδημία και με ποια πρωτόκολλα.

Αυτές τις μέρες, όντας θεατές ενός παγκοσμίου θρίλερ, παρατηρούμε πως η άμεση αντίδραση της Ελλάδας έχει, μέχρι στιγμής, ως άμεσο αποτέλεσμα τη θετική επίπτωση στις εισαγωγές νοσούντων στα νοσοκομεία.

Το σύστημα κρατάει, ακόμη!

Αντίστοιχα, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, αντέδρασε στα αυξημένα μέτρα θετικά, αναφορικά με το αίσθημα προσωπικής συμπεριφοράς και την τήρηση της φυσικής απόστασης.

Το ερώτημα παραμένει:

-Πόσο απαραίτητα ήταν τα μέτρα;

-Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα στο μέτωπο των κλινικών δοκιμών για φαρμακευτική αγωγή

-Πώς θα είναι η επόµενη µέρα. Με ποια διλήμματα θα βρεθούμε αντιμέτωποι;

Μια ματιά στην διανόηση βάζει φρένο σε αυτό που υποστήριζε ο Γάλλος διανοητής Ζακ Ρανσιέρ,ότι, «η κάποτε σκανδαλώδης θέση του Μαρξ ότι, οι κυβερνήσεις είναι απλώς ατζέντηδες του διεθνούς κεφαλαίου, αποτελεί σήμερα πασιφανές γεγονός στο οποίο συμφωνούν “φιλελεύθεροι” και “σοσιαλιστές”.

Η απόλυτη ταύτιση της πολιτικής με τη διαχείριση του κεφαλαίου έχει πάψει να αποτελεί το επαίσχυντο κοινό μυστικό των κατά τα άλλα διαφορετικών “μορφών” δημοκρατίας. Αποτελεί την ανοιχτά διακηρυγμένη αλήθεια μέσω της οποίας οι κυβερνήσεις μας αποκτούν νομιμοποίηση».

Κι βάση αυτού αναρωτιόμαστε πώς λοιπόν η Γαλλία, ενταγμένη στις δομές της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, θα υπερβεί τους ισχύοντες περιορισμούς και θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του Μακρόν; Αποτελούν όλα αυτά το προανάκρουσμα μιας επερχόμενης ρήξης της Γαλλίας με τη Γερμανία;

Τι σκέφτονται αλήθεια οι υπερδυνάμεις της Ευρώπης μπροστά σε αυτή την πρόκληση της επόμενης μέρας;

Κι από την άλλη οι πολίτες απομονωμένοι στα σπίτια τους, με ερωτήματα όπως το δικαίωμα στην ελευθερία της βούλησης και του δικαιώματος του πολίτη που ως γονιός αποφασίζει τι είναι καλό και τι δεν είναι, για το παιδί του.

Καλό είναι να ξέρουμε ότι το παιδί δεν ανήκει σε κανέναν παρά στο εαυτό του. Ο γονιός έχει προσωρινά την ευθύνει να το μεγαλώσει και να το προστατεύσει. Να αποφασίσει τι είναι καλό για αυτό, χωρίς να προβάλλει τις προσωπικές του ιδεοληψίες πάνω στο παιδί του και εις βάρος του.

Ωστόσο στον πολιτισμένο κόσμο ευθύνη για το καλό του παιδιού και του συνόλου των πολιτών της, έχει και η Πολιτεία. Αν αρνηθούμε αυτή την ευθύνη τότε ας αποφασίζει ο γονιός αν θα βάλει καθισματάκι ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή αν θα έχει το δίκαννο οπλισμένο στο σαλόνι που παίζει το παιδί.

Το καθισματάκι και η φύλαξη του όπλου είναι αποτελεσματικά μέτρα για την ασφάλεια του παιδιού. Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια. Είναι αποτελεσματικά έναντι, θανατηφόρων σε κάποιες περιπτώσεις, νοσημάτων.

Κανείς δεν αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα τους. Ούτε καν οι αρνητές τους. Εφόσον λοιπόν υπάρχει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να αποφευχθούν θάνατοι, νοσηρότητα και άλλα βάσανα, είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατέψει την κοινωνία και ειδικά τα αδύναμα μέλη της.

Το κοινό καλό εξ όσων γνωρίζω στις δυτικές κοινωνίες προστατεύται. Όταν δε η βούληση του ενός παραβιάζει το καλό των πολλών έρχεται η πολιτεία και νομοθετεί.

Θεωρώ επίσης και υποστηρίζω με την ίδια ένταση πως για το ενδεχόμενο που κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται αυτό τους το καθήκον θα πρέπει η πολιτεία να πράξει το δικό της καθήκον και να νομοθετήσει υπέρ της κοινωνίας και κυρίως των αδυνάτων.

Κι αυτή η «Ανοσία της αγέλης» που υιοθετεί την άποψη ότι. όταν αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια – μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης – και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το κορωνοϊό, η «ανοσία της αγέλης» εξαρτάται από αρκετούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί για να μειωθεί ο αντίκτυπος της νόσου.

Ο Sir Patrick δήλωσε στο Sky News ότι περίπου το 60% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να μολυνθεί από κορωνοϊό, προκειμένου η κοινωνία να αποκτήσει ανοσία από τα μελλοντικά κρούσματα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εκτεθεί στον κορωνοϊό (τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 1.543 και οι νεκροί 37, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση) και θα έχουν αποκτήσει ανοσία και ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κινούνται ελεύθερα.

Ενώ αυτή η έκθεση συνεχίζεται, η Βρετανική Κυβέρνηση ήλπιζε ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί ακόμα να επιβραδυνθεί και να μειωθεί, λέγοντας στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες εάν είναι άρρωστοι.

Δημιουργώντας ένα «δακτύλιο ανοσοποιημένων ανθρώπων» για την προστασία των ευάλωτων

Και σε κάποιο σημείο, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα «κουκουλωθούν» από τον ιό, λέγοντας ότι πρέπει να μένουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να μειώνουν την κοινωνική επαφή, ανεξάρτητα από το εάν είναι άρρωστοι ή όχι.

Τελικά το αποτέλεσμα κατ’ αρχάς τους έχει διαψεύσει.

Από την άλλη όλοι ρωτούν το θα γίνει την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Μια φράση μόνο. Η σημερινή διαφαινόμενη οικονομική κρίση μπορεί να διαφέρει, στην προέλευσή της, από εκείνη που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, αλλά ακολουθεί μια παρόμοια σειρά γεγονότων: κατάρρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της χρηματιστηριακής αγοράς, μείωση της ζήτησης, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Με άλλα λόγια η χρεοκοπία της Lehman Brothers, ήταν ένα …απλό κρυολόγημα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑