Διεθνείς

Published on September 5th, 2013 | by fileto

0

Η Νίκη της Σαμοθράκης πρωτοσέλιδο στο Parisien

Με τον τίτλο «Να σώσουμε τα αριστούργημά μας» και φωτογραφία της Νίκης της Σαμοθράκης που εκτίθεται στο Λούβρο κυκλοφορεί σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Σήμερα ξεκινά το έργο της αποκατάστασης της θρυλικής «Νίκης της Σαμοθράκης» που εκτίθεται στο Λούβρο.

Το έργο θα κοστίσει σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ, γράφει στον υπότιτλό της η εφημερίδα.

«Μην εγκαταλείψετε τη Νίκη» είναι ο τίτλος του κειμένου στο εσωτερικό της εφημερίδας. Το αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής ανακαλύφθηκε στη Σαμοθράκη το 1863.

«Οι ήρωες είναι κουρασμένοι και τα αριστουργήματα επίσης. Μπορεί να είναι αθάνατοι αλλά δεν είναι αιώνιοι. Η Νίκη της Σαμοθράκης από σήμερα αποσύρεται για αποκατάσταση και για ένα χρόνο σε μια κλειστή αίθουσα του Λούβρου, κλειστή για το κοινό», γράφει η εφημερίδα.

Λούβρο: Να γίνουμε όλοι μαικήνες

Ένα εκατομμύριο ευρώ ελπίζει να συγκεντρώσει το Λούβρο μετά από έκκληση που απηύθυνε για δωρεές με τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν οι εργασίες αποκατάστασης της Νίκης της Σαμοθράκης.

Η νέα εκστρατεία υπό τον τίτλο “Όλοι μαικήνες” ξεκινά σήμερα.

Η αποκατάστασή του αναμένεται να επιτρέψει τη βελτίωση του σκελετού και τον καθαρισμό του αγάλματος που έχει φιλοτεχνηθεί από διάφορα είδη μαρμάρου.

Το γλυπτό που παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη θα μετακινηθεί σε γειτονική αίθουσα. Η μαρμάρινη πλώρη πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο θα αποσυναρμολογηθεί κομμάτι-κομμάτι.

Ταυτόχρονα, το Λούβρο θα ξεκινήσει την αποκατάσταση της σκάλας Νταρού που οδηγεί στο άγαλμα.

Η “Νίκη της Σαμοθράκης” θα επιστρέψει στη θέση της το καλοκαίρι του 2014, η αποκατάσταση της σκάλας θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2015.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερος από αυτόν που είχε προβλεφθεί πέρυσι. Το Λούβρο έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό των τριών εκατομμυρίων από διαφορές δωρεές. Μένει ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο το μουσείο ελπίζει να συγκεντρώσει μέσω της έκκλησης για δωρεές από ιδιώτες έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν τις δωρεές τους μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.louvresamothrace.fr ή www.tousmecenes.fr από την Τρίτη ή ταχυδρομικώς.

Σύμφωνα με την γαλλική φορολογική νομοθεσία, το ποσό που θα καταβληθεί εκπίπτει κατά 66% από τη φορολογία για τους ιδιώτες και κατά 60% για τις επιχειρήσεις.

πηγη: news.pathfinder.gr


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑