Εκδηλώσεις

Published on February 28th, 2015 | by fileto

0

Η Ορεστιάδα τίμησε τους πολιούχους της Αγ. Θεοδώρους

Επί τη αναμνήσει του δια κολύβων θαύματος των Αγίων Θεοδώρων, το Σάββατο της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών, η ακριτική πόλη της Νέας Ορεστιάδος τίμησε τους προστάτες και πολιούχους της με κάθε επισημότητα και ιεροπρέπεια με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηώσεων, που φέρουν την επωνυμία «ΘΕΟΔΩΡΕΙΑ», με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεωδώρων.

Των ιερών ακολουθιών μετέσχον προσκεκλημένοι του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Δαμασκηνού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Την Τετάρτη το εσπέρας, 25 του μηνός Φεβρουαρίου ε.ε. ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός υποδέχθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό απότμημα του ιερού λειψάνου της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Το εσπέρας της Παρασκευής εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Α΄ Στάση των Χαιρετισμών. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής μετά τη Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, με πάνδημη συμμετοχή κλήρου και λαού λιτανεύθηκε η εικόνα των αγίων Θεοδώρων και λείψανα αγίων που φυλάσσονται στο Σκευοφυλάκιο του Ναού.

Στην Κεντρική Πλατεία της πόλεως παρουσία των αρχών και πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που έσπευσε να προσκυνήσει τους αγίους ευλογήθηκαν οι άρτοι και μίλησε ο οικείος Μητροπολίτης, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε·

«Σε όλους τους χριστιανικούς χρόνους και σε κάθε τόπο, όπου κηρύχθηκε το Ευαγγέλιο, το θείο δένδρο της πίστεως ποτίστηκε, αναπτύχθηκε και κάρπισε «εἰς ζωήν αἰώνιον» με αίμα μαρτυρικό, όπως αυτό των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρου του Τήρωνος και Θεοδώρου του Στρατηλάτου. Το μαρτύριό τους ας αποτελέσει αφορμή προβληματισμού για όλους μας και ιδίως τους ποιμένες. Ας μας παρακινήσει σε μετάνοια, προσευχή και εργασία πνευματική. Ας μας εμπνεύσουν ένθεο ζήλο για τον επανευαγγελισμό των αδελφών μας εκείνων, που έχουν αποξενωθεί από τη σωτήρια ορθόδοξη παραδοσή μας και έχουν παραδοθεί στην ψυχόλεθρη εκκοσμίκευση. Ας μας διδάξουν πως πρέπει να πορευόμεθα με τη βοήθεια του Θεού για την αποτροπή μιας συμφοράς όμοιας με εκείνην που γνώρισαν προ δεκαετιών οι ομόπιστοι αδελφοί μας στο Βορά από τα άθεα καθεστώτα και σήμερα αυτοί της Μέσης Ανατολής με τους απηνείς διωγμούς και τα αποτρόπαια εγκλήματα εκ μέρους των ισλαμιστών φονταμενταλιστών. Ας μας συνετίσουν τέλος ώστε να ζούμε και να ενεργούμε «μη ὡς ἄσοφοι ἀλλ’ ὡς σοφοί, ἐξαγοραζόμενοι τόν καιρόν, ὅτι αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσί» (Εφεσ. 5, 15-16).

Στις ιερές ακολουθίες παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστ. Γκαρά και Αναστ, Δημοσχάκης, ο Αντιπερειφεριάρχης Έβρου Δημ. Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασ. Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατ. Αντ. Βιτετζάκης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιω. Μακρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης, άλλοι επίσημοι και οι μαθητές των σχολείων με τις σημαίες τους.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑