Ειδήσεις

Published on December 19th, 2012 | by fileto

0

Η Ελλάδα σε κατάψυξη κατά Bloomberg

Στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και ειδικότερα στο γεγονός ότι πολλοί συμπατριώτες μας δεν μπορούν να ζεσταθούν στο ίδιο τους το σπίτι εξαιτίας της υψηλής τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι αφιερωμένο πρωτοσέλιδο του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση με το πετρέλαιο θέρμανσης την ώρα που η οικονομία συρρικνώνεται για πέμπτο συναπτό έτος και το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 25%.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο δήμαρχος Καστοριάς, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης προειδοποιεί ότι θα κλείσει και τα 53 σχολεία της πόλης διότι δεν έχει λάβει κυβερνητική ενίσχυση για θέρμανση και τα παιδιά παγώνουν “στο πιο κρύο μέρος της Ελλάδας”.

Την ίδια στιγμή καταφθάνουν φορτηγά με ξυλεία από τη Βουλγαρία καθώς οι οικογένειες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), το κόστος στο πετρέλαιο θέρμανσης για κατοικίες στην Ελλάδα έφτασε στα 1.266 ευρώ ανά 1.000 λίτρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, αυξημένο κατά 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το κόστος αγοράς της ίδιας ποσότητας πετρελαίου ανερχόταν στα 861 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την IEA, και στα 790 ευρώ στη Νέα Υόρκη, κατά τις πολιτειακές Αρχές.

«Οι τιμές του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι ψηλές εξ’ αιτίας νόμων που προστατεύουν τις δύο εταιρείες διύλισης της χώρας», συνεχίζει το αφιέρωμα του Bloomberg, επικαλούμενο τον Παύλο Ελευθεριάδη, έλληνα καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος μελετά μονοπώλια.

«Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα λειτουργεί για αυτούς που είναι ‘στα μέσα’», σχολιάζει ο κ. Ελευθεριάδης. «Εάν είσαι ‘από μέσα’, θα υπάρξει μία προσπάθεια να σε προστατεύσουν. Εάν είναι ένας φτωχός άνθρωπος στην Καστοριά, είσαι μόνος σου».

Όλα αυτά σε μια χώρα όπου τα μέτρα λιτότητας έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση μισθών και επιδομάτων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τον περιορισμό των κρατικών υπηρεσιών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑