Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 4th, 2016 | by fileto

0

Η Τσανάκλειος σε νέα εποχή!

Δοκιμές φωτισμού πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 3/11 στην Τσανάκλειο Σχολή όπου οι προβολείς άναψαν ξανά μετά από χρόνια δίνοντας μια εντυπωσιακή όψη στο ιστορικό κτίριο της Κομοτηνής.

Το πρώτο στάδιο του έργου ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα ενώ κατόπιν αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός για τον εξοπλισμό του κτιρίου (έπιπλα κλπ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από πόρους του ΕΣΠΑ και σύντομα η Τσανάκλειος εκτός από ένα κειμήλιο και σύμβολο θα καταστεί και πάλι ένα πραγματικό στολίδι της πόλης.

ΤΣΑΝΑΚΛΕΙΟΣ

ΤΣΑΝΑΚΛΕΙΟΣ

Το έργο

Η μελέτη του Δήμου Κομοτηνής περιλαμβάνει την ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου, τον εξοπλισμό του, τη διαμόρφωση ενός υπαίθριου θεάτρου κι ενός κυλικείου που θα δημιουργηθεί στον αύλειο χώρο, καθώς και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου.

Στο ισόγειο θα εγκατασταθεί η δημοτική βιβλιοθήκη, στον πρώτο όροφο θα δημιουργηθεί ένα ιντερντετικό κέντρο, που θα μπορεί να συνδέει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ στο δεύτερο όροφο θα εγκατασταθεί το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Στον αύλειο χώρο θα προσφέρονται υπηρεσίες Wi-Fi, ώστε ο επισκέπτης εκτός από τη δυνατότητα να διαβάσει ένα συμβατικό βιβλίο πίνοντας τον καφέ του να έχει και πρόσβαση στις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακών βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται το ιστορικό αυτό κτίριο να είναι πύλη όχι μόνο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αλλά και πύλη ως προς τη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη της χώρας.

Τσανάκλειος Αστική Σχολή

Πρόκειται για ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο εμβαδού κάτοψης 376,65 τμ, σε οικόπεδο επιφάνειας 3.510 τμ. Η Τσανάκλειος Σχολή αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά κτίρια από ιστορικής και αρχιτεκτονικής άποψης του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο θεμελιώθηκε το 1906 και ανεγέρθηκε το 1907, με δωρεά του ευεργέτη Νέστορος Τσανακλή -μεγάλου Κομοτηναίου καπνέμπορα, απόδημου στο Κάιρο- για τη λειτουργία Δημοτικού Σχολείου. Για την οικοδόμηση της Ελληνικής Αστικής Σχολής, του παραχωρήθηκε ο χώρος του τότε Δημοτικού Κήπου, μπροστά από το ποτάμι της πόλης. Χρειάστηκε μάλιστα να εκδοθεί οθωμανικό φιρμάνι που να επιτρέπει την ίδρυσή της, το οποίο και διασώζεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Ονομάστηκε Τσανάκλειος σχολή προς τιμήν του ευεργέτη της πόλης, ο οποίος έστελνε το ποσό των 200 χρυσών λιρών για τη μισθοδοσία των δασκάλων της ελληνικής κοινότητας για αρκετά χρόνια. Η σχολή δεν πρόλαβε να λειτουργήσει όπως θα ήθελε ο ίδιος ο δωρητής, παρά μόνον, από το 1907 έως το 1913. Στεγάστηκαν εκεί διαδοχικά η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Θάσου (στον δεύτερο όροφο) (1913-1919), καθώς, όπως αναφέρεται κι ένα υποτυπώδες βουλγαρικό νοσοκομείο, το Ορφανοτροφείο (1919-1922), η Γενική Διοίκηση Θράκης (1922-1945), η Νομαρχία Ροδόπης (1945-1972) και η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (1974-2000).

Ο Νέστωρ Τσανακλής οραματίστηκε ένα χώρο εκπαίδευσης για τα παιδιά. Ένα και πλέον αιώνα μετά, το όνειρο του μεγάλου ευεργέτη, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και η πόλη ανακτά ένα κτίριο-ορόσημο, που θα ζωντανεύει την ιστορία της και θα «φιλοξενεί» το μέλλον.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑