Ειδήσεις

Published on August 22nd, 2013 | by fileto

0

Καταγγελία Δράσης για τους ψεκασμούς κουνουπιών

Δέκα εκ. ευρώ σε ψεκασμούς για τα κουνούπια χωρίς μετρήσιμο αποτέλεσμα! Αυτό είναι το συμπέρασμα της Δράσης για τα χρήματα που δαπανά το ελληνικό κράτος και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση: «Μετράμε μόνο θύματα…».

Η Δράση κάνει αναφορά στο πρόσφατο πρώτο θύμα που αποδίδεται στον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV) καθώς και στα διαγνωσθέντα 35 κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ανατ. Μακ. Θράκη που μετρήθηκαν μέχρι χθές και σχολιάζει πως: «Αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας εκτελούνται προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών συνολικού ποσού περίπου 10 εκ. €. Ο λόγος είναι ότι τα προγράμματα αυτά καθυστερούν να ξεκινήσουν και χαρακτηρίζονται από απουσία ή η αδυναμία εποπτείας, πιστοποίησης και τεκμηρίωσης των ψεκαστικών εφαρμογών. Στις εφαρμογές ψεκασμού δεν υπάρχουν στοιχεία καταγραφών. Αντίθετα πιστοποιούνται εφαρμογές σε τέτοια έκταση που είναι πρακτικά και τεχνικά αδύνατο να υπάρξουν».

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δράσης αναφέρονται οι κάτωθι επισημάνσεις-καταγγελίες:

-Στην Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας «εκτελούσαν» έργο καταπολέμησης κουνουπιών χωρίς να έχει εγκριθεί η προμήθεια εντομοκτόνων σκευασμάτων. Η προμήθεια εγκρίθηκε στις αρχές Αυγούστου όταν πλέον είχε διέλθει η περίοδος εφαρμογής του συγκεκριμένου σκευάσματος με βάση την έγκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

· Στην Αττική οι ψεκασμοί ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό.

· Στην Περιφέρεια Ανατ. Μακ. Θράκης, που το 2012 υπήρχε η μεγαλύτερη έξαρση του Ιού του Δυτικού Νείλου, εκτελείται με μεγάλη καθυστέρηση ένα έργο για το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο αρχικά δεν έκανε δεκτή τη σύμβαση, ενώ έχουν γίνει δύο επερωτήσεις στη Βουλή και σειρά καταγγελιών.

· Ακόμη και σήμερα παραλαμβάνονται έργα χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, ενώ είναι προφανές ότι χωρίς μετρήσεις – καταγραφές των εφαρμογών ψεκασμού δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως αξιολόγηση οποιασδήποτε δράσης καταπολέμησης κουνουπιών.

«Για το λόγο αυτό θεωρούμε πως πρέπει να ελεγχθεί το σύνολο των συμβάσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών που υλοποιούνται. Να ελεγχθεί η τήρηση των όρων εφαρμογής των σχετικών αδειών. Να υπάρξει αξιολόγηση του κόστους υλοποίησης των έργων αυτών και να ερευνηθούν οι περιπτώσεις διαγωνισμών με σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις και με μόλις ένα ενδιαφερόμενο. Στην Ελλάδα υπάρχει η τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Αρκεί οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, και τα Υπουργεία ΥΥΚΑ και Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης να αποφασίσουν να διαχειριστούν τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που διαθέτουμε με διαφάνεια κι αξιοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση της Δράσης.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑