Ειδήσεις

Published on September 3rd, 2013 | by fileto

0

Ανοίγουν παράθυρο για μουσουλμάνους δημάχους στη Θράκη

Η σκέψη της κυβέρνησης να τοποθετήσει διπλές κάλπες στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου καθώς ενδέχεται η συσπείρωση να οδηγήσει σε εκλογή μουσουλμάνων δημάρχων σε Κομοτηνή και Μαρώνεια – Σάπες.

Στις αλλαγές που σκέφτεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η μείωση των ψηφοδελτίων, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον υπεράριθμα ψηφοδέλτια αλλά μόνο δύο για όλους τους συνδυασμούς, αναφέρει η Καθημερινή.

Το πρώτο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ενώ το δεύτερο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με τα ονόματα να ταξινομούνται με αλφαβητική σειρά.

Η δεύτερη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση, είναι η διαδικασία εκλογής του δημάρχου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής πλάνα, θα πρέπει ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει από την πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων για να εκλεγεί απευθείας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρο οι πρώτοι οι υποψήφιοι, ενώ τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το πλαφόν του 42% με μια σχετικά σφιχτή καθοδήγηση θα οδηγήσει ώστε να διαμορφωθεί κλίμα συσπείρωσης στο μουσουλμανικό στοιχείο το οποίο μπορεί με το νέο σύστημα να μπορέσει τόσο στον δήμο Κομοτηνής, όσο και στον δήμο Μαρώνειας – Σαπών να πιάσει το ποσοστό αυτό ίσως και από την πρώτη Κυριακή.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑