Ειδήσεις

Published on August 16th, 2014 | by fileto

0

Η ΑΜ-Θ εκτός των έργων ΕΤΠΑ για φυσικό αέριο

Οικονομική συνεισφορά 107 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την υλοποίηση πέντε σημαντικών έργων, συνολικής αξίας 551,6 εκατ. ευρώ, με στόχο τη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τις εν λόγω επενδύσεις αναμένεται ότι θα βελτιωθούν τα συστήματα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, θα ενισχυθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εν γένει, και θα εξοικονομηθεί ενέργεια.

Οι δύο πρώτες επενδύσεις συνδέονται με την αναβάθμιση του μοναδικού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη χώρα μας, που βρίσκεται στο νησί Ρεβυθούσα, δυτικά της Αθήνας (και ο οποίος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του φυσικού αερίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης από μεγάλες αποστάσεις).

Η τρίτη επένδυση («Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία») στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνίσταται στην εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου εντός του υφιστάμενου σταθμού συντήρησης και λειτουργίας στη Νέα Μεσημβρία.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΛΗΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Οι τρεις πρώτες επενδύσεις προέρχονται από τα τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα περιφερειακής πολιτικής «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», «Αττική», «Μακεδονία-Θράκη» και «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος».

Με την πέμπτη επένδυση («Αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τους Αγίους Θεοδώρους στη Μεγαλόπολη») θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 167 χλμ. από τους Αγίους Θεοδώρους ώς τη Μεγαλόπολη. Αυτό θα επιτρέψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκεται στη Μεγαλόπολη και στις ευρύτερες αστικές και βιομηχανικές περιοχές Άργους-Κορίνθου, Ναυπλίου και Τρίπολης.
Το έργο αυτό συμβάλλει στην τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

πηγη: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑