Άποψη - Γνώμη

Published on August 23rd, 2014 | by fileto

0

Ποιος τελικά είναι «Άχθος αρούρης»;

Ναι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας περίεργος λαός. Θυμώνουμε, βρίζουμε, κλέβουμε την εφορία, πετάμε χαρτιά και σκουπίδια όπου βρούμε, χτίζουμε παράνομα σπίτια, χρωστάμε και το κυριότερο έχουμε βγάλει το σκασμό και ανεχόμαστε όλους αυτούς τους σωτήρες μας και την κάθε λογής ανοησία τους.

Και ξέρετε γιατί τα κάνουμε αυτά; Για να επιβιώσουμε. Μόνο που το είχαμε παρακάνει κι αυτό πληρώνουμε σήμερα και το έχουμε καταλάβει μια χαρά.

Αλλά μας πονάει όταν για μια ακόμη φορά η γνωστή κίτρινη γερμανική εφημερίδα Βαυαρικής προελεύσεως, μας αποκαλεί τεμπέληδες, φοροφυγάδες και ξεροκέφαλους. Ωραία λοιπόν! Πες ότι είμαστε όλα αυτά συν άλλα τόσα, αλλά τουλάχιστον εμείς οι σκουληκιάρηδες Έλληνες είμαστε άξιοι στην επιβίωσή μας και αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας.

Εσείς ω Γερμανοί καθαροί και πολιτισμένοι, γιατί μας στέλνετε απεσταλμένους  για να γίνουμε οι μάγειροί σας, οι γιατροί σας, οι νοσοκόμοι σας, οι τεχνίτες σας και έχετε στείλει και εκπρόσωπό σας στην Ελλάδα, εκ Βάδης προερχόμενο, προς άγραν νέου αίματος για τις δουλειές σας;

Γιατί αλήθεια δεν γίνεστε εσείς γιατροί και νοσοκόμοι, ω Βαρώνοι των κρατιδίων σας, να γίνετε τεχνίτες στις αυτοκινητοβιομηχανίες σας, πληροφορικοί στις εταιρείες λογισμικού σας, αρχιτέκτονες και μηχανικοί στις κατασκευές σας και εν τέλει σας ξεπλένουν οι ξένοι σε όλα αυτά τα πεδία μαζί και οι τεμπελχανάδες Έλληνες;

Γιατί να αντιδρούν σε αυτό εφόσον είμαστε στην δούλεψή τους και αναπτύσσουμε την οικονομία τους.

Αλλά επειδή είναι σκατόψυχοι σκέφτηκαν να μας την πούνε κιόλας, μια και μας δώσανε πέντε παράδες δανεικές.

Και για να το κάνουν πιο σικ, για ακόμη μια φορά, αυτοί που κατουράνε στην άκρη της αυλής τους, ναι οι γνωστοί δήθεν πολιτισμένοι βαρώνοι, έβαλαν τους φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ (μελλοντικοί δημοσιογράφοι) του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης οι οποίοι βγήκαν προς άγραν απαντήσεων για να αποτυπώσουν τα στερεότυπα για την Ελλάδα της κρίσης στα γερμανικά μίντια. Λες και δεν το ξέραμε που θα κατέληγαν!

Κεντρικό ερώτημα του ερευνητικού τους πρότζεκτ, που διήρκεσε ένα χρόνο και παρουσιάστηκε πρόσφατα, ήταν να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό αντανακλάται στους δέκτες η εικόνα της Ελλάδας που μεταφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Την επιστημονική εποπτεία της έρευνας είχε ο χερ Κάι Χάφεζ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης.

Όπως επισήμανε στη DW, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι «τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τείνουν συχνά να παρουσιάζουν την Ελλάδα και ιδίως τους Έλληνες με έναν ιδιαίτερα στερεοτυπικό τρόπο.

Έγινε λόγος για «χρεοκοπημένους Έλληνες», για «τεμπέληδες Έλληνες», «φοροφυγάδες» που απομυζούν την ΕΕ (με την βοήθεια ποιών άραγε;) και άλλα παρόμοια.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας, την οποία στήριξε το πολιτικό ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στην Αθήνα, βρέθηκαν οι εφημερίδες Bild και Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η κίτρινη Bild επιβεβαίωσε την ροπή της προς υπεραπλουστευτικές, συναισθηματικά φορτισμένες και ενίοτε προκλητικές απόψεις. Αντίθετα, η έγκριτη εφημερίδα της Φρανκφούρτης επέδειξε μετριοπαθέστερο πνεύμα, επιχειρώντας πιο ουδέτερες και αποστασιοποιημένες αναλύσεις.

Ωστόσο, αν και εμφάνισε το μισό αριθμό στερεοτύπων συγκριτικά με τη Bild, δεν απέφυγε τη συναισθηματικά φορτισμένη φρασεολογία ή και απλοϊκές εξηγήσεις που, για παράδειγμα, αποδίδουν ορισμένα κακώς κείμενα στην Ελλάδα στη συλλογική «παρορμητικότητα» ή την «ξεροκεφαλιά» των Ελλήνων (χαρακτηριστικά ειρήσθω εν παρόδω νίκησαν τον άξονα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Κοινή τους διαπίστωση ήταν πάντως ότι οι Έλληνες έζησαν τα προηγούμενα χρόνια πάνω από τις δυνατότητές τους, διαθέτοντας «πανουργία» και «δόλο».

Το κακό είναι ότι κανείς πανούργος και δόλιος Έλληνας δεν έκλεψε αρχαία από την Γερμανία, την Αυστρία ή την Αγγλία. Κανείς Έλληνας δεν έκανε δουλεμπόριο και δεν σκότωνε ανυπεράσπιστο κόσμο στις αποικίες τον 18ο και 19ο αιώνα. Κανείς Έλληνας δεν όρμησε με τις ναζιστικές στρατιές να αιματοκυλίσει τον κόσμο.

Και σήμερα, ο τεμπέλης Έλληνας είναι άνεργος και άστεγος, κοιτάζει πως θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του, πως θα σώσει το σπίτι του από τα τρωκτικά που περιμένουν στην γωνία και πως θα πληρώσει τις σπουδές του παιδιού του για να το πάρουν έτοιμο οι Γερμανοί να τους υπηρετεί.

Πόσο ανόητοι είμαστε, που επιτρέπουμε στους ξένους να μας ποδοπατούν και τους δικούς μας εξουσιαστές να τους επικροτούν και να γίνονται συνεργοί στην χειρότερη «γενοκτονία» που περνάει ιδιαίτερα η ελληνική νεολαία.

Και τελικά ποιος είναι ο άχθος αρούρης;

Ο τεμπέλης, μεροκαματιάρης, φοβισμένος, άθλιος και φοβισμένος Έλληνας, ή αυτός που κάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα του, με το πούρο αναμμένο, με το χέρι έτοιμο στην σκανδάλη να μας πυροβολήσει και μας κουνάει το δάχτυλο προκλητικά;

Δική σας η απάντηση.

 

«Άχθος αρούρης» είναι έκφραση ομηρική (Ιλιάδα Σ 104) και θα πει “περιττό βάρος της γης”, δηλαδή, άχρηστος άνθρωπος.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑