Ειδήσεις

Published on February 17th, 2014 | by fileto

0

Συνέντευξη Κώστα Μορφίδη στην Εποχή

Η ήττα τους να είναι εκκωφαντική
Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης, όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και βάσει των τελευταίων εξελίξεων κατάργησης του εκλογικού δικαιώματος των μεταναστών;
Η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής με τη στάση της και τις θέσεις της για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά: εκμετάλλευση, χειραγώγηση, επιδίωξη υποταγής στα κελεύσματα της κεντρικής διοίκησης, αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Με την αλλαγή στις ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσκοπεί σε μικροκομματικά οφέλη. Αφενός εκμεταλλεύεται την καταγεγραμμένη τάση των ψηφοφόρων να συμμετέχουν μαζικότερα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έναντι του δευτέρου και αφετέρου σχεδόν αποκλείει τη συμμετοχή όσων ετεροδημοτών ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Έτσι εξηγείται και ο αποκλεισμός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές των μεταναστών. Άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας, δουλεύουν μαζί μας, αποκλείονται από το στοιχειώδες δικαίωμα να συμμετέχουν στα κοινά. Είναι εμφανής ο πανικός της κυβέρνησης μπροστά στην προοπτική της ήττας. Η δικιά μας ευθύνη και επιδίωξη είναι αυτή η ήττα να είναι εκκωφαντική και να φέρει την ανατροπή.

Μία ακριτική περιφέρεια, όπως η Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τι ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει;
Οι ακριτικές περιφέρειες βρίσκονται κατ’ αρχάς αντιμέτωπες με τα θηριώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάντες: ανεργία, φτώχεια, υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα. Από τη μια, παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως ο καπνός, φθίνουν συστηματικά με τον τερματισμό των επιδοτήσεων, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζει ένα οργανωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα. Από την άλλη, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν απαξιωθεί ή έχουν πάψει να λειτουργούν. Η Τράπεζα Πειραιώς παρακρατεί τις επιδοτήσεις, προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές, και ο χορός της υποβάθμισης του πρωτογενούς τομέα καλά κρατεί. Βιομηχανία και βιοτεχνική παραγωγή φθίνουν επίσης, και την ίδια στιγμή χωλαίνουν σημαντικά οι υποδομές στην περιοχή. Η Εγνατία είναι έρημος δρόμος λόγω των τιμών στα καύσιμα και των διοδίων, ενώ οι πολυσυζητημένοι κάθετοι άξονες παραμένουν σχέδια επί χάρτου. Στα νησιά μας, Θάσο και Σαμοθράκη, ο αποκλεισμός στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ολοκληρώνει το τοπίο της εγκατάλειψης. Τέλος, η περιφέρειά μας βιώνει ένα σοβαρότατο δεύτερο κύμα μετανάστευσης, που αν δεν ανακοπεί άμεσα, η ερημοποίηση των χωριών μας είναι αναπόφευκτη.

Πώς κρίνετε την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση για το έργο της;
Στα τρία χρόνια πού είχε την ευθύνη, δεν κατάφερε να διαμορφώσει περιφερειακή συνείδηση, να αμβλύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων, να εφαρμόσει πρόγραμμα που να πηγάζει από τις ανάγκες της περιφέρειας και να αφορά την περιφέρεια, ούτε να λύσει έστω και ένα από τα χρόνια προβλήματα. Κατάφερε, όμως, να παραμείνει πιστή στην πολιτική που απορρέει από τα μνημόνια που εφαρμόζει η κυβέρνηση, να μην εναντιωθεί ούτε στα πιο σκληρά μέτρα που λήφθηκαν, να μην περιφρουρήσει τη δημόσια περιουσία, κατάφερε να σταθεί αλληλέγγυα στα αιτήματα των πολιτών μόνο στα λόγια και σε καμία περίπτωση στην πράξη.

Σε τι θα διαφέρει μια ενδεχόμενη δική σας διοίκηση στην περιφέρεια;
Πιστεύουμε, θέλουμε και δεσμευόμαστε ότι θα διαφέρει θεμελιακά. Όλοι όσοι αναλαμβάνουμε τον αγώνα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ως εφαρμοστικά όργανα και πειθήνιοι εντολοδόχοι της μνημονιακής πολιτικής, ούτε ως διαχειριστές της κρίσης. Σκοπός μας είναι να απορροφήσουμε τους πόρους που αναλογούν στην περιφέρεια επιδιώκοντας το μέγιστο δυνατό των ΚΑΠ. Εννοείται ότι πρόθεσή μας είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο και απολύτως αναγκαίο τις λειτουργικές δαπάνες και να δώσουμε έμφαση στις επενδυτικές. Άλλωστε, κεντρική δέσμευσή μας είναι να ασκήσουμε τον κοινωνικό ρόλο που αναλαμβάνουμε. Παράλληλα, στοχεύουμε σε μια ευρεία παραγωγική ανασυγκρότηση με σχεδιασμό, προώθηση και υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ, με απόλυτο σεβασμό όμως στο περιβάλλον. Ωστόσο, η διαφοροποίηση στη διοίκηση της περιφέρειας θεωρούμε ότι θα προκύψει από τις πρακτικές υλοποίησής τους στη βάση αρχών και αξιών που για μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Η έργω, και όχι μόνο λόγω, δημοκρατία, η απόλυτη διαφάνεια, η κάθετη και η απόλυτη ρήξη με φαινόμενα διαπλοκής και καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων. Και βέβαια οι συμμετοχικές διαδικασίες. Γι’ αυτό σε κάθε βήμα που κάνουμε, κινούμαστε στο πλαίσιο της διαβούλευσης, της συνεννόησης, της συνεργασίας με τους πολίτες. Δεν αντιλαμβανόμαστε τη διοίκηση ως διαδικασία επιβολής αρχόντων σε αρχομένους, δι’ αναθέσεως, αλλά ως ανοιχτή και καθαρή συνεργασία συμπολιτών με κοινούς στόχους που έχουν συνομολογηθεί με εξίσου ανοιχτές και καθαρές διαδικασίες.

Ούσα μία συνοριακή περιφέρεια και με μια αυστηρή κεντρική πολιτική για τους μετανάστες, τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άλλες ζωές μεταναστών;
Εν αρχή οφείλουμε να εναντιωθούμε σ’ αυτή τη σκληρή πολιτική που ως σήμερα έχει στοιχίσει εκατοντάδες ζωές απεγνωσμένων ανθρώπων. Αυτή η εναντίωση μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη συνεργασία και τη σύμπραξη με τα κινήματα και τις συλλογικότητες που ήδη υπάρχουν και προσπαθούν να διασώσουν τις ανθρωπιστικές παραδόσεις της χώρας και του λαού μας και να διαφυλάξουν τις μνήμες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, που είναι άρρηκτα δεμένες και με την περιοχή μας. Κοινός σκοπός είναι ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης να απαιτήσει ως ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας την ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν στα υπόλοιπα κράτη μέλη της. Παράλληλα, όμως, η περιφέρεια μπορεί να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός δικτύου των περιφερειών της Ευρώπης που αποτελούν πύλες εισόδου μεταναστών για την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, με απώτερο σκοπό οι χώρες που αποτελούν πύλες εισόδου, άρα και η Ελλάδα, να δικαιούνται να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεύτερον, στο να εκπονηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα  μέσω των οποίων θα ενισχυθούν χώρες όπου πολιτικές και οικονομικές συνθήκες αναγκάζουν τους πολίτες να μεταναστεύουν και τέλος στη συμμετοχή της ευρωπαϊκής ένωσης σε φιλειρηνικές προσπάθειες ώστε να μην είναι ο πόλεμος η αιτία για να ξεριζώνονται άνθρωποι από τον τόπο τους.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑