Ειδήσεις

Published on June 18th, 2013 | by fileto

0

Πώληση ΔΕΗ στυλ ΕΡΤ προωθεί το ΔΝΤ

Με όχημα την επίσπευση στην προκήρυξη διαγωνισμών για την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου θα επιχειρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα, να ενισχύσει τα έσοδα του Ταμείου.

Μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και με ορατό τον κίνδυνο αποτυχίας του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ, λόγω των έντονων αντιδράσεων της μοναδικής κοινοπραξίας που συμμετείχε στον διαγωνισμό, της Emma Delta, η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων έχει μετατραπεί σε αγώνα δρόμου.

Με δεδομένο ότι το πρώτο 3μηνο του 2013 τα μοναδικά έσοδα που κατέγραψε το ΤΑΙΠΕΔ ήταν 69 εκατ. που αντιστοιχούν στην παραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Lamda Development το περσινό καλοκαίρι, ο στόχος για άντληση εσόδων 2,6 δισ. ευρώ απομακρύνεται σημαντικά, χωρίς ωστόσο ακόμη να αναθεωρείται.

Μεταξύ των εταιρειών που συζητιέται η πώλησή τους είναι και η ΔΕΗ η οποία είχε αρχικώς τοποθετηθεί να αποκρατικοποιηθεί πλήρως στο τέλος του 2015.

Αντιθέτως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί να ολοκληρώσει το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ το 2013.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ προβλέπει τη δημιουργία μιας λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και θα πωληθεί σε ιδιώτη, την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη μητρική εταιρεία και την πώληση του 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑