Ειδήσεις

Published on April 7th, 2013 | by fileto

0

Τελικά έχει πετρέλαιο η Θάσος; ΝΑΙ

«Το καλύτερο πετρελαιο-πιθανό σημείο στην Ελλάδα σήμερα είναι ο Μπάμπουρας. Ο Μπάμπουρας είναι ακρωτήριο της Θάσου, όπου η εταιρία Denison έκανε γεωτρήσεις τόσο ανατολικά όσο και δυτικά του νησιού στον Πρίνο”, τονίζει ο Νικόλαος Ρούσσος, ειδικευμένος γεωλόγος στα πετρελαιοειδή.

Και συνεχίζει: “Υπάρχουν δίδυμες λεκάνες ανατολικά και δυτικά της Θάσου. Υπάρχουν καλές σεισμικές ενδείξεις και δομές ανατολικά, ενώ τα θετικά αποτελέσματα από τη δυτική πλευρά αυξάνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη πετρελαίου και από την άλλη πλευρά». Τη δύσκολη…

Στην ανατολική πλευρά της Θάσου η Denison έκανε παλαιότερα έρευνες. Είχε κάνει γεώτρηση εντός των 6 μιλίων, όπου είχε βρει «βαρύ» πετρέλαιο, όχι καλής ποιότητας, το οποίο είναι και δύσκολο στην άντληση.

Ωστόσο η άλλη προσπάθεια της Denison, που επέμενε να κάνει γεώτρηση εκτός των 6 μιλίων ανατολικά της Θάσου, έφερε την αντίδραση της Τουρκίας, προκαλώντας το 1987 μεγάλη ένταση, καθώς το τουρκικό «Σισμίκ» επιχείρησε να κάνει έρευνα στην περιοχή του Μπάμπουρα επίσης, θέτοντας σε ετοιμότητα τις ελληνικές πολεμικές δυνάμεις.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τουργκούτ Οζάλ συμφώνησαν σε μορατόριουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με αποτέλεσμα να μη γίνουν άλλες προσπάθειες – τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς. Αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα πει «mea culpa». Η Denison, πάλι, περιορίστηκε στη δυτική πλευρά της Θάσου, και έκτοτε έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικότερα των 6 μιλίων δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού Δημοσίου”.

Υπάρχουν όμως μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου νότια από την Κρήτη;

Δεν υπάρχει έρευνα ακόμα. Κάποια λίγα, σεισμικά. Η έρευνα του “Nordic” είναι η πρώτη που γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή, και για την ώρα έχουμε μόνο γεωλογικές εκτιμήσεις.  Είναι σαφώς μία πετρελαιο-πιθανή περιοχή, όμως δεν γνωρίζουμε περισσότερα. Αλλά αν βρεθεί φυσικό αέριο σε πολύ μεγάλα βάθη, αυτό μπορεί να κάνει το θέμα πολύπλοκο». Οπως εξηγεί, θα πρέπει να βρεθούν μεγάλες ποσότητες για να είναι εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα. Για να αφήνουν δηλαδή κέρδη, ώστε να δικαιολογούν το κόστος της επένδυσης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑