Βαλκάνια

Published on May 26th, 2013 | by fileto

0

Απαγορεύσεις και πρόστιμα στη Τουρκία για αλκοόλ και κάπνισμα

Με απόφαση της τουρκικής Βουλής απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων ποτών από καταστήματα λιανικής από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.
Ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη διάθεση αλκοόλ υιοθέτησε η τουρκική Βουλή, εγκρίνοντας σχετική πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, ο νόμος που πέρασε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση – ο οποίος χρειάζεται την έγκριση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ πριν τεθεί σε ισχύ – απαγορεύει, μεταξύ άλλων, την πώληση οινοπνευματωδών από τα καταστήματα λιανικής από τις 10 το βράδυ έως τις έξι το πρωί, καθώς και τη διαφήμιση αλκοόλ, ενώ θα λογοκρίνονται επίσης σκηνές ταινιών και σειρών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν στην κατανάλωση αλκοόλ.
Αυστηρά μέτρα επιβάλλονται και για το κάπνισμα, καθώς απαγορεύεται πλέον και στους οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων, γεγονός που ίσχυε έως σήμερα μόνο για τα ταξί.
Η νέα νομοθεσία ορίζει ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 700 λιρών (297 ευρώ) και θα αφαιρείται για έξι μήνες το δίπλωμα οδήγησης αν κατά τη διάρκεια του αλκοτέστ διαπιστωθεί ότι έχει ξεπεραστεί το όριο των 0,5 γραμμαρίων ποσότητας αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.
Για τους οδηγούς που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο προβλέπεται επίσης ποινή φυλάκισης 2 ετών. Σε οδηγούς που αρνούνται το αλκοτέστ θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 λιρών (850 ευρώ) και θα αφαιρείται για δύο χρόνια το δίπλωμα.
Απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση αλκοολούχων, ενώ πάνω στα μπουκάλια που περιέχουν αλκοολούχα ποτά εγχώριας παραγωγής ή εισαγωγής θα υπάρχει επιγραφή, στην οποία θα αναφέρονται οι βλαβερές συνέπειες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πακέτα τσιγάρων.
Εταιρείες παραγωγής οινοπνευματωδών απαγορεύεται να σπονσοράρουν εκδηλώσεις και σε χώρους πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ δεν μπορούν πλέον να εκτίθενται τα ποτά, σημειώνει το Reuters.
Θα λογοκρίνονται ακόμη στην τηλεόραση οι σκηνές ταινιών και σειρών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν σε κατανάλωση αλκοόλ.
Απαγορεύεται, επίσης, η πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους περίθαλψης, σε κάθε είδους χώρους εκπαίδευσης, σε χώρους αθλητικών αγώνων, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και στα βενζινάδικα.
Απαγόρευση του αλκοόλ και σε σημεία που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τζαμιά, σχολεία, φροντιστήρια και εστίες.
πηγη: voria.gr


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑