Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 10th, 2015 | by fileto

0

Περιγιάλι Καβάλας, 15 χρόνια μετά

Δεκαπέντε χρόνια κρατάει αυτή η κολώνια, της αξιοποίησης των ακινήτων στο Περιγιάλι Καβάλας.

Ένα σχέδιο που πέρασε από σαράντα κύματα και έχει αποκαρδιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία από φιλέτο έχει γίνει εφιάλτης.

Η σημερινή και η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Καβάλας διθυραμβικά ανακοινώνει το “ξεσκάλωμα” του σχεδίου πόλης περιοχής Περιγιαλίου, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς αποκαρδιωτική.

Το σχέδιο μπαίνει μετά από 15 χρόνια στην πράξη εφαρμογής σε μια εποχή που δεν υπάρχουν χρήματα στις τσέπες των ιδιοκτητών, που η οικοδομική δραστηριότητα είναι στα τάρταρα και δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο δήμος Καβάλας διά της δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα σε συνέντευξη τύπου χθες έδωσε μια ανακοίνωση για το τι μέλει γένεσθαι στην περιοχή.

Να τι λέει η ανακοίνωση: “Ανακοινώνεται ότι καταχωρείται στο Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας η Πράξη Εφαρμογής του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου, μετά από αίτηση του Δήμου Καβάλας.

Το σχέδιο πόλεως Περιγιαλίου  εγκρίθηκε ως επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως της Καβάλας τον Ιανουάριο  του 1990, και αναθεωρήθηκε όπως ισχύει σήμερα τον Νοέμβριο του 2010 με αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.

Η Πράξη Εφαρμογής Περιγιαλίου που η μελέτη της ξεκίνησε το έτος 1993, συντάχθηκε από τον Δήμο Καβάλας τον Μάρτιο του 2012 και μετά την νόμιμη διαδικασία των αναρτήσεων κυρώθηκε από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ τον Οκτώβριο του 2013.

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.) των τεχνικών εργασιών για την συμβατότητα των ψηφιακών στοιχείων της Πράξης Εφαρμογής με την κτηματολογική βάση, ο Δήμος Καβάλας ζητά την καταχώρηση στο Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας της κυρωμένης Πράξης Εφαρμογής του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου.

Από το Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας μετά την αίτηση του Δήμου Καβάλας για καταχώρηση και τον απαιτούμενο νομικό έλεγχο, δίνεται εξουσιοδότηση στην ΕΚΧΑ Α.Ε. να εισάγει τα ψηφιακά δεδομένα (χωρικά και περιγραφικά) στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ο Δήμος Καβάλας πρόκειται να επιβάλει εισφορά σε χρήμα στους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες σύμφωνα με τον Ν. 1337/83, ανάλογα με την επιφάνεια γης που ορίζει η Πράξη Εφαρμογής. Η εισφορά επιβάλλεται σε δόσεις ενώ προβλέπεται έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση. Ακόμα ο Δήμος Καβάλας αποζημιώνει τα επικείμενα προκειμένου να διανοιχθούν οι οδοί.

Για έκδοση οικοδομικών αδειών μετά την καταχώρηση της Π.Ε. στο Κτηματολόγιο, απαιτείται το οικόπεδο να έχει πρόσωπο σε διανοιγμένο και διαμορφωμένο στα οριστικά του υψόμετρα δρόμο και να έχει καταβληθεί το 20% της εισφοράς σε χρήμα.

Από τα στοιχεία της μελέτης αναφέρουμε ότι η έκταση της περιοχής σχεδίου πόλης  είναι 2500 στρέμματα και έχουν γίνει 2768 δηλώσεις ιδιοκτησίας από 1527 διαφορετικά πρόσωπα”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑