Ειδήσεις

Published on January 8th, 2013 | by fileto

0

Στη δικαιοσύνη όσοι παρανομούν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα πορίσματα ελέγχου των Αγροτικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για την πενταετία 2007-2011, δήλωσε τα εξής:

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξα με σθένος και σε όλους τους τόνους την αταλάντευτη θέση μου ότι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος περνάει αποκλειστικά και μόνο από το δρόμο της κρυστάλλινης διαφάνειας σε θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Μετά και την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις για την πρώτη πενταετία (2007-2011) και αναμένοντας την ολοκλήρωση για το σύνολο της περιόδου που ζητήθηκε, παραμένει βαθιά πεποίθησή μου ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να εξακριβωθεί πού και πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ.

Γεγονός που δεν αναιρεί την υποχρέωση της Πολιτείας να ελέγχει πού καταλήγει και το τελευταίο ευρώ που λαμβάνουν οι Τριτοβάθμιες αυτές Οργανώσεις. Άλλωστε το έχουν ζητήσει και οι ίδιες εγγράφως. Θεωρείται όμως επιτακτική η ανάγκη επέκτασης των ελέγχων τόσο στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), όσο και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, που διαχειρίστηκαν  μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη, ακόμη και σε μεμονωμένους αγρότες και τους ελέγχους των ενισχύσεων τους, κάτι που επίσης γίνεται.

Με την πεποίθηση αυτή και από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η προσπάθεια αρχίζοντας από τις Τριτοβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, όχι μόνο συναίνεσα στη διενέργεια των ελέγχων αλλά για την επιτάχυνσή τους, συγκρότησα τρεις επιτροπές, ώστε να επιταχυνθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων, μηδεμίας εξαιρουμένης.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι έλεγχοι πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο της διοίκησης και εποπτείας τους και δεν μπορεί να γίνονται ούτε επιλεκτικά, ούτε διαζευκτικά.

Καλώ, όλα τα κόμματα, όχι μόνο τα Καλωκαλκόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά και τους  αγρότες,  να τοποθετηθούν ρητά στο θέμα των ελέγχων των Αγροτικών Οργανώσεων, όλων των βαθμίδων, ώστε ο Συνεταιριστικός θεσμός να παίξει απρόσκοπτα τον αναπτυξιακό του ρόλο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη Χώρα.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει τα χρήματα να πιάνουν τόπο. Πρέπει να τα αξιοποιούμε σωστά για  να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Όποτε και όπου αυτό δε θα συμβαίνει, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οι υποθέσεις παραπέμπονται στη δικαιοσύνη».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑