Ειδήσεις

Published on May 19th, 2013 | by fileto

0

Τελικά αυτά τα λιμάνια οι Ρώσοι τα θέλουν ή οι Κινέζοι;

Τελικά μας έχουν μπερδέψει. Τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης τα θέλουν οι Κινέζοι, οι Ρώσοι ή οι Ισραηλινοί;

Πάντως σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από το Πεκίνο μια σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς υπέγραψαν Ελλάδα και Κίνα μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Kινέζο ομόλογό του.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με το νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις, προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα βήμα βήμα και να διευκολύνουμε την συνεργασία μας».

Από την πλευρά του ο Λι Κετσιάνγκ υπογράμμισε πως «είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ»

Αναφορικά με τα λιμάνια η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επέκταση της Cosco η οποία θα ενισχύσει μια τέτοια επένδυση με πολιτικές «across the way logistic» (λιμάνι, Θριάσιο κτλ.) με βασική δραστηριότητα τη συναρμολόγηση προϊόντων που θα έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ καθώς θα συναρμολογούνται στην Ελλάδα.

Οι Κινέζοι εξέφρασαν ενδιαφέρον εκτός από τον Πειραιά και για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις θα προχωρήσουν σε ενισχυτικές επενδυτικές δραστηριότητες.

Είδωμεν!!!!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑