Άποψη - Γνώμη

Published on December 2nd, 2013 | by fileto

0

Δραχμή βλέπουν οι ξένοι για την Ελλάδα

Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω τονίζουν σε όλες τις αποχρώσεις των δηλώσεών τους οι δύο συνέταιροι της κυβέρνησης Σαμαράς και Βενιζέλος, δίνοντας ένα στίγμα ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν, το παιχνιδάκι με την Τρόικα θα έχει και συνέχεια και γενικά παρά τον αναβρασμό στα κόμματά τους, αυτοί εγγυώνται τη συνέχιση της πολιτικής που υπεβλήθη από τους ξένους στην Ελλάδα.

Βέβαια και οι δύο τους βλέπουν ξεκάθαρα ότι η οικονομική εξόντωση των Ελλήνων δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα εφόσον όπως όλοι γνωρίζουμε τόσο το κράτος όσο και η διοίκηση της χώρας έχουν τόσες παθογένειες που εκ των πραγμάτων δεν είναι διαθέσιμες να βοηθήσουν στην σωστή κατεύθυνση για να βγει η χώρα απο το αδιέξοδο.

Κατώτεροι της προσδοκίας του κόσμου και κυρίως των ψηφοφόρων που τους ενέκριναν είναι ορισμένοι υπουργοί οι οποίοι μαθαίνουν μπαρμπέρηδες στου κασίδη το κεφάλι, χωρίς να νοιάζονται για τον πόνο που προκαλούν. Γενικώς είναι στον κόσμο τους.

Ορισμένοι μιλούν για πλεονάσματα τα οποία προφανώς δεν θα πάνε ως σουφλαμίδα στις πληγές των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Μόνο προκαλούν, φοβίζουν και λοιδορούν φωνασκούντες ώς κύμβαλα αλαλάζοντα μη έχοντας την ευθιξία ή να παραιτηθούν ή να σιωπήσουν.

Παιχνίδια, διαπλοκή, κονδύλια που ξοδεύονται αφειδώς και προκαλούν και στο βάθος …κήπος!

Από την άλλη οι μαθητευόμενοι μάγοι ή προφήτες ξένοι ειδικοι κάνουν προβλέψεις για την Ελλάδα που στην αρχή ήταν σοκαριστικές αλλά στην πορεία συνηθίσαμε.

Γράφουν για την Ελλάδα οι γνωστοί Financial Times.

Σε πρόσφατο άρθρο τους για το πλάνο βιωσιμότητας της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού της Α. Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες, αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη τετραετία, «η Ελλάδα είτε θα επιστρέψει στη δραχμή, είτε θα χρεοκοπήσει, είτε θα πραγματοποιηθούν και τα δύο ενδεχόμενα».

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει τίτλο «Ο συνασπισμός στη Γερμανία θα πρέπει να αθετήσει τις υποσχέσεις του», και αναφέρει ότι «η πολιτική τάξη είναι απροετοίμαστη για όσα θα συμβούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η μεγάλη απειλή για την Γερμανία δεν θα είναι το δημογραφικό, αλλά η εξελισσόμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη, τα επόμενα τέσσερα χρόνια»

Η Ελλάδα στο άρθρο αναφέρετε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων θα συμβούν λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους, τα επόμενα τέσσερα χρόνια: «Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ ή και τα δύο. Η τακτική της ΕΕ να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια, φτάνει στο φυσικό τέλος της»

Ο αρθρογράφος Βόλφγκανγ Μινχάου, αναφέρει πως “οι τράπεζες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειασθούν να συγκεντρώσουν με τη μείωση της επικίνδυνης έκθεσής τους σε ιδιώτες πιστωτές. Είναι εύλογο να αναμένεται, προσθέτει, ότι η πιστωτική κρίση θα συνεχισθεί για όσο διάστημα λαμβάνει χώρα η προσαρμογή στον τραπεζικό – στη διάρκεια του 2014.

 

Η ΕΚΤ, εν τω μεταξύ, έχει έναν εναλλακτικό τρόπο δράσης. Θα μπορούσε να αγοράσει μεγάλα ποσά χρέους της Ευρωζώνης και να συμπληρώσει το πρόγραμμα αυτό με μία πιστωτική χαλάρωση ή ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing), ώστε να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι πόσο καλά θα προσαρμοσθεί η γερμανική πολιτική τάξη και το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας σε αυτή την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς δεν θα είναι συνεπές με την τρέχουσα πολιτική ή νομική συναίνεση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑