Ειδήσεις

Published on January 23rd, 2013 | by fileto

0

Ναι η Θάσος είναι νησί!

Η Θάσος σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί πλέον νησιωτικό Δήμο καθώς αν και το…δικαιούνταν δεν είχε συμπεριληφθεί στους νησιωτικούς Δήμους του σχεδίου Καλλικράτης

Ειδικότερα το δελτίο Τύπου του Δήμου Θάσου αναφέρει:

«Ο δήμαρχος Θάσου δικαιώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών που έκανε δεκτά τα επιχειρήματά του με τα οποία υποστήριζε γιατί η Θάσος δικαιούται να χαρακτηριστεί νησιωτικός δήμος.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου «Ο Δήμος Θάσου αποτελεί “Νησιωτικό Δήμο” καθόσον πληροί την αρχή “Ένα νησί ένας Δήμος” που λήφθηκε υπόψη κατά τον χωροταξικό σχεδιασμό του άρθρου 1 του Ν. 3851/2010».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ο Δήμος Θάσου μέχρι πρότινος δεν αποτελούσε νησιωτικό Δήμο. Νησιωτικοί Δήμοι είχαν χαρακτηριστεί τα νησιά τα οποία ανήκουν στη νησιωτική περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, στη νησιωτική περιφέρεια του βορείου Αιγαίου και την περιφέρεια Επτανήσου.

 

Έτσι, εκτός από την Κρήτη που ορίζεται ως μη νησιωτική περιφέρεια, στερούνταν το δικαίωμα νησιωτικότητας και τα νησιά που διοικητικά ανήκουν σε χερσαίες περιφέρειες όπως, η Θάσος, η Σαμοθράκη, οι Σποράδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Με τη σημαντική αυτή απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, η Θάσος ανοίγει το δρόμο και για τα άλλα νησιά. Η εξέλιξη αυτή, είναι το αποτέλεσμα της υποβολής της παρακάτω επιχειρηματολογίας του δημάρχου Θάσου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο υπουργείο Εσωτερικών:

«-Ο Δήμος Θάσου περιλαμβάνει το νησί της Θάσου και μόνον αυτό και κατά συνέπεια είναι αμιγώς νησιωτικός. – Ο Δήμος Θάσου αποτελεί Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με την αριθ. 45892/11.8.2010 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1292/Β΄/16.8.2010, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την αυτοτέλεια του. -Στο Αρθρο 1 του Ν. 3852/2010 περί «Σύστασης Δήμων» και συγκεκριμένα στην παρ. 9 γίνεται εξειδικευμένη αναφορά για το ποιοι δήμοι χαρακτηρίζονται ορεινοί, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη αναφορά για το ποιοι δήμοι είναι νησιωτικοί, διότι κάτι τέτοιο δεν απαιτεί διευκρινήσεις. -Στο Αρθρο 204 του Ν. 3852/2010 περί «Αρμοδιοτήτων νησιωτικών Δήμων» στο εδάφιο Ζ, αναφέρεται ότι «…είναι δυνατή η μεταβίβαση άσκησης κατηγορίας ή μεμονωμένων αρμοδιοτήτων των προηγούμενων παραγράφων σε δήμους νησιών που περιλαμβάνονται και σε άλλες περιφέρειες, πέραν των αναφερομένων στο άρθρο αυτό,…». Το εδάφιο αυτό τεκμηριώνει ότι νησιωτικοί δήμοι δεν είναι μόνον οι Δήμοι των περιφερειών Νοτίου , Βορείου Αιγαίου και Ιονίου αλλά και δήμοι που ανήκουν σε άλλες περιφέρειες. -Στο Αρθρο 206 του Ν. 3852/2010 περί «Τρόπου άσκησης αρμοδιοτήτων» στο εδάφιο 6 αναφέρεται το εξής «6. Στους νησιωτικούς δήμους περιφερειών Νοτίου , Βορείου Αιγαίου και Ιονίουοι διατάξεις…». Το γεγονός ότι στο εδάφιο αυτό αναφέρονται οι συγκεκριμένοι νησιωτικοί Δήμοι σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες περιφέρειες, όπως ο Δήμος Θάσου. Σε συνέχεια των ανωτέρω αναφερομένων παρακαλούμε για την άμεση αποδοχή του γεγονότος ότι ο Δήμος Θάσου είναι νησιωτικός».

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, τόνισε: «Θεωρούμε ότι με εξασφαλισμένη τη νησιωτικότητα και για το νησί της Θάσου θα διεκδικήσουμε αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε νησιωτικές περιφέρειες. Ταυτόχρονα, θα είμαστε επιλέξιμοι σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα αφορούν στη νησιωτικότητα και θα έχουμε έναν επιπλέον λόγο να αποτρέψουμε την αποδυνάμωση και αποψίλωση των υπηρεσιών του Δήμου. Παράλληλα, θα διεκδικήσουμε με ένα ακόμα σοβαρό επιχείρημα τη διατήρηση και αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών με έμφαση στις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρο Υγείας Πρίνου)».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑