Ελλάδα

Published on March 6th, 2015 | by fileto

0

Πήραμε διαζύγιο με τη μεσαία τάξη είπε ο Στυλιανίδης

Με μια μεστή ομιλία με επιχειρήματα για το μέλλον της παράταξης προσπάθησε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ να βάλει σε μια νέα βάση τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του κόμματος μετά την ήττα της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Μίλησε για έξοδο από το “δόγμα σοκ” του Αντώνη Σαμαρά και ζήτησε να γίνει σύντομα έκτακτο συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα και το θέμα του αρχηγού.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η Ελλάδα για να ξαναβρεί το βηματισμό της προς το μέλλον χρειάζεται δύο ισχυρά πόδια. Μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση που να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό και μια πειστική και ισχυρή αντιπολίτευση, που θα διαθέτει τη μεγαλοψυχία να στηρίζει τις σωστές εθνικές αποφάσεις της κυβέρνησης, θα έχει την αξιοπιστία να ασκεί αυστηρή κριτική στις λάθος αποφάσεις και θα εκπέμπει προφανώς στα μάτια του λαού τη φρεσκάδα, την ετοιμότητα και την ισχύ της πειστικής σε ιδέες και πρόσωπα εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.

Παρ’ ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μόλις απέσπασε ισχυρή λαϊκή εντολή σε μια πολύ δύσκολη εθνική συγκυρία, δε μας πείθει στο ελάχιστο για την ορθότητα του προσανατολισμού της.

Αυτό καθιστά περισσότερο αναγκαία την ύπαρξη γρήγορα μιας ισχυρής, πειστικής και λαϊκά αναβαπτισμένης αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τίθεται λοιπόν ευθέως το ερώτημα:

Η Ν.Δ. όπως είναι σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, έχοντας χάσει με 8,5 μονάδες διαφορά από ένα κόμμα της «ακραίας αριστεράς», όπως έλεγαν κάποιοι, διαθέτοντας τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα από το 1974, εγκλωβισμένη σε μια περίεργη ακινησία εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχει διατυπώσει ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς να έχει δρομολογήσει την παραμικρή αλλαγή σε πρόσωπα, πολιτικές και νοοτροπίες, χωρίς να έχει συνομιλήσει με τη βάση της, μπορεί να πείσει κανέναν;

Τι εισπράττετε εσείς κύριοι συνάδελφοι στις εκλογικές σας περιφέρειες; Αν γίνονταν αύριο εκλογές, θα είχαμε την παραμικρή ελπίδα; Τι λένε οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις; Η παράταξη είναι σε αρμονία ή σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα που εισπράττουμε επικοινωνώντας αυτές τις μέρες με τους ψηφοφόρους μας και τις τοπικές κοινωνίες;

Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής.

Αν τα πράγματα λοιπόν θεωρείτε ότι βαίνουν καλώς, τότε βεβαίως η ανατάραξή τους συνιστά «εσωστρέφεια».

 ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ

Πήραμε διαζύγιο απ’ τη μεσαία τάξη και καταστρέψαμε παραδοσιακές αλλά και νέες δυναμικές μας συμμαχίες. Τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ένστολους, τους συνταξιούχους, τους επιστήμονες και τους νέους…

Απομακρυνθήκαμε στη δημόσια εικόνα μας απ’ τον αξιακό κώδικα που εδραίωσε στη Ν.Δ. ο Εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, απ’ το ευαγγέλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, απ’ τη λογική του μέτρου και της μετριοπάθειας, απ’ την πολιτική του διαλόγου και της εθνικής συμφιλίωσης.

Μιλήσαμε για τη «θεωρία των δύο Άκρων», κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας προς τα αριστερά μας. Διακηρύξαμε πριν να δράσει η δικαιοσύνη, την ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, «ηρωοποιώντας» ή καλύτερα «θυματοποιώντας» ένα χώρο που θα μπορούσαμε να τον έχουμε συνθλίψει ιδεολογικά και πολιτικά και έτσι συμβάλαμε στη δημιουργία ακροδεξιάς στην Ελλάδα (μάλιστα κάποια κορυφαία στελέχη μας στην αρχή, έσπευσαν δημόσια και ενοχικά να διαχωρίσουν του νεοναζί από την άκρα δεξιά).

Εγκαταλείψαμε την πολιτική του «Μεσαίου Χώρου» και της «Ήπιας Προσαρμογής» του Κώστα Καραμανλή.

Προσχωρήσαμε στο «Δόγμα του ΣΟΚ» που επεδίωκε μεταρρυθμίσεις βάζοντας την κοινωνία και το χώρο της εργασίας απέναντι, όταν στο παρελθόν το πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό μας πλεονέκτημα ήταν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις μαζί με την κοινωνία.

Τέλος, βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε την έξοδό μας από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, χωρίς προηγουμένως να έχουμε συμφωνήσει το χρόνο και τον τρόπο με τους εταίρους μας, κι έτσι οδηγηθήκαμε σε πρόωρο εκλογικό αδιέξοδο που έφερε στην κυβέρνηση μια λαϊκίστικη, ανέτοιμη και υψηλού ρίσκου Συνισταμένη Παράταξη της Αριστεράς.

Έτσι, ότι κι αν χτίσαμε με πολύ κόπο μέχρι σήμερα, ό,τι θυσίες έκανε με υπομονή ο ελληνικός λαός, όση εμπιστοσύνη κι αν μας έδειξαν με εγκαρτέρηση οι πολίτες, ό,τι ευκαιρίες κι αν μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι Εταίροι, κινδυνεύουν τώρα να χαθούν, ξαναβάζοντας τη χώρα σε μια επικίνδυνη περιπέτεια.

 ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Δεν έχουμε το δικαίωμα πλέον να μένουμε ακίνητοι και να σιωπούμε βολεμένοι, ούτε για την παράταξη, ούτε για την πατρίδα. Οφείλουμε από σήμερα να αποφασίσουμε την έναρξη μιας δημοκρατικής διαδικασίας ενδοσκόπησης, αυτοκριτικής, ανάληψης ευθυνών, ανασυγκρότησης και ανανέωσης. Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει απ’ τη βάση –τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις- και θα καταλήξει σ’ ένα Έκτακτο Συνέδριο, αφήνοντας τον κόσμο μας να εκφραστεί ελεύθερα και να συναποφασίσει.

Όχι σε μια επικοινωνιακού τύπου Εθνική Συνδιάσκεψη που δε μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά σε ένα Έκτακτο Συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα.

Σε ένα Έκτακτο Συνέδριο, που θα δικαιούται βάσει των κανόνων Εσωκομματικής Δημοκρατίας να αποφασίσει για πρόσωπα και πολιτικές, αποκαθιστώντας τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης.

Θα καλεί πίσω όσους έφυγαν ή όσους διώξαμε και θα ζητά απ’ τους πολίτες να πάψουν να είναι οπαδοί και να αναλάβουν ενεργό ρόλο.

Ένα ρόλο που μπορεί να καταστήσει την παράταξή μας εκφραστή ενός Νέου Εθνικού Οράματος, μέσα στο οποίο θα ξαναχωρέσουν τα ατομικά και οικογενειακά όνειρα όλων των Ελλήνων για μια ισχυρή πατρίδα και μια καλύτερη ζωή.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑