Άποψη - Γνώμη

Published on December 1st, 2012 | by fileto

0

Οι δήμοι στο κόκκινο…

Το μοντέλο όπως διαμορφώνεται δεν βγαίνει και η κεντρική εξουσία ή δεν θέλει να δώσει λύση στην ήδη δοκιμαζόμενη τοπική αυτοδιοίκηση ή έχει πάρει απόφαση να απαγκιστρωθεί από αυτή.

Δήμοι και κοινότητες, φυτώρια διαφθοράς και κάθε λογής ατασθαλιών τις οποίες η ίδια η κεντρική διοίκηση περιέθαλψε αποτέλεσαν κατά καιρούς τη δεξαμενή προσλήψεων αλλά και τη δημιουργία θερμοκηπίων όπου ο κάθε ένας αιρετός με το πρόσχημα ότι ψηφίστηκε από το λαό, έκανε ότι του κατέβαινε στο κεφάλι με τα χρήματα του δημοσίου και των δημοτών, χωρίς να υπολογίζει ότι τα χρήματα αυτά δεν δινόταν για ψηφοθηρικά ρουσφέτια αλλά για την δημιουργία υποδομών ανταποδοτικών προς τους δημότες.

Σήμερα με τον Καλλικράτη και με το μνημόνιο τα πράγματα αλλάζουν.

Από τη μια οι καραμπινάτες ασάφειες του νόμου για την διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και από την άλλη η αποκαθήλωση των προνομίων σε συνδυασμό με την ασφυκτική εποπτεία των οικονομιών των δήμων από τις διάφορες αρχές φανερώνουν ένα κράτος το οποίο δεν ξέρει τι θέλει.

Καλύτερο και πιο ντόμπρο είναι να πει στους δήμους πορευθείτε με τα έσοδα που έχετε τα οποία ως προς την διαχείριση θα τα ελέγχω, για να μην κάνετε ότι γουστάρετε, αλλά από μένα ως Πολιτεία μην περιμένετε ευρώ τσακιστό, παρά να θέλει και να ελέγχει και να προγραμματίζει και να μην αφήνει τους δημάρχους να έχουν την δυνατότητα να κάνουν τους δήμους πιο ευέλικτους και πιο παραγωγικούς.

Αν θέλουν να δημιουργήσουν μια υγιή τοπική αυτοδιοίκηση ας την αφήσουν να διαχειριστεί τα του οίκου της. Κι αν δεν τα καταφέρει τότε αυτή να έχει όλο το βάρος της ευθύνης και γιατί όχι να πληρώσει ακόμη και με σκληρές αποφάσεις της δικαιοσύνης την αφροσύνη και την ελαφρότητα των αιρετών.

Σήμερα με το μνημόνιο υπάρχουν και αδικίες και αποσύνθεση της λειτουργίας των δήμων της χώρας. Οι δήμοι τονίζουν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία ενημέρωσης των υπουργείων με στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθηση απολύσεων στους δήμους. Παράλληλα οι δήμαρχοι απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις.

Και οι δύο πλευρές Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε σύγχυση. Αυτό φαίνεται στα ψηφίσματα τα οποία συνέταξε η ΚΕΔΕ στην πρόσφατη συνεδρίασή της.

Βέβαια η μείωση των αποδιδόμενων στους δήμους πόρους το 2013 κατά 340 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2012 το οποίο και διαπιστώνει η ΚΕΔΕ σε ψήφισμά της, αφού διαπιστώνεται η «τεράστια απόκλιση ύψους 1.738 εκ. ευρώ μεταξύ των οριζόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προβλέψεων του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013» είναι μια ακληρή πραγματικότητα.

Από την άλλη οι αποδιδόμενοι στους δήμους πόροι για το 2013 – μαζί με τη ΣΑΤΑ, την ειδική επιχορήγηση των δήμων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2013, ύψους 312,9 εκ. ευρώ, καθώς και την απόδοση της δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 213,9  εκ. ευρώ – ανέρχονται στα 2.881,8 εκ. ευρώ, ενώ  το 2012 οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέρχονται σε 3.221,6 εκ. ευρώ, πράγμα που θα δημιουργήσει μια υστέρηση και άρα αποδυνάμωση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχει δε το ενδεχόμενο να μείνουν απλήρωτοι ακόμη και οι υπάλληλοι των δήμων μέχρι και τις γιορτές σε πολλούς δήμους της χώρας.

Για τεχνικό πρόγραμμα ούτε λόγος να γίνεται μια και με τα χρήματα τα οποία θα έχουν διαθέσιμα είναι απίθανο να προχωρήσουν ακόμη και σε μερεμέτια. Το μόνο σωτήριο σωσίβιο είναι τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία όμως είναι αγκυλωμένα και βαλτωμένα στα γραφειοκρατικά στενά.

Οι αιρετοί χάνουν συνεχώς τους μισθούς τους. Οι δήμαρχοι παίρνουν λιγότερα από ορισμένους υπαλλήλους τους, το ίδιο και οι αντιδήμαρχοι και οι λοιποί ψηφισμένοι άρχοντες που γίνονται πλέον «ξυπόλητοι πρίγκιπες». Καμία αποζημίωση για τους δημοτικούς συμβούλους και το ερώτημα είναι αν θέλει η κυβέρνηση να υπάρχουν αιρετοί στο σύστημα της αυτοδιοίκησης.

Οι υπάλληλοι στην αυτοδιοίκηση αντιδρούν για τις ενδεχόμενες απολύσεις οι οποίες θα τους επηρεάσουν. Τελικά κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το κεντρικό θέμα στην όλη διαδικασία εξυγίανσης των δήμων.

Το ζητούμενο είναι ένα. Δήμοι με σχεδιασμό και ορθολογιστικό οργανόγραμμα λειτουργίας. Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά θα πρέπει να μειωθεί δραστικά το προσωπικό, να μπουν ιδιώτες στις καίριες λειτουργίες των δήμων όπως καθαριότητα, κοινωνικές παροχές και τεχνικά έργα και να μειωθεί σημαντικά το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό το οποίο μετά την συνένωση δήμων πλεονάζει σε βαθμό ασφυξίας. Δεν ακούγεται καλό αλλά διαφορετικά δεν υπάρχει σωτηρία.

Από την άλλη θα πρέπει να δοθούν στους δήμους πόροι απ’ ευθείας όπως σεβαστό μέρος της φορολογίας των πολιτών – δημοτών, για να γυρνάνε τα χρήματα της τοπικής κοινωνίας σ’ αυτή και να γίνεται αυστηρή είσπραξη των ανταποδοτικών τελών και φόρων από τους δήμους, χωρίς χατηράκια και κολπάκια.

Το θέμα είναι μεγάλο και θα επανέλθουμε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑