Ειδήσεις

Published on November 29th, 2013 | by fileto

0

Ο Ναύτης του Θεόδωρου Γρηγοριάδη κάνει δεύτερο ταξίδι

Σε νέα ‘εκδοση προχωρά ο Ναύτης ένα από τα καλύτερα βιβλια του Παγγαιορείτη συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

Όπως σημειώνει ο ίδιος στο ιστολόγιό του: ““Κατά την έξοδό μου ανακάλυπτα την Αθήνα. Άρχιζα από την Ομόνοια και κατέληγα στην Πλάκα. Η στολή, μέσα στην ίδια μου τη χώρα, ήταν ένα μειονέκτημα. Ένα άλλος ναύτης, από τον Βόλο, μου μίλησε για κάποια φθηνά δωμάτια, κάπου στη Φυλής, σε παλιά αρχοντικά σπίτια. Εκεί έμεναν και δούλευαν “γυναίκες”. Οι υπόλοιποι όροφοι νοικιάζονταν σε στρατεύσιμους όλων των σωμάτων. Ο ναύτης αυτός θα άλλαζε χώρο και θα μου έδινε το δικό του δωμάτιο. Χάρηκα στη σκέψη ότι θα έμενα κάπου μόνος. «Όχι ακριβώς μόνος» μου είπε. «Στο διπλανό δωμάτιο θα μένει κι άλλος ένας». Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να τον ακολουθήσω ένα απόγευμα.
…………..
Έδωσα τη διεύθυνση του σπιτιού στο καράβι και άρχισα τις διανυκτερεύσεις. Το σπίτι βρισκόταν κάπου στη Φυλής, ένα στενό παρακάτω. Ήταν τρεις όροφοι και το υπόγειο. Στο ισόγειο ήταν το «σπίτι». Έμπαιναν από διαφορετική είσοδο. Εμείς είχαμε μια χαμηλότερη είσοδο, χωρίς λαμπάκι φυσικά.
Δυστυχώς έμενα στο υπόγειο. Ακριβώς πάνω από το κεφάλι μου ήταν το δωμάτιο της γυναίκας. Το πρώτο βράδυ δεν μπόρεσα να κοιμηθώ. Αφουγκραζόμουν μέχρι να βραδιάσει τα βαριά βήματα των πελατών, τα πόδια της να σέρνονται, και ύστερα άκουγα ολοκάθαρα τα τριξίματα του κρεβατιού. Πενήντα έως εξήντα τριξίματα φορά, και αυτά πολύ γρήγορα. Έπειτα άρχιζε η υποχώρηση. Και των δύο τα βήματα ήταν αργά. Ύστερα έμπαινε ο επόμενος.
Σιγά σιγά συνήθισα. Αγκάλιαζα το μαξιλάρι και κοιμόμουν”

Με τον Ναύτη, βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1993, ο συγγραφέας Θόδωρος Γρηγοριάδης παγίωσε το προσωπικό και αναγνωρίσιμο του «σύμπαν». Η ελληνική ύπαιθρος με τα ήθη της, τις δεισιδαιμονίες και τα μυστικά της, ένας μαγικός ρεαλισμός μέσα από τον οποίο ο παλιός κόσμος συναντάει το σύγχρονο παραμορφωμένο του αντικατοπτρισμό που έχει μετακομίσει στη μεγάλη ανώνυμη πόλη ή αενάως ταξιδεύει. Ο ναύτης της ιστορίας λοιπόν, είναι φορέας αυτής της συγκινησιακής και πολιτισμικής σύγκρουσης. Ένας νεαρός άντρας που θυμίζει πολύ τη διαδρομή του συγγραφέα ως κληρωτός του πολεμικού ναυτικού ανά τη Μεσόγειο, σε μια απόπειρα μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας ή ενός μυθιστορήματος με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Πηγή: www.lifo.gr


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑