Ειδήσεις

Published on January 15th, 2013 | by fileto

0

Χωρίς γιατρούς θα μείνει ο ΕΟΠΥΥ;

Σε 21 νομούς της χώρας οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο παιδίατρο και οι γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες παιδιάτρους μία με δύο φορές το μήνα, εκτοξεύοντας στα ύψη τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, αν αναλογιστούμε ότι για δύο επισκέψεις χρειάζονται τουλάχιστον 100 ευρώ.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει οι κάτοικοι των νομών Ροδόπης, Φλώρινας, Ξάνθης, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών και Καβάλας, με αποτέλεσμα χιλιάδες γονείς να βρίσκονται σε απόγνωση.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία και η δερματολογία. Σε 35 νομούς της χώρας δεν υπάρχει συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ψυχίατρος, σε 50 νομούς δεν υπάρχει αιματολόγος, σε 39 νομούς δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος και σε 35 νομούς δεν υπάρχει δερματολόγος.
Επίσης, οι κάτοικοι 30 νομών δεν μπορούν να βρουν νευρολόγο, ο οποίος να συνεργάζεται με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, ενώ οι κάτοικοι 36 νομών δεν μπορούν να βρουν γαστρεντερολόγο που να δέχεται δωρεάν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Οι τραγικές ελλείψεις του ΕΟΠΥΥ δεν τελειώνουν εδώ. Χωρίς αλλεργιολόγο είναι 45 νομοί, χωρίς νεφρολόγο 41 και χωρίς οφθαλμίατρο 28 νομοί της χώρας, ενώ οι κάτοικοι 22 νομών δεν μπορούν να επισκεφτούν δωρεάν ουρολόγο. Επιπλέον, οι κάτοικοι σε 29 νομούς πηγαίνουν μόνο σε ιδιώτες ωτορινολαρυγγολόγους και οι κάτοικοι 9 νομών μπορούν να απευθυνθούν μόνο σε ιδιώτες καρδιολόγους ή σε καρδιολόγους κοντινών νοσοκομείων.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι κάτοικοι των υπόλοιπων νομών δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να εξεταστούν από κάποιο γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί άμεσα ο πληθυσμός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η Χαλκιδική διαθέτει μόνον έναν καρδιολόγο, η Κοζάνη έναν οφθαλμίατρο, η Φλώρινα και η Δράμα από έναν παθολόγο και η Πιερία έναν ενδοκρινολόγο.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, στην Ημαθία υπάρχει μόλις ένας ουρολόγος, στο Κιλκίς ένας γαστρεντερολόγος, στις Σέρρες ένας ωτορινολαρυγγολόγος και στην Καβάλα ένας οφθαλμίατρος.
Τα μέλη της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ τονίζουν ότι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι μένουν χωρίς ιατρική φροντίδα, καθώς δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός πολιτικών υγείας, ενώ η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή), οι εξοντωτικές διαδικασίες πληρωμής, η απαράδεκτη γραφειοκρατία και η απαξιωτική στάση του υπουργείου απέναντι στους γιατρούς θα αναγκάσουν και τους υπόλοιπους γιατρούς να αποχωρήσουν από τον οργανισμό. Καλούν, δε, τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑