Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 14th, 2016 | by fileto

0

Πάνω από 150.000 στρέμματα η καταστροφή της Θάσου

Η φωτιά είναι υπό έλεγχο στη Θάσο και συνεχίζεται από τα πεζοπόρα τμήματα να γίνεται επιτόπιος έλεγχος και σβήσιμο των μικροεστιών οι οποίες ακόμη σιγοκαίνε στο αναμμένο κορμί του νησιού.

Τώρα που η πυρκαγιά σβήστηκε και με μια πρόχειρη αποτίμηση πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι περίπου 110.000-130.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στο δυτικό, νότιο και βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Είναι περίπου η ίδια ζημιά με την πρώτη φορά το 1985, αν και με τις καταγραφές που θα γίνουν από ειδικό μη επανδρωμένο ελικόπτερο θα υπάρξει μια απόλυτη λεπτομερής καταγραφή.

Η τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν προχθές όπου έλεγε ότι: «Υπό έλεγχο όλα τα πύρινα μέτωπα στη Θάσο. Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο νησί και για τα επόμενα 24ωρα, για τυχόν αναζωπυρώσεις».

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ ο Στρατός θα αναλάβει τα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί και από προχθές βρίσκεται στη Θάσο κλιμάκιο αξιωματικών του μηχανικού προκειμένου να επιθεωρήσουν τις ζημιές και να υπογραφεί το σχετικό συμφωνητικό μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Στρατού.

Φυσικά μένουν να ρυθμιστούν μια σειρά από γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία ευελπιστεί ο δήμαρχος να διευθετηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

 

Αναστολή των διακοπών παροχών ρεύματος στη Θάσο

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της ΔΕΗ: «Η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας την κοινωνική της ευαισθησία, στηρίζει έμπρακτα τους κατοίκους των Δήμων Θερμαϊκού και Θάσου, οι οποίοι επλήγησαν από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και πυρκαγιές αντίστοιχα.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ ανακοινώνει την αναστολή των αποκοπών παροχών πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές στους δήμους Θερμαϊκού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, οι οποίοι έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

 

Περιμένουν τον ΕΛΓΑ να καταγράψει και να αποτιμήσει τις ζημιές

Η μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε σε ελαιόδενδρα τα οποία ήταν σε καρποφορία και δεν είχαν τρυγηθεί, τα καμμένα μελίσσια και οι άλλες ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του νησιού της Θάσου, πρέπει να καταγραφούν και να αποτιμηθούν.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνεννοήσεις με τον ΕΛΓΑ ώστε όπως δεσμεύθηκε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, να βρεθούν στη Θάσο οι υπάλληλοί του και να ξεκινήσουν τις καταγραφές.

 

Εκκλήσεις για αποστολή βοήθειας στους πληγέντες

Συνεχίστηκε μέχρι και χθες η  συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας, για τις ανάγκες  των εθελοντών που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Θάσο. Μαζεύτηκαν εμφιαλωμένα νερά, στιγμιαίοι καφέδες, αναψυκτικά, χυμοί, κρουασάν και γάντια εργασίας.

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ανταποκρίθηκε άμεσα και έστειλε μέσω της Θασιακής Ένωσης είδη πρώτης ανάγκης (ότι ζήτησε) για να καλυφθούν οι ανάγκες όσων βοηθούν στην επιτήρηση και κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το ίδιο έκανε και ο σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Καβάλας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑