Άποψη - Γνώμη

Published on January 22nd, 2014 | by fileto

0

Και στο βάθος …τοίχος!

Δεν θα συμμεριστώ την αισιοδοξία του πρωθυπουργού ο οποίος μιλώντας στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο μίλησε για ανακούφιση των ασθενέστερων με το «δήθεν» πλεόνασμα, το οποίο από ότι φαίνεται πάει στους ένστολους και στην ανεύρεση του Ξηρού.

Ήδη πολύς λόγος γίνεται για διαχείριση ήττας μετά τις ευρωεκλογές τις οποίες η κυβέρνηση φοβάται και θέλει να τις μανουβράρει με αλλαγές στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο μετά από πολλούς μήνες αίματος και θυσιών του ελληνικού λαού, ο οποίος καίει παλιές πόρτες για να ζεσταθεί, για τους εταίρους μας ή καλύτερα τους βασανιστές – δανειστές μας, οι οποίοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους (κάπως αργά το θυμηθήκαμε) και μίλησε για ανάπτυξη το 2014, καθώς διέψευσε η κυβέρνηση τις Κασσάνδρες και άλλαξε η συγκυβέρνηση την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Τώρα τι να πεις για τις Κασσάνδρες και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, όταν μόλις πεις στην δυτική Ευρώπη ότι είσαι Έλληνας σου γυρίζουν την πλάτη, δεν σου δέχονται την πιστωτική σου κάρτα, σε κοιτούν υποτιμητικά και γενικά έχουν ένα πικρό λόγο να σου πουν.

Άσε πια τα δημοσιεύματα τα οποία στάζουν όξος και χολή, εκτός αν θέλουν για δικούς τους λόγους να δείξουν την προτεσταντική τους φιλανθρωπία. Φεύ!

Την ίδια ώρα μια ασφυκτική εποπτεία στα δημοσιονομικά της χώρας και συνεχή μέτρα, είτε με μνημόνιο είτε χωρίς αυτό, διαβλέπει η μια έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους που λειτουργεί στη Βουλή και είναι καταπέλτης, η οποία προδιαγράφει ως μονόδρομο τις εξελίξεις.

Η νέα ενδιάμεση έκθεση, που δημοσιεύθηκε, και την αναπαράγει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα Δημοκρατία, φέρει τον τίτλο «Νέοι μηχανισμοί εποπτείας και αλληλεγγύης της Ε.Ε. μετά το μνημόνιο» και περιγράφει ξεκάθαρα το τοπίο στο οποίο θα κινηθεί εφεξής η χώρα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται εντός των νέων κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Από το 2014 βρισκόμαστε σε μια διαφορετική Ε.Ε. και ευρωζώνη, δηλαδή σε μια νέα κατάσταση συλλογικής εποπτείας για τη δημοσιονομική της πολιτική και στενότερης συνεργασίας για τη γενικότερη οικονομική της πολιτική».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έχει και η εκτενής αναφορά της έκθεσης στο ζήτημα του χρέους, στην οποία προτείνεται επί της ουσίας η λύση της διαγραφής χρέους, καθώς όλα τα άλλα μέτρα απέτυχαν: «Δεν λύθηκε το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας κ.ά. Κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα (με το δημόσιο χρέος να παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 170%) δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αποκλειστικά μόνο με εθνικές προσπάθειες. Αν το επιχειρήσουν, θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον τυφλή λιτότητα, που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης». «Λογικό είναι να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το γραφείο Προϋπολογισμού παίρνει με ευδιάκριτο τρόπο αποστάσεις από τις θέσεις της ευρωζώνης προτρέποντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις θέσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ για «κούρεμα» χρέους, χαλάρωση της λιτότητας αλλά και επεκτατική πολιτική εις βάρος των οικονομικά δυνατών, όπως η Γερμανία, ώστε να «πληρώσουν» και αυτοί την προσαρμογή. Πάντα όμως με τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα (αυτό είναι το κακό).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, όπως περιγράφεται στην έκθεση, είναι ότι ως τα τέλη Απριλίου η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο Μεσοπρόθεσμο με νέα μέτρα. «Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία για την περίοδο μετά το τρέχον Μνημόνιο. Θα γίνουν τότε φανερές οι δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» επισημαίνεται.

Μεταξύ των περιορισμών που περιγράφει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και στους οποίους θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται η ελληνική πολιτική περιλαμβάνονται ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, μεσοπρόθεσμα προγράμματα με συνεχείς επικαιροποιήσεις. Με απλά λόγια, μας περιμένουν συνεχή διορθωτικά μέτρα και προληπτική εποπτεία του Κρατικού Προϋπολογισμού από τους φιλελληνικούς (δυστυχώς)  ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑