Εκδηλώσεις

Published on March 14th, 2015 | by fileto

0

Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας φιλοξενεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, την Εταιρεία«Libarte» με το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» σε σκηνοθεσίατου Καβαλιώτη Μιχάλη Αγγελίδη.

Το έργο είναι μια αντιστροφή του μύθου της Κασσάνδρας. Στον επικρατέστερο αρχετυπικό μύθο η Κασσάνδρα, κόρη του Πριάμου και της Εκάβης, ήταν ιέρεια του Θεού Απόλλωνα στην Τροία. Ο Απόλλωνας, ερωτευμένος μαζί της, της δίνει το χάρισμα της μαντικής για να την πείσει να ανταποκριθεί στον έρωτά του. Η Κασσάνδρα όμως αρνείται τον πόθο του και ο Θεός την εκδικείται με την κατάρα οι προφητείες της να μη γίνονται πιστευτές από κανέναν.

Στο κείμενο του Δημητριάδη η Κασσάνδρα αποδέχεται τον πόθο του Θεού. Η ένωσή της με τον Απόλλωνα είναι το νέο που φέρνει η Κασσάνδρα στον κόσμο. Ο κόσμος χωρίζεται από την στιγμή της ένωσης σε κόσμο πριν και μετά από αυτήν. Η κατάφαση στον απαγορευμένο πόθο είναι το σημείο τομής του κόσμου εξαιτίας της πλήρωσης που επιφέρει και στον λόγο της γίνεται οικουμενικό σημείο. Η Κασσάνδρα από εχθρός του πόθου γίνεται τώρα ιέρειά του. Γίνεται το ηχείο και ο πομπός του μηνύματος της ένωσης και της κατάφασης στον πόθο. Ο λόγος της είναι ένα Ευαγγέλιο του ανθρώπου για τον άνθρωπο, το πρώταγμα για την επιστροφή στην ίδια του την σάρκα. Η αρχετυπική εικόνα της μετασχηματίζεται γίνεται η εικόνα του ανθρώπου. Το γεννητικό της άγγελμα είναι η γενετήσια αρχή.

Συντελεστές:

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία, σκηνικός χώρος, φωτισμοί: Μιχάλης Αγγελίδης

Παίζει η Ζωή Κυριακίδου.

Πληροφορίες

 Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

 Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, στις 9 το βράδυ

 Εισιτήρια : 8 ευρώ, 7 ευρώ μαθητικό, φοιτητικό, άνεργων, πολυτέκνων.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

 Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Δευτέρα 16 Μαρτίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

Βιογραφικά σημειώματα

Μιχάλης Αγγελίδης

Ο Μιχάλης Αγγελίδης γεννήθηκε το 1988 στην Καβάλα. Σπούδασε Εικαστικά στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από όπου και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 2012. Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου τμήματος. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών παρουσίασε τον Ιούνιο του 2014 το έργο Ομηριάδα, μια θεατρική πλατφόρμα που παίζεται από τους θεατές, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη. Στο ίδιο πλαίσιο σκηνοθέτησε τον Ιούλιο του 2013 την performance Happy Days, με την Μαριέττα Σπηλιοπούλου, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Beckett. Τον Μάρτιο του 2014 σκηνοθέτησε με την ομάδα του την παράσταση ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας σε κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, στα πλαίσια του εορτασμού για τα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει στις εκθέσεις ΤΙΠΟΤΑ, Tint Gallery, Θεσσαλονίκη 2013, INSPIRE, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη 2012, Πάτερ Ημών, Kalos&Klio Showroom, Θεσσαλονίκη 2010, ΕΛΑΤΟΜΑ, στο πλαίσιο του πεδίου δράσης ΚΟΔΡΑ, Gestalter : Χάρης Κοντοσφύρης, 2010, Oli – Vie – R στο Μεκνές στο Μαρόκο το 2010 σε επιμέλεια Λουΐζας Καραπιδάκη, Global Pool Project, Athens Video Art Festival το 2009 σε επιμέλεια Κώστα Μπασσάνου.

Έχει συμμετάσχει σε workshop στο Μακεδονικό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ζωή Κυριακίδου

Η Ζωή Κυριακίδου γεννήθηκε στη Δράμα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση την υποκριτική και φοιτήτρια του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας, ΤΕΙ Ηπείρου.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια physical theatre, χορού,σωματικού θεάτρου με τους Μ. Μαρμαρινό, Amalia Benett, Σίμο Κακάλα, Grzegorz Bral κ.α.

Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις:

2014 Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας. Δημήτρη Δημητριάδη,

Κασσάνδρα, Πανεπιστημιο Ιωαννίνων, Σκην. Μιχάλης Αγγελίδης

2011 Αριστοφάνους 11 Σπείρα- Σπείρα, Αίθριο “Ελληνικού Κόσμου”, Σκην. Σταμάτης Κραουνάκης

2011 Αγαπητέ Μπαμπά, Milena Minja Bogavac, Κοινωνική Λειτουργός, Θέατρο Φούρνος, Θεατρική Ομάδα “Παπαλάνγκι”, Σκην. ΤάσοςΑγγελόπουλος

2010 Ορέστης Ευριπίδη, Χορός, Εθνικό Θέατρο, Σκην. Γιάννης Χουβαρδάς

2009 Ο Σιμιγδαλένιος Α. Αδαμόπουλου, βοηθός σκηνοθέτης και βοηθός χορογράφος, Κ.Θ.Β.Ε., Σκην. Στέλλα Μιχαηλίδου

2008 Ελένη Ευριπίδη, Χορός, Κ.Θ.Β.Ε., Σκην. Γιάννης Παρασκευόπουλος

2007 Το όνειρο του Ρο Στέλλας Μιχαηλίδου, βοηθός χορογράφος, Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης”, Σκην. Στέλλα Μιχαηλίδου

2007 Performance Εγκλεισμός σε κείμενα Heiner Muller, Μπιενάλλε Θεσσαλονίκης ‘Heterotopias’, Σκην. Laurent Chetouaneκ.α..


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑