Ειδήσεις

Published on August 21st, 2014 | by fileto

0

Οι σφίγγες στολίζουν την είσοδο στην Αμφίπολη

Μια μοναδική είσοδο αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Μέσα σε τρεις ημέρες οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αφαιρέσουν 11 λίθους από τον τοίχο σφράγισης και έτσι σήμερα αποκαλύφθηκαν πλήρως οι δύο Σφίγγες που βρίσκονται στην είσοδο του τάφου.

 

sfigges-amfipolis-10-660_0

Οι δυο μαρμάρινες Σφίγγες, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι κατασκευασμένες από μάρμαρο Θάσου και το ύψος τους φθάνει το 1,45 μέτρα. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. «Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα», συμπληρώνει το υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του.

Οι ανασκαφές του τελευταίου τριημέρου, όμως, έκρυβαν και άλλες εκπλήξεις αφού βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.

Τέλος, με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.

«Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων», σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑