Ειδήσεις

Published on September 2nd, 2016 | by fileto

0

Στα δύο η Αποκεντρωμένη Μακεδονίας – Θράκης

Τη συγκατάθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίνει η ΚΕΔΕ, ζητώντας επιμέρους τροποποιήσεις σε διατάξεις, ώστε να ενσωματωθούν μετά το πέρας της 5ης Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η διαβούλευση.

Παράλληλα, τη στάση της αναφορικά με τον διάλογο για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, που λήγει τον Νοέμβριο, αναμένεται να προσδιορίσει η ΚΕΔΕ στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της, γιατί όπως ειπώθηκε είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί κείμενο θέσεων, παρότι δεν έχει τεθεί σε προτεραιότητα η νομική διάσταση των διατάξεων που θα συνταχθούν στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης με το υπουργείο Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις διαχειριστικού χαρακτήρα, με τα θεσμικά ζητήματα να προσδιορίζονται κυρίως στο θέμα σύστασης στην έδρα κάθε περιφέρειας της αυτοτελούς υπηρεσίας εποπτείας των ΟΤΑ, που θα λειτουργεί υπό ελεγκτή νομιμότητας, αλλά και στην κατάτμηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σε Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη και σε Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Κομοτηνή.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν μεταφορές, μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού των ΟΤΑ, αλλά κυριότερη είναι η διάταξη περί μη εξάντλησης των ένδικων μέσων από πλευράς ΟΤΑ στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει πρωτόδικες αποφάσεις. Με αυτή την διάταξη επιδιώκεται η παραμονή των εργαζομένων – πρώην συμβασιούχων στις θέσεις τους, καθώς οι ΟΤΑ θα έχουν την δυνατότητα να μην προσφύγουν στα δικαστήρια ασκώντας έφεση στις πρωτόδικες αποφάσεις.

Επίσης, στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα των επιχειρήσεων των ΟΤΑ, ή που στη μετοχική σύνθεση συμμετέχουν ΟΤΑ ως προς τις προσλήψεις, αλλά και ως προς τη λύση, εκκαθάριση, αναδοχή χρεών στους ΟΤΑ και ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο.

Για τα χρέη των δήμων από δανεισμό προερχόμενο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.&Δ.), δίνεται η δυνατότητα έως 31/12/2016 για ρύθμιση με συνομολόγηση ισόποσων δανείων από το πιστωτικό ίδρυμα. Σε περίπτωση αδυναμίας συνομολόγησης δανείου, με απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Π.&Δ., το ποσό του χρεωστικού ανοίγματος εξοφλείται υποχρεωτικά σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από την 30η Απριλίου του 2017. Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης για περιπτώσεις λύσης, διαχείρισης οφειλών προς τους δήμους και δυνατότητα ένταξης στο βιομηχανικό τιμολόγιο με την προϋπόθεση κατοχής περιβαλλοντικής άδειας λειτουργίας για τις εγκαταστάσεις.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑