Ειδήσεις

Published on April 14th, 2013 | by fileto

0

Παράπονα στον υπουργό από τους αστυνομικούς Ορεστιάδας

Επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη παρέδωσαν οι συνοριακοί φύλακες του Έβρου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο νομό. Του επισημαίνουν τραγικές ελλείψεις ακόμη και σε περιπολικά.

Να τι του λένε:

Κύριε Υπουργέ , ερχόμαστε με το παρόν υπόμνημα να σας… ενημερώσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, και ταυτόχρονα να καταθέσουμε προτάσεις ικανές να λειτουργήσουν θετικά στην βελτίωση και την επίλυση των υπηρεσιακών αναγκών καθώς και στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων:

Ø Ενίσχυση με προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Όπως γνωρίζετε η Διεύθυνση μας είναι απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αποτελεί κύρια είσοδο διέλευσης λαθρομεταναστών λόγω της γεωγραφικής θέσης που κατέχει, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αστυνομικών να απασχολείται με την φύλαξη των συνόρων, ενώ ένας άλλος μεγαλύτερος αριθμός ασχολείται αποκλειστικά με την φύλαξη και την διαχείριση των λαθρομεταναστών στο κέντρο φύλαξης Φυλακίου καθώς και στο ΚΕ.Π.Υ (άσυλο – δακτυλοσκοπήσεις – screeners – διανομή φαγητού – προαυλισμός- επισκεπτήριο – τηλέφωνα – μεταφορά στο νοσοκομείο κ.α ) επίσης μεγάλος αριθμός αστυνομικών απασχολείτε με την φύλαξη ποινικών κρατουμένων.

Ζητάμε την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων της Α/Δ με αστυνομικό προσωπικό που επιθυμεί και δηλώνει τόπο συμφερόντων το Βόρειο Έβρο. Σε αντίθετη περίπτωση ζητάμε μακροχρόνιες αποσπάσεις των συναδέλφων ( 6μηνες ή 1χρόνου) έτσι ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να προγραμματίσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση.

Το όφελος πέραν του οικονομικού για την πολιτεία, καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των αποσπασμένων συναδέλφων έχει να κάνει και με το υπηρεσιακό συμφέρον καθώς λόγο εντοπιότητας και μακράς διαμονής θα έχει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα στην γενική αστυνόμευση της περιοχής.

Ø Χαρακτηρισμός του ΕΧΠΑ Φυλακίου – Δημιουργία ΥΦΕΚΑ – Προσλήψεις σεκιούριτι στο ΕΧΠΑ Φυλακίου .

Δυστυχώς κ. Υπουργέ παρά το πέρας έξι χρόνων ( Μάιος 2007) από την ίδρυση του εν λόγου κέντρου και τις επισκέψεις πολλών Υπουργών, το εν λόγο κέντρο δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί, λειτουργεί σύμφωνα με τις περιστασιακές ανάγκες άλλοτε ως κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών και άλλοτε ως χώρος κράτησης.

Ζητάμε την πλήρη εφαρμογή της υπ.αριθμ. Υ4α/3327/67747 που αναφέρετε στη δημιουργία ίδρυσης υπηρεσίας ΥΦΕΚΑ στο χώρο κράτησης Φυλακίου.

Θεωρούμε επίσης πως στην σωστή κατεύθυνση είναι και ο νόμος 3907/2011 με τον οποίο δίνετε η δυνατότητα πρόσληψης σεκιούριτι εντός του χώρου κρατήσεις λαθρομεταναστών.

Ζητάμε στο κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών Φυλακίου να κρατούνται αποκλειστικά λαθρομετανάστες οι οποίοι συλλαμβάνονται εντός της επικράτειας του εν λόγου κέντρου, και να μην υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς λαθρομεταναστών από την ενδοχώρα.

Τα οφέλη πολλαπλά κατά την άποψη μας καθώς μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα αποδεσμευτεί από την διαχείριση των λαθρομεταναστών, συγκεκριμένα ολόκληρο το Τ.Σ.Φ. Κυπρίνου, που απασχολείτε αποκλειστικά με την φύλαξη και την διαχείριση των λαθρομεταναστών έχοντας ως αποτέλεσμα ο τομέας ευθύνης του συγκεκριμένου τμήματος να καλύπτεται από τα υπόλοιπα Τ.Σ.Φ επηρεάζοντας έτσι το γενικό αποτέλεσμα αστυνόμευσης.

Θεωρούμε πως έτσι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών, μειώνει το κόστος από τις μετακινήσεις συναδέλφων από άλλες περιοχές της χώρας όπου είναι βέβαιο πως λόγο της απουσίας τους δημιουργούνται υπηρεσιακά προβλήματα.

Ø Ποινικοί κρατούμενοι.

Είναι απαράδεκτο κύριε Υπουργέ εδώ που εκτυλίσσετε το κύριο έργο της αποτροπής της λαθρομετανάστευσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα, να απασχολείτε μεγάλος αριθμός δύναμης ( 70     αστυνομικοί) για την φυλαξη ( 31) ποινικών κρατουμένων οι οποίοι παραμένουν για περισσότερο από έξι μήνες στα κρατητήρια σε πολλαπλούς τόπους της Διεύθυνσης ( Κέντρο Βύσσας, Τ.Σ.Φ. Μεταξάδων, Α.Τ. Ορεστιάδας) τα οποία δεν πληρούν τις συνθήκες κρατήσεις και υγιεινής, εκθέτοντας τους συναδέλφους σε πολλαπλούς κινδύνους.

Ζητάμε την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 66 παρ. 6 του Π.Δ. 141/1991 το οποίο αναφέρει ρητά πως « Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν τη μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απ’ ευθείας μεταγωγή και παράδοση σ’ αυτό».

Ø Ακινητοποιημένα οχήματα – Υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Είναι απαράδεκτο αυτό το μεγαλεπήβολο και σημαντικότατο έργο που συντελείτε από την μεριά σας , η ανεπάρκεια υπαλλήλων, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η επιλογή μη πρόσφορων οχημάτων, να το εκθέτουν ανεπανόρθωτα, καθώς βρίσκονται ακινητοποιημένα τα 4/5 των οχημάτων αφαιρώντας έτσι την αίγλη που αρμόζει στο σχέδιο (Ασπίδα).

Ζητάμε άμεσα την ενίσχυση όλων των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης με νέα ειδικά οχήματα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες της περιοχής.

Ειδικότερα ζητάμε την άμεση αποστολή ειδικών οχημάτων μεταφοράς λαθρομεταναστών (περιπολικά 4χ4, λεωφορεία με διαχωριστικό – βαν, θερμοβάν, αγροτικά και τρέιλερ για την ειδική ομάδα δίωξης λαθρομεταναστών) καθώς και την άμεση αντικατάσταση όλων των παλαιών και ακατάλληλων για κυκλοφορία περιπολικών.

Ζητάμε την άμεση αλλαγή των ληγμένων, ελαττωματικών και παλαιού τύπου αλεξίσφαιρων γιλέκων, καθώς και την έγκριση από μέρους σας , αγοράς ειδικού ατομικού εξοπλισμού που να ανταποκρίνεται στις εργασιακές και καιρικές συνθήκες .

Ζητάμε άμεσα την αγορά Η/Υ ,συσκευές ανίχνευσης-εξέτασης ταξιδιωτικών εγγράφων και ειδικών μηχανημάτων ελέγχου οχημάτων για ανεύρεση κρυπτών στους ελέγχους διαβατηρίων .

Ζητάμε την άμεση αποστολή ειδικών μηχανημάτων λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, Η/Υ, scanner και ειδικού μηχανήματος EURODAC για την γρηγορότερη και καλύτερη λειτουργία του Γ.Ε.Ε.

Ø Δημιουργία αυτοτελούς Υπηρεσίας πλωτών μέσων.

Όπως γνωρίζετε κ. Υπουργέ στην Α/Δ Ορεστιάδας έχουν συγκροτηθεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια ειδικές ομάδες καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης οι οποίες δραστηριοποιούνται και επιχειρούν κατά βάση εντός του ποταμού Έβρου με πλωτά σκάφη.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει με το υπόμνημα που σας παραδόθηκε κατά την επίσκεψη σας την 25/07/2012 θεωρούμε απαραίτητη την δημιουργία αυτοτελούς υπηρεσίας έτσι ώστε οι συνάδελφοι που υπηρετούν να γνωρίζουν ακριβώς τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα τους, εκπονώντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες εργασίας και την επικινδυνότητα της περιοχής.

Ø Διμοιρία Υποστήριξης .

Το τελευταίο διάστημα η διμοιρία της Α/Δ Ορεστιάδας μετακινούνταν σχεδόν καθημερινά τόσο στο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στην Κομοτηνή όσο και στα γήπεδα Κομοτηνής και Ξάνθης, αγνοώντας πως και στην Α/Δ Ορεστιάδας υπάρχουν το κέντρο κράτησης Φυλακίου καθώς και το νεοϊδρυθέν ΚΕ.Π.Υ με γεγονότα εξέγερσης καθώς και άλλων μικρότερων που έχουν λάβει χώρα, θεωρώντας πως οι πιθανότητες εξέγερσης των κρατουμένων είναι αυξημένες, και λόγο της πρόσφατης αλλαγής του χρόνου κράτησης στα κέντρα λαθρομεταναστών από τρεις μήνες σε ένα χρόνο.

Ζητάμε την εξαίρεση της αποστολής διμοιρίας εκτός της Α/Δ έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης όχι μόνο στα κέντρα κράτησης αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο συμβάν χρήζει η παρουσία της.

Ø Ακαταλληλότητα κτιριακών εγκαταστάσεων Α.Δ. Ορεστιάδας.

Δυστυχώς κ. Υπουργέ τα περισσότερα κτήρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες μας είναι ακατάλληλα καθώς δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, τόσο ως χώροι κράτησης παράνομων μεταναστών όσο και ως χώροι εργασίας του αστυνομικού προσωπικού ( κτήριο Α.Δ. Ορεστιάδας – Ε.Δ. Καστανέων & Κυπρίνου – Τ.Σ.Φ. Ισαακίου – κ.α.) με αποτέλεσμα να εκτίθεται η χώρα μας από την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις (δεδομένου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη η παρουσία-συνεργασία Ευρωπαϊκών δυνάμεων (FRONTEX) Μ.Κ.Ο. και δημοσιογράφων).

Ø Ειδικές μεταθέσεις.

Έχει παρατηρηθεί το περίεργο φαινόμενο σε διευθύνσεις υψηλής ζήτησης για μετάθεση, να μετατίθεται μεγάλος αριθμός συναδέλφων με ειδικά κριτήρια, έχοντας ως αποτέλεσμα συνάδελφοι να παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός του τόπου συμφερόντων τους αν και έχουν συγκεντρώσει υψηλό αριθμό μορίων.

Θεωρούμε δικαιότερο οι ειδικές μεταθέσεις ή να μην επηρεάζουν τις τακτικές ή σε ειδικούς λόγους να γίνονται μακροχρόνιες αποσπάσεις οι οποίες να λήγουν όταν παύουν να συντρέχουν οι ειδικοί λόγοι.

Ø Χαρακτηρισμός Τ.Σ.Φ. Κυπρίνου ως υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης.

Η απομακρυσμένη θέση της υπηρεσίας, ο υπέρογκος αριθμός κρατουμένων καθώς και η ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας είναι λόγοι αρκετοί για να χαρακτηριστεί η παραπάνω υπηρεσία ως υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δώσετε επιβράβευση στους υπηρετούντες εκεί Αστυνομικούς για την ανυπέρβλητη και πολλές φορές πέραν από τα άκρως υπηρεσιακά καθήκοντα προσφορά τους.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    O ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΟΥΤΣΗΣ Παντελής                                  ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ Βασίλειος


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑