Ειδήσεις

Published on October 2nd, 2014 | by fileto

0

Η ευλογιά χτύπησε κοπάδι στη Μουσθένη Παγγαίου

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Σερρών, ανακοινώνεται ότι δυστυχώς στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, εμφανίστηκε νέο κρούσμα Ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Μουσθένη Καβάλας.
Η εγγύτητα της εστίας με την Π.Ε. Σερρών, καθιστά αναγκαία τη λήψη έκτακτων και ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της καταστροφικής αυτής ασθένειας των αιγοπροβάτων, σε μονάδες της περιοχής μας.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ασθένεια αυτή προσβάλλει αποκλειστικά αιγοπρόβατα και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εάν εμφανιστεί έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μιαν εκμετάλλευση, τότε σφάζονται υποχρεωτικά όλα τα ζώα του κοπαδιού. Η οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.
Έτσι λοιπόν όλοι οι κτηνοτρόφοι και κυρίως όσοι έχουν αιγοπρόβατα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παρακάτω σημεία:
•Να μην επιτρέπουν την είσοδο ξένων ατόμων στη μονάδα τους, και κυρίως εάν πρόκειται για ζωέμπορους από περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
•Να μην κάνουν καμία αγοραπωλησία ζώων από τις προσβεβλημένες περιοχές.
•Να μην προμηθεύονται χορτονομή άγνωστης προέλευσης ή εάν προέρχεται από περιοχές που είχαν εστίες ευλογιάς κατά το παρελθόν.
•Να μην ανταλλάσσουν αρσενικά με άλλα κοπάδια αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος.
•Να λειτουργούν έστω και κάποιο πρόχειρο σύστημα απολύμανσης των εισερχομένων στη μονάδα τους.
•Να γίνεται απολύμανση του βυτίου που παραλαμβάνει το γάλα, κυρίως αν παραλαμβάνει και από περιοχές εκτός Σερρών.
• Να συνεργάζονται με την κτηνιατρική υπηρεσία και να αναφέρουν αμέσως οτιδήποτε θεωρήσουν ύποπτο.

Ας έχουμε σαν κανόνα ότι όσο περισσότερο αποκλείσουμε τη μετακίνηση ζώων, ανθρώπων και οχημάτων από και προς τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να μην μεταδοθεί η ασθένεια. Στην περσινή εξάπλωση της ευλογιάς, η Π.Ε Σερρών, δεν παρουσίασε κανένα κρούσμα, και αυτό οφείλεται στην εγρήγορση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και στη συμμόρφωση των Σερραίων κτηνοτρόφων με τις συμβουλές της. Παρακαλούμε για τη συμμόρφωση όλων με τα παραπάνω.

Περισσότερες πληροφορίες στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Κέντρα και στο Τμήμα Κτηνιατρικής (τηλ. 2321356477 και 2321356442)


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑