Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 15th, 2015 | by fileto

0

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στην Θάσο

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Μαθιός Ρήγας από μεθαύριο Τετάρτη ξεκινούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και με τα δεδομένα που θα προκύψουν θα υπάρξει αφενός καλύτερη εικόνα για τα κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και αφετέρου θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν νέα.

Οι έρευνες θα ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουλίου αλλά η ερμηνεία των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το 2016.

Οι σεισμικές έρευνες περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean συνολικού ύψους 200 εκατ. δολαρίων, επρόκειτο να γίνουν το 2016 αλλά επισπεύδονται κατά ένα χρόνο καθώς η συγκυρία (χαμηλές τιμές πετρελαίου) έχει οδηγήσει διεθνώς σε αναστολή των ερευνητικών εργασιών με αποτέλεσμα ο σχετικός εξοπλισμός να διατίθεται σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Συνοπτικά, στον κόλπο της Καβάλας και στα βάθη που έχουν διερευνηθεί μέχρι στιγμής, υπάρχουν 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα οποία ως τώρα έχουν παραχθεί τα 110 εκατ., άλλα 30 εκατ. είναι βεβαιωμένα και θα αντληθούν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη και έχουν βρεθεί άλλα 30 εκατ. είναι τα δυνητικά αποθέματα για τα οποία δεν έχει καταρτισθεί ακόμη πρόγραμμα άντλησης.

Ο στόχος των νέων σεισμικών εκτείνεται πέραν των 300 εκατ. που υπάρχουν στα μικρότερα βάθη.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την περιοχή περιλαμβάνονται και οι ανακαλύψεις στις περιοχές ‘Άθω και Καλλιράχης όπου έχει ανακαλυφθεί πετρέλαιο σε μη εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποιότητες, αλλά διαφορετικής (ανώτερης) ποιότητας σε σχέση με αυτό του Πρίνου, με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδρόθειο.

Ο κ. Ρήγας έθεσε τέλος γενικότερα θέμα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας, τονίζοντας ότι γεωλογικά ανάλογες περιοχές με τον Πρίνο υπάρχουν στον Θερμαϊκό και τον κόλπο του Ορφανού ενώ αναξιοποίητες λόγω των εκκρεμοτήτων με την οριοθέτηση των θαλασσών ζωνών παραμένουν και οι περιοχές ανατολικά της Θάσου που έχουν παραχωρηθεί από 30ετίας σε Κοινοπραξία με συμμετοχή των ΜΕΛΠΕ.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑