Ειδήσεις

Published on May 27th, 2013 | by fileto

0

Η υγρασία του Διδυμοτείχου αιτία αλλεργικής ρινίτιδας

Μια μεγάλη έρευνα την οποία δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία μέσω του πυλώνα έρευνας με τίτλο «Προληπτικός έλεγχος για διερεύνηση της αλλεργικής ρινίτιδας στον πληθυσμό», η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη από την Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Β. Δανιηλίδη και συντονιστή το λέκτορα Μ. Κατωτομιχελάκη, σε συνεργασία με το Δήμο Διδυμοτείχου, δείχνει ότι το 27,5% των παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, διαπιστώθηκε ευαίσθητο σε κάποιο αλλεργιογόνο και μάλιστα το 70,63% δεν το γνώριζε.

Η έρευνα εστίασε στα παιδιά της περιοχής του Διδυμοτείχου, μιας περιοχής που -λόγω της παραποτάμιας θέσης της- παρουσιάζει μεγάλη υγρασία και βάσει των βιβλιογραφικών δεδομένων είναι αναμενόμενη η έξαρση των αλλεργιών. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν ήδη 458 παιδιά, ενώ υπολείπεται η εξέταση άλλων 317 παιδιών. Ο έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκαν αφορούσε 11 από τα πλέον συνήθη αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας, που ευθύνονται περίπου για το 80% των περιπτώσεων αλλεργικής ρινίτιδας.

Ως πιο συνήθη συμπτώματα αναφέρθηκαν το φτάρνισμα, η καταρροή, η δυσκολία αναπνοής ή και η ύπαρξη ροχαλητού, η φαγούρα στη μύτη ή και στο φάρυγγα, ο κνησμός και η ερυθρότητα στα μάτια και -τέλος- η δακρύρροια. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης δεν είναι μόνο η καταγραφή της έκτασης του προβλήματος, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια και φτάνει πλέον να ταλαιπωρεί έως και το 25% του γενικού πληθυσμού.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑