Ειδήσεις

Published on August 20th, 2013 | by fileto

0

Επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να επιστρέψουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ

Το πρόβλημα με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια δεν αφορά μόνο στους νομούς Καστοριάς, Εύβοιας, Φλώρινας, Κιλκίς, Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, Δωδεκανήσων, Λέσβου, Σάμου και Χίου, στους οποίους αναφέρεται η απόφαση C (2001) 7252 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 1993 και εντεύθεν, μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις προέβλεπαν ότι επιχειρήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το σύνολο των οφειλών τους προς τις τράπεζες σε ένα νέο δάνειο με επιτόκιο που θα ήταν κατά 10% επιδοτούμενο για δέκα χρόνια από τον λογαριασμό του νόμου 128/75, ενός «κουμπαρά» που δημιουργήθηκε από την παρακράτηση των χορηγήσεων των εμπορικών τραπεζών και στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε από κρατικούς πόρους.

Επίσης, επιχειρήσεις των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου είχαν τη δυνατότητα μετά το 1993 να λάβουν τη συγκεκριμένη επιδότηση επιτοκίου για ποσό δανείου ίσο με το 20% του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς (και μέχρι 100 εκατ. δρχ.) με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η ελληνική κυβέρνηση αιτιολόγησε τις επίμαχες αποφάσεις με το επιχείρημα ότι τότε επικρατούσε δύσκολη οικονομική συγκυρία και οι συγκεκριμένες περιοχές μαστίζονταν από ανεργία.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στη ρύθμιση ήταν να παρουσιάσει bussiness plan με το οποίο να αποδείκνυε τη βιωσιμότητά της.

πηγη: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ρεπορτάζ: Σοφία Χριστοφορίδου)

http://www.kilkistoday.gr/kilkis24/22589-egguiseis-%E2%80%93-%C2%ABvomva%C2%BB-gia-epicheiriseis


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑