Διεθνείς

Published on November 10th, 2013 | by fileto

0

Κατάληψη του προξενείου στο Ντύσελντορφ για το χρυσό

Έλληνες που ζουν στη Γερμανία δηλώνουν αλληλέγγυοι στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Την Παρασκευή για δύο ώρες Έλληνες και Γερμανοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες έκαναν κατάληψη στο ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ.

Διαβάστε σχετική ανακοίνωση:

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ανάμεσα στις 10:00 και 12:00, έλληνες και γερμανοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες έκαναν κατάληψη στο ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ. Η δράση είναι μέρος της παγκόσμιας μέρας δράσης στις 9 Νοεμβρίου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική στην Βόρεια Ελλάδα. Οι ακτιβίστριες μετέφεραν στο προξενείο την ανακοίνωση τους με την απαίτηση να μεταφερθεί στον ελληνικό τύπο. Εξοπλισμένοι με πανό και φωνάζοντας συνθήματα εκφράσανε την αλληλεγγύη τους με τους κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα και ενάντια στον έλεγχο της Τρόικα. Μια πολιτική που συγκαθορίζεται κυρίως από την γερμανική κυβέρνηση. Η δράση απευθύνεται κυρίως στο κίνημα ενάντια στον χρυσό, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια κρατική καταστολή.

Η Χαλκιδική είναι μια χερσόνησος στα βόρεια της Ελλάδας και οι κάτοικοι της αντιστέκονται εδώ και καιρό στα σχέδια εξόρυξης χρυσού της καναδικής επενδυτικής εταιρίας «Eldorado Gold». Μια εξόρυξη που γίνεται πραγματικότητα μέσω του νόμου Fast-Track-επενδύσεων που πέρασε μέσα από την φιλοκαπιταλιστική διαχείριση της κρίσης και διευκολύνει πρωτίστως επενδύσεις πολυεθνικών εταιριών. Κατά το διαδικτυακό μπλογκ S.O.S. Chalkidiki η «Eldorado Gold» δεν πληρώνει, μέσω κυβερνητικής απόφασης, φόρους συναλλαγής. Πολύ περισσότερο όμως, η εταιρία δεν υποχρεούται να καταβάλλει αποζημιώσεις για τυχόν οικολογικές καταστροφές που θα προκύψουν από την εξόρυξη. Μεγάλη ανησυχία προκαλούν και οι αναπόφευκτες οικονομικές επιπτώσεις, στον τομέα του τουρισμού.

Είναι γνωστό ότι διεθνείς εταιρίες εξόρυξης χρησιμοποιούν, υπό την κάλυψη κυβερνήσεων, επιθετικές μεθόδους για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν περιπτώσεις εκβιασμών, παρακολούθησης και παράνομης λήψης DNA ακτιβιστριών, δημόσιων δυσφημήσεων ακόμα και απειλών δολοφονίας. Οι συνεχείς δίκες εξασθενούν οικονομικά και στοχεύουν στην πλήρη αποδυνάμωση των κοινωνικών αγώνων. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει στην έκθεση του 2012 πολλές βίαιες επιθέσεις. Πέρα από άμεσες, βίαιες επιθέσεις η εταιρία προσπαθεί να διαλύσει την κοινωνική συνοχή της αντίστασης των κατοίκων της περιοχής. Για τον λόγο αυτό συνάπτονται συμμαχίες με τις τοπικές αρχές, καθώς και με ομάδες θετικές προς το σχέδιο της εξόρυξης. Μια άλλη στρατηγική είναι και η υπόσχεση σίγουρων εργατικών θέσεων, μία πολύ δελεαστική προσφορά σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.

Αφού η εταιρεία δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να περιορίσει τον αγώνα κοινωνικά, πραγματοποιείται τώρα αυτό μέσω της πολιτικής καταστολής. Για αρκετά ενεργά άτομα και ομάδες μεθοδεύεται η απομάκρυνση από την κοινωνική τους βάση. Η επακόλουθη εγκληματοποίηση θέλει να χωρίσει το κίνημα σε καλούς και σε κακούς. Μία μορφή καταστολής, που δεν βασίζεται πλέον στην ωμή βία, αλλά στον φόβο, με η βοήθεια καταστολής που βασίζεται σε κοινωνική απομόνωση μέσω της καταστολής.

Κατά την ελληνική κυβέρνηση «η επένδυση αυτή πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο». Η εξόρυξη στην Χαλκιδική δεν θα είναι η μοναδική στην Βόρεια Ελλάδα. Στα πλαίσια του προγράμματος λιτότητας και του ξεπουλήματος του ελληνικού κράτους, και με σκοπό την εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων, πρόκειται να ανοίξουν περαιτέρω εξορύξεις στο Κιλκίς και στην Αλεξανδρούπολη.

Αλλά δεν φτάνει αυτό: Στο πλαίσιο του προγράμματος της Τρόικας, καθορισμένο από την γερμανική κυβέρνηση, πουλιέται κρατική περιουσία και τα κοινά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Γνωρίζουμε καλά ότι επίσημα η ελληνική κυβέρνηση κανονίζει το ξεπούλημα με την Τρόικα, αλλά την τιμή την ορίζει η Γερμανία. Όχι μόνο καναδικές εταιρίες διεκδικούν ένα κομμάτι από την πίτα. Ήδη από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα ξεπουλιέται ο ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και η SIEMENS είναι έτοιμη να μπει στο παιχνίδι για την αγορά της Rosco, θυγατρική της TrainOSE.

Τα μέτρα ιδιωτικοποιήσης οργανώνονται από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά τις οδηγίες τις παίρνουν από τους εκπροσώπους της Τρόικας. Πλάι στις ιδιωτικοποιήσεις η Τρόικα οργανώνει όλη την κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απολύσεων και κλείσιμο εταιριών. Πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό είναι το κλείσιμο της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, η οποία τελούσε υπό κατάληψη από τους απολυμένους εργαζομένους της και λειτουργούσε αυτοοργανωμένα μέχρι την εισβολή των ΜΑΤ στην Αθήνα χθες το πρωί. Δεν ξεχνάμε επίσης για τι ακόμα είναι υπεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση: την επιβολή μιας κατάστασης εξαίρεσης και μίας ρατσιστική πολιτικής απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, πού προετοίμασε το έδαφος για τη δράση του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι με το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Με την δράση μας παίρνουμε μέρος στην ημέρα δράσης στις 9 Νοεμβρίου 2013. Καταδικάζουμε τις κινήσεις των ελληνικών αρχών απόλυτα και θα
υποστηρίξουμε με όσες δυνάμεις έχουμε την αντίσταση που προωθούν τα κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα. Με την κατάληψη του ελληνικού προξενείου θέλουμε να αυξήσουμε την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς της εταίρους και πολύ περισσότερο στην Γερμανία, ώστε να σταματήσουν τις κατασταλτικές πολιτικές τους και να αποχαιρετήσουν τέτοιες επενδύσεις όπως στην Χαλκιδική.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν στις πορείες και δράσεις της παγκόσμιας ημέρας δράσης ενάντια στην εξόρυξη στη Χαλκιδική! Ενάντια στην πολιτική λιτότητας και καταστολής σας, προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑