Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 6th, 2015 | by fileto

0

Θέλουν να ξανανοίξει το Κουφόβουνο για τα αδρανή υλικά;

Το Δελτίο τύπου της περιφέρειας αναφέρει τα εξής: “Κατά τη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ την Τετάρτη 4 Μαρτίου, δόθηκε με πλειοψηφία η θετική γνωμοδότηση για κατ’ εξαίρεση εκμετάλλευση λατομείων αδρανών υλικών στο Β. Έβρο, στη πρώην περιοχή του επαρχείου, όπου δεν υπάρχει λατομείο απόληψης αδρανών υλικών για τα δημόσια έργα, ενώ η προμήθεια γίνεται από μεγάλες αποστάσεις με διαδρομή με επιστροφή έως 400 και πλέον χιλιομέτρων.

Η γνώμη αυτή του ΠΣ αφορά μόνο στο περιορισμένο χρονικό διάστημα, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καθορισμού λατομικής περιοχής στην ίδια ζώνη, προκειμένου να μην πολλαπλασιάζεται το κόστος των δημοσίων έργων από τη μεταφορά αδρανών υλικών, που φθάνει έως να πενταπλασιάζεται. Η αδειοδότηση αυτή και πάλι θα ολοκληρωθεί μετά από αρκετούς μήνες, με τήρηση των διαδικασιών.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας ερωτηθείς ανέφερε: «Η Περιφέρεια γενικώς έχει μεγάλο πρόβλημα με τα αδρανή υλικά. Ειδικά στο Β. Έβρο οι ανάγκες είναι τεράστιες και συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για έκφραση θετικής γνώμης.

Τα δύο υπάρχοντα λατομεία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο τα έργα Αρδάνιο – Μάνδρα και Μάνδρα – Ψαθάδες έως την ολοκλήρωσή τους και τούτο μετά από ειδική νομοθετική ρύθμιση, για την οποία έγινε μεγάλος αγώνας.

Σήμερα και επί χρόνια όχι μόνο πληρώνουμε στο πολλαπλάσιο τα δημόσια έργα οι φορείς υλοποίησης, όχι μόνον αυτά καθυστερούν αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν. Η καθυστέρηση υλοποίησης του δρόμου Αρδάνιο – Μάνδρα και Μάνδρα – Ψαθάδες οφείλεται και σ’ αυτόν τον λόγο και έχει οδηγήσει στο να θρηνήσουμε συμπολίτες μας.

Οι στρεβλώσεις δεν μπορούν να ακυρώνουν το συμφέρον της κοινωνίας. Αναφορικά με την καταψήφιση από την μειοψηφία δεν την κατανοώ, όταν μάλιστα αφορά ένα τόσο εμφανές κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον. Είναι η ώρα καθένας μας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους συμπολίτες μας.»

Στο δελτίο Τύπου δεν αναφέρονται τα λατομεία τα οποία πρέπει να ανοίξουν για την απόλυψη αδρανών υλικών.

Αν πρόκειται για το λατομείο του Κουφόβουνου τότε τα θέμα έχει απολήξεις μια και αν ανοίξει κανείς στην αναζήτηση του ιντερνετ το λήμα, θα διαβάσει πολλά και διάφορα.

Αν δεν πρόκειται για αυτό, τότε καλό θα είναι να ξεκαθαριστεί για ποιά λατομεία πρόκειται.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης στις 11 Αυγούστου του 2014 είχε δηλώσει για το θέμα αυτό: ” O δρόμος καρμανιόλα Μάνδρα –Ψαθάδες δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική. Τι επιδιώκουν; Κρίμα γιατί κάποιοι στο όνομα κομματικών μικροσυμφερόντων έφτασαν να εκδίδουν δελτίο τύπου ανησυχώντας γιατί βρέθηκε νομοθετική λύση, μετά 4 χρόνια, για την ολοκλήρωση του έργου του δρόμου καρμανιόλα Μάνδρα- Ψαθάδες. Είχαμε τονίσει ότι η διελκυστίνδα μεταξύ Εγνατίας και διαχειριστικής αρχής, η εμπλοκή που δημιουργήθηκε, ενείχε σοβαρότατους lλόγους διακοπής του έργου, έλλειψης μελλοντικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (λήγει και η δεύτερη προγραμματική περίοδος χρηματοδότησης του έργου) και επιστροφής πόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ε.Ε.

παυλίδης

Ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, μετά την ενημέρωση που είχε από την Εγνατία Οδό και την αλληλογραφία με την διαχειριστική αρχή για αναζήτηση αρκετών επιπλέον εκατομμυρίων- που δεν υπάρχουν-αντί γι αυτό- επεδίωξε- επιζήτησε εναγωνίως την ανέξοδη νομοθετική λύση για το έργο και τον τόπο. Με πολύ κόπο επιτεύχθηκε.. Κάποιοι συνεχίζουν να θέλουν το έργο να σέρνεται… Αφήνουμε στην κρίση της κοινωνίας , αφανείς και εμφανείς « ανησυχούντες».. το σίγουρο είναι ότι δίνεται μια ειλικρινής μάχη για τον τόπο μας”.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑